Президент Таджикистану закликає країни ОІК створити фонд допомоги бідним мусульманським державам

Меджліс вимагає відновити зруйнований вандалами цвинтар і закликає до взаємоповаги
Президент Таджикистану закликає країни ОІК створити фонд допомоги бідним мусульманським державам
17.03.2008
Оцініть статтю: 
(280 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Президент Таджикистану Емомалі Рахмон на черговому засіданні глав держав-учасниць Організації Ісламська конференція (ОІК) закликав до створення Фонду розвитку, який би надавав гуманітарну та інвестиційну підтримку бідним мусульманським державам, повідомляє УКРІНФОРМ із посиланням на Центральноазійське інформагентство ВЕСТИ.UZ.

"Для підтримки мусульманських країн, що розвиваються, розвиненими державами з великими можливостями (пропоную) розробити довгострокові Програму і Стратегію розвитку мусульманських країн, а для їх реалізації створити Фонд розвитку мусульманських держав", - цитує таджицького лідера його прес-служба.

Е.Рахмон вважає за необхідне "з метою забезпечення доступу мусульман світу до сучасних інформаційних технологій у співробітництві з ООН розширити й активізувати у мусульманських країнах діяльність Фонду розвитку науки і нових технологій і Спільне інформаційне агентство".

За Конституцією, Таджикистан - світська держава, але влада країни, зокрема, глава республіки Е.Рахмон, підтримують розвиток ісламу, як релігії, яку сповідує переважна більшість жителів країни. Зокрема, з благодійного фонду республіки було виділено кошти на переклад і видання Корану таджицькою мовою. Також у республіці мусульманські свята є вихідними днями, а в дні їх святкування Е.Рахмон офіційно звертається до громадян у телевізійних виступах.

Таджикистан, економіка якого поки що повністю не відновилася після громадянської війни (1992-1997), потребує інвестицій і республіка декларує здійснення "багатовекторної" зовнішньої політики, відповідно до якої її економічні вигоди ставляться на чолі відносин з будь-якою державою.

ОІК засновано в 1969 році на конференції глав держав і урядів мусульманських країн у Рабаті. Членами ОІК є 57 держав і 10 держав-спостерігачів.

За матеріалами УКРІНФОРМ

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.