Підсумки війни у Газі: ХАМАС диктує умови ізраїльтянам

1
Лідери арабських країн зайняли у ході війни позицію очікування
17.02.2009
Оцініть статтю: 
(213 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

ХАМАС може досягти головного - зняття блокади. Рух опору агресивній ізраїльській політиці стає провідною політичною силою у палестинському співтоваристві.

Як повідомили IslamNews у прес-службі ХАМАС, учора заступник голови руху Абу Марзук передав єгипетській стороні письмові питання до тексту заяви про перемир'я. Заява про перемир'я включає припинення воєнних дій обома сторонами, зняття облоги сектора Газа і відкриття КПП. У ХАМАС виникли претензії щодо деяких пунктів цих пропозицій. Зокрема, Абу Марзук просить уточнити – про які 75% зняття блокади йде мова. Рух просить надати список 25% ділянок кордонів, які не включені у пакт про перемир'я.

Нагадаємо, що ХАМАС вимагає повністю зняти блокаду з Гази, у якій вона перебуває останні два роки. Ізраїльська держава заблокувала сектор, коли палестинці віддали свої голоси ХАМАС на виборах у палестинський парламент. Паралельно ізраїльська армія влаштовувала каральні рейди у Газі. Було почато кілька безуспішних спроб фізичного усунення прем'єр-міністра Ісмаіла Ханійі та членів уряду ХАМАС. У відповідь із території анклаву в напрямку ізраїльських міст летіли ракети.

«Поки ХАМАС відмовляється схвалити пропозиції про перемир'я», - заявили сьогодні IslamNews у штаб-квартирі руху. Представник ХАМАС відзначив, що «деякі зрушення» у переговорах про укладання перемир'я з єврейською державою є. «Але ми вимагаємо доказів того, що це все буде виконано. Ми бачили раніше: вони не знімали блокаду», - заявив представник руху. Нагадаємо, що до кінця минулого перемир'я (воно було підписано у червні 2008 року) блокада у Газі лише посилилася - у секторі через півроку залишилося дев'ять найменувань ліків із трьох тисяч, гостро відчувалася нестача продуктів.

«Ми за 100%-е зняття блокади, тому що ми не можемо йти проти інтересів і волі палестинського народу», - підтвердив рішучість намірів представник ХАМАС.

Одним із пунктів у переговорах значиться також звільнення ізраїльського солдата Гілада Шаліта, однак, як заявили IslamNews у штабі руху, це «окреме питання». «Ми поставили умову про звільнення всіх ув’язнених палестинців, яких тримають в ізраїльських в'язницях, у тому числі політичних лідерів ФАТХ, «Народного фронту звільнення» і «Бригад імені Іззадіна аль-Кассама». Ізраїльська позиція така: відпускаємо всіх, крім чотирьох. Мова йде саме про політичних лідерів палестинських рухів. Але ХАМАС відмовляється зв'язувати звільнення Шаліта з договором про перемир'я», - заявили у штаб-квартирі.

Паралельно йдуть внутрішньопалестинські переговори між ХАМАС і ФАТХ у Каїрі, і рух Халіда Машааля тут також має право вирішального голосу. Війна лише зміцнила політичні позиції ХАМАС, а у ФАТХ, навпаки, підсилилися протиріччя. У березні рух Махмуда Аббаса має намір провести перший за 20 років загальнопартійний з'їзд. Однак, як вважають палестинські спостерігачі, з'їзд - якщо він відбудеться - розіб'є ФАТХ на кілька організацій. У русі Аббаса багато членів уже закликають повернутися до збройної боротьби на Західному березі і відмовитися від безперспективних переговорів з ізраїльтянами.

Паралельно ХАМАС оголосив про початок створення єдиного центру палестинського опору. Рух є сьогодні провідною політичною силою у палестинському суспільстві. Вчорашній візит лідера ХАМАС у Тріполі лише підтвердив цю тезу. Зустріч Халіда Машааля з лідером Лівійської революції Муамаром Каддафі, у тому числі, стала черговим знаком лідерам арабських країн, які зайняли у ході війни позицію спостерігачів. Машааль подякував лівійському народу за офіційну підтримку палестинців під час ізраїльської агресії і надану лівійцями благодійну допомогу сектору Газа.

Нагадаємо, що раніше Халід Машааль зустрівся з президентом Сирії Асадом Баширом і президентом Ірану Махмудом Ахмадінежадом, які також засудили війну в Газі. Ці дві країни ізраїльський міністр закордонних справ Ціпі Лівні записала у "вісь зла" (термін ввів у свій час Джордж Буш). "Підсумки операції "Литий свинець" - це міжнародна консолідація помірних сил на чолі з США, ЄС, Єгиптом, Йорданією і навіть ФАТХом проти ХАМАСу та ісламських екстремістів від Ірану. Сьогодні Сирія є частиною іранської "осі зла", - заявила Лівні. Однак уже сьогодні політичний розклад сил у світі і на Близькому Сході, всупереч очікуванням ізраїльського "яструба", зовсім інший.

За матеріалами IslamNews

Посилання на тему:

Новини:

Палестинський Опір обнародував дані про втрати з обох сторін

Тель-Авів намагається обмежити віщання "Аль-Джазіри"

Статті:

Чи можуть влаштувати геноцид жертви голокосту?

Формула ХАМАС. Як перемагають сильні духом

Неспростовні факти про ХАМАС і війну в Газі

Ісмаїл Ханійя: "Моє послання Заходу..."

Чому ізраїльтяни вже програли війну

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.