Ердоган: Мої дипломати вирвуть свої права з пащі лева

1
Прем'єр-міністр Туреччини Тайіп Ердоган не прихильник м'якої дипломатії.
04.02.2009
Оцініть статтю: 
(157 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Прем'єр-міністр Туреччини Тайіп Ердоган заявив сьогодні, що не є прихильником м'якої дипломатії, коментуючи скандал у Давосі. Генсек ООН Пан Гі Мун раніше, у понеділок, запропонував Ердогану зміцнити політичну роль Туреччини на Близькому Сході. Західні ЗМІ збентежені і з жалем пишуть, що ізраїльська держава і США були колись кращими друзями для Туреччини.

Сьогодні на зустрічі з парламентаріями Партії справедливості й розвитку Ердоган заявив, що м'яка дипломатія не повинна шкодити національним інтересам, повідомляє ІсламНьюз з посиланням на Hurriyet.com. «Дипломати не повинні вдаватися до м'якої дипломатії, коли національні інтереси і гідність у небезпеці», - заявив турецький прем'єр-міністр. «Я не дипломат, а політичний діяч, - додав Ердоган, - Мої дипломати повинні бути здатними вирвати свої права з пащі лева». Також він заявив, коментуючи інцидент у Давосі, що «модератор не має права класти руку на плече прем'єр-міністра, це - зухвалість». Ердоган додав, що Туреччина стала «совістю людства».

Ердоган і Туреччина опинилися в центрі уваги після палкої суперечки про події у Газі з ізраїльським президентом Шимоном Пересом у Давосі минулого тижня, коли модератор дебатів не дав слово прем'єр-міністрові. Реакція Ердогана викликала широкий спектр емоцій - від тисячних мітингів підтримки у Газі до критики військової опозиції у країні.

«Ізраїль і США - це кращі, якщо не єдині, друзі Туреччини на Близькому Сході. Проте, зараз у Туреччині наростають антиамериканізм і антисемітизм, і витівка пана Ердогана буде сприяти одночасно і тому, й іншому», - вигукує сьогодні американська «The Wall Street Journal». Але Ердоган украй різко відповів сьогодні на звинувачення в антисемітизмі, до яких звично вдаються опоненти ісламського світу.

«Бути критиком дій ізраїльського уряду - не значить бути антисемітом. За всю історію нашої країни у нас ніколи не було антисемітизму. Народ країни ніколи не сприймав євреїв як ворогів. І я вірю, що ми ніколи не побачимо такого ставлення в майбутньому», - сказав Ердоган. Він звернув увагу, що турецьке керівництво завжди прислухалося до єврейського співтовариства. «Близько 23 тисяч євреїв живуть у Туреччині як меншість, що є громадянами», - сказав прем'єр-міністр.

Лідер ісламської партії відзначив, що внаслідок останніх світових подій виросла самосвідомість народу щодо близькосхідної проблеми, «як це було з Боснією-Герцеговиною, Косово та Грузією». Подібна реакція шанує кожного, хто віддає перевагу справедливості, від Мельбурна до Торонто. "Підсумком цієї реакції виявилося те, що Туреччина стала совістю людства й регіону», - відзначив Ердоган.

Генсек ООН Пан Гі Мун, який виступив сьогодні за відкриття КПП на кордоні Гази та ізраїльської держави, уже попросив Ердогана продовжити роль Туреччини як посередника на Близькому Сході. На що Ердоган відповів: «Якщо виникне потреба, ми знову підтримаємо цю місію посередництва», - пише сьогодні Hurriyet.com.

За матеріалами ІсламНьюз

Посилання на тему:

В Туреччині тисячі людей зустріли Ердогана як «покорителя Давосу»

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.