Мусульмани повинні виражати мирний протест проти датських карикатур

«Financial Times»: Ренесанс ісламської науки не за горами
18.02.2008
Оцініть статтю: 
(202 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Генеральний Секретар Організації Ісламська Конференція Екмелетдин Іхсаноглу і видатний ісламський вчений Юсуф Кардаві закликають мусульман не піддаватися на провокації та застосовувати винятково мирні і законні способи протесту.

Як повідомляє сайт ІсламНьюз, Генеральний Секретар Організації Ісламська Конференція Екмелетдин Іхсаноглу закликав одновірців у всьому світі виражати протест проти публікації датськими газетами карикатур на пророка Мухаммада (мир йому) винятково в мирній формі.

На його думку, мусульмани не повинні дати привід розвинути черговий виток антиісламської істерії на ґрунті прояву мусульманами насильницьких дій, навіть якщо ці дії є відповіддю на нанесену їм очевидну образу і мають під собою якщо не виправдане, то, принаймні, зрозуміле мотивування.

Шейх Кардаві закликав мусульман виражати гнів бойкотуючи датську продукцію

Видатний ісламський вчений Юсуф Кардаві, виступаючи 18 лютого на телеканалі Аль-Джазіра, також закликав мусульман зберігати спокій і не втрачати розуму через передрукування датської карикатури на пророка Мухаммада (мир йому).

«Це образа для мусульман і спроба спровокувати їх, - сказав президент Міжнародного союзу мусульманських учених.

«Ці люди провокують мусульман на повсюдні протести, - сказав Кардаві. - І мусульмани вправі гніватися. Але ми закликаємо умму (мусульманську громаду) до розумної, мудрої і спокійної реакції».

Шейх Кардаві підкреслив, що мусульмани повинні вдатися до всіх можливих способів мирного і законного вираження протесту проти образи пророка, і закликав виражати гнів, викликаний передрукуванням огидної карикатури, бойкотуючи датську продукцію.

Чергова провокація

В той час як архієпископ Кентерберійський Роуен Вільямс, якого шейх Ю. Кардаві назвав «дуже розумним лідером Англіканської церкви», виступив з ініціативою часткового введення законів шаріату в судову практику Великобританії, коли в усьому світі все більше людей розуміють, що зловісний образ ісламу, яким їх активно залякують мас-медіа, не має нічого спільного з реальною, живою релігією мусульман, якісь сили завзято намагаються спровокувати прихильників ісламу, змусити їх скомпрометувати себе і свою віру.

Сімнадцять датських газет передрукували 13 лютого образливу карикатуру на Пророка Мухаммада (мир йому), після того, як поліція заарештувала двох громадян Тунісу і одного датчанина марокканського походження, обвинувативши їх у нібито замисленому вбивстві її автора.

Це рішення провідних датських газет викликало різкі протести мусульман, повідомляє Іслам.ру з посиланням на ІТАР-ТАСС.

Кувейтські парламентарії в четвер зажадали оголосити північному королівству політичний і економічний бойкот. Офіційний протест Копенгагену висловив Іран, де вважають, що дотримання принципів свободи слова не повинне приводити до «нападок на священні цінності мусульман». З аналогічною заявою виступив МЗС Пакистану. В пакистанському місті Карачі демонстранти спалили державний прапор Данії. Палестинський рух ХАМАС закликав керівників мусульманських держав «використати всі доступні засоби, щоб покінчити з кампанією, відверто націленою на розпалення ненависті проти Ісламу».

Поява карикатур також спровокувала ряд молодих людей у столиці Данії Копенгагені на агресивні дії. Вони підпалювали автомобілі, громили вітрини і перевертали сміттєві баки. Поліцейські застосували сльозогінний газ. 17 протестуючих затримано.

В свою чергу, співробітники датських посольств за вказівкою міністерства закордонних справ уважно відслідковують ситуацію в країнах перебування. В Копенгагені побоюються повторення подій 2005-2006 року, коли після публікації в газеті «Юлландс-постен» 12 карикатур на Пророка Мухаммада (мир йому) в мусульманських державах почалися потужні виступи.

За матеріалами Ислам.ру, ИсламНьюз

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.