Іслам в Україні
Published on Іслам в Україні (https://islam.in.ua)

Головна > Суспільство > Щоб нагодувати тих, хто поститься…

Щоб нагодувати тих, хто поститься…

Щоб нагодувати тих, хто поститься…
13.06.2017

В Ісламських культурних центрах Громадської спілки «Всеукраїнська асоціація «Альраід» протягом Священного місяця Рамадан по всій Україні проводяться колективні іфтари.

Як уже повідомляв Іслам в Україні, кількість страв місцеві громади визначають, виходячи зі своїх можливостей, а в столиці успішно збирають кошти на щоденні колективні трапези, роблячи перерву лише на один «санітарний день» в тиждень — щочетверга.

В середньому кількість відвідувачів, які залишаються після вечірньої молитви (магріб-намаз) в мечеті Ісламського культурного центру Києва, коливається в межах від тисячі осіб у звичайні дні тижня до півтори тисячі щосуботи і неділі.

Більш того, мусульмани демонструють милосердя і бажання полегшити життя нужденним, годуючи незаможних столиці, незалежно від їх релігійних переконань та етнічної приналежності.

У Рамадан частими гостями в ІКЦ м. Києва є й послідовники інших віровчень. Наприклад, члени Неформальної групи міжрелігійного миру не просто відвідали Центр в ці благословенні дні, а навіть дотримувались посту протягом дня, щоб потім разом з друзями-мусульманами пережити радість іфтару.

Зауважимо, що кухарям, які, як і їхні одновірці, постяться від світанку до пізнього вечора, складніше, ніж іншим: вони цілий спекотний літній день знаходяться біля розпеченої плити і навіть думки не допускають про те, щоб спокуситися маленьким шматочком зі страв, які готуються для вечірнього розговіння, і не дозволяють собі ні ковтка води…

На відеохостингу YouTube розміщений невеликий відеосюжет виробництва компанії «Ехо-Медіа» про тих, хто протягом дня готує величезну кількість їжі, щоб нагодувати і тих, хто поститься, і нужденних, і гостей Ісламського культурного центру м. Києва. З похвальною скромністю герої сюжету ділилися рецептами страв для іфтару, уникаючи розповідей про себе:

— Важливе в Рамадан — це іфтар. Сьогодні ми готуватимемо фасулія. Цибуля, квасоля, м’ясо, сіль, перець, часник, томатна паста плюс м’ясний бульйон, — розповідає про інгредієнти, необхідні для цієї страви, один із кухарів і ділиться порядком приготування. — М’ясо у нас вже готове. Цибуля спочатку смажиться, потім ми кидаємо туди квасолю. З квасолею можна готувати білий рис, а можна і рисову вермішель. З рисовою вермішеллю буде ще смачніше — це наче вдома приготовлено! Спаржа так само, як квасоля і як цибуля, смажиться 10 хвилин, потім ми додаємо туди бульйон. В кінці ми додаємо томатну пасту, сіль, перець, часник і м’ясо.

Інший кухар ділиться секретом, як зробити смак рисового гарніру для фасулії насиченим, а сам рис — розсипчастим:

— Смажити потрібно і морквину теж — коли просочиться морква олією, ось тоді смачно буде! М’ясо потрібно спочатку пропарити, а потім смажити. Рис на пару стоїть, він просочиться, набрякне — гіркою насиплемо і фольгою закриємо!

Зі стриманою втіхою від добре виконаної роботи кухарі розповідають про задоволеність тих, хто розговляється:

— Всі говорять — смачно!

Приготовлені страви заздалегідь розфасовують на порції — адже коли прийде хвилина розговіння, потрібно, щоб жоден з братів, жодна із сестер не знемагали від довгого очікування…

Теги: 
Альраід
Рамадан
пост
мусульмани України
ІКЦ м. Києва
іфтар

Книги

  •  історія, культура, контакти. Якубович М.М., Кралюк П.М., Щепанский
    Татари Волині: історія, культура, контакти
  • Українські просвітителі та Іслам. Соломія Вівчар
    Українські просвітителі та Іслам
  • Не заросте травою поле бою. Юнус Кандим
    Не заросте травою поле бою
  • З історії геополітичної боротьби за території Росії, України, Білорусі та Балтії. Теймур Атаєв
    З історії геополітичної боротьби за території Росії, України, Білорусі та Балтії
  • Тадждід, іслях та цивілізаційне оновлення в ісламі. Мохаммад Хашім Камалі
    Тадждід, іслях та цивілізаційне оновлення в ісламі
  • Слуга Бога й людства – спадок шейха Мухаммада аль-Газалі. Бенауда Бенсаїд
    Слуга Бога й людства – спадок шейха Мухаммада аль-Газалі
  •  плацдарм для культурної реформи. Абдул-Хамід Абу Сулейман
    Світогляд Корану: плацдарм для культурної реформи
  • Сучасний підхід до Корану та Сунни. Під ред. Махмуда Аюба
    Сучасний підхід до Корану та Сунни
  •  авторитет Корану й статус Сунни. Таха Джабір аль-Альвані
    Відновлення рівноваги: авторитет Корану й статус Сунни
Всі книги

Лінк на джерело: https://islam.in.ua/ua/suspilstvo/shchob-nagoduvaty-tyh-hto-postytsya