В Туреччині тисячі людей зустріли Ердогана як «покорителя Давосу»

В Криму оголошений конкурс на найкращий вірш про Пророка Мухаммада
1
Більше 5 тис. чоловік зібралися вчора, 30 січня, рано вранці в аеропорту турецької столиці, щоб висловити підтримку прем'єр-міністрові країни Реджепу Таййіпу Ердогану. (фото DayLife.com)
1
31.01.2009
Оцініть статтю: 
(302 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Більше 5 тис. чоловік зібралися вчора, 30 січня, рано вранці в аеропорту турецької столиці, щоб висловити підтримку прем'єр-міністрові країни Реджепу Таййіпу Ердогану, який повернувся із Всесвітнього економічного форуму в Давосі, на якому обговорювалася ситуація у Газі.

Зустрічаючі розмахували прапорами Туреччини і Палестини, тримали транспаранти з гаслами «Ласкаво просимо, покоритель Давосу!», «Туреччина пишається тобою!»

Нагадаємо, 29 січня Ердоган покинув Форум на знак протесту проти виправдання ізраїльським президентом агресії у Газі, після того, як модератор дебатів, що транслювалися по телебаченню, дав йому всього одну хвилину, щоб відповісти на 25-хвилинний виступ Шимона Переса.

«Ви добре знаєте, як убивати людей», - емоційно заявив Ердоган після виступу Шимона Переса, різко засудивши дії ізраїльської армії у Газі.

«Для мене Давос завершився. Віднині я більше сюди не приїду», - сказав турецький прем'єр-міністр.

Коли він залишав засідання, голова Ліги арабських країн Амр Муса, який сидів на сцені разом з генеральним секретарем ООН Пан Гі Муном, потис йому руку, повідомляє ІсламНьюз.ру з посиланням на телеканал Аль-Джазіра.

Голова Ліги арабських держав Амр Муса сказав, що вчинок пана Ердогана обґрунтований і зрозумілий. Перес у комфортних умовах виступав майже півгодини, однак ведучий не дав прем'єр-міністрові Туреччини часу, щоб він висловив свою думку із приводу виступу сіоністського президента й «ізраїльської» агресії. «Пан Ердоган сказав на адресу Переса і організаторів форуму те, що хотів сказати, і все. Він має рацію», - сказав А.Муса, додавши, що ізраїльська сторона «не слухає», повідомляє ПІЦ.

На кадрах, розповсюджених CNN , видно, як ведучий намагається перебити Р.Ердогана, Перес розгублено слухає переклад, а журналісти в залі оплесками зустрічають вчинок глави турецького уряду.

В рамках дипломатії

На імпровізованій прес-конференції відразу після скандалу Р.Ердоган повідомив журналістам, що не допускав нападок особисто на президента «Ізраїлю» чи народ цієї країни.

«Моя реакція була спрямована проти ведучого, який не дав мені договорити і постійно заважав», - сказав турецький прем'єр.

Після повернення з Давосу у Стамбул Ердоган провів у п'ятницю вранці ще одну прес-конференцію, на якій заявив, що діяв так, «як личить прем'єр-міністрові Туреччини».

«Я не прийшов з дипломатії, я виходець з політики. Я не глава якого-небудь племені, а прем'єр-міністр Турецької Республіки, і зробив усе, що було необхідно», - заявив Р.Ердоган.

Голова кабінету міністрів Туреччини ніколи не йшов на поводі сіоністів. Так, кілька років назад він категорично відмовився облачати на себе іудейську кіпу, коли, перебуваючи з візитом в «Ізраїлі», був підведений до стіни Бурака (євреї називають її «стіною плачу»). До нього це робили всі.

Хороші стосунки з Туреччиною мають для «Ізраїлю» важливе геостратегічне значення. І тому сваритися ніяк не входить у його плани. Ось чому у четвер пізно ввечері президент «Ізраїлю» зателефонував Ердогану і приніс вибачення.

Туреччина виступала посередником у переговорах між Сирією та ізраїльською державою з питання Голанських висот, окупованих ізраїльтянами у 1967 році, і у переговорах ізраїльської сторони зі здійснюючим керівництво у секторі Газа рухом ХАМАС.

За матеріалами Іслам для всіх

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.