Казахський мусульманин відстояв у суді право носити бороду

27.02.2009
Оцініть статтю: 
(141 оцінка)
oksana
Зображення користувача oksana.

Суд міста Актобе поновив на роботі жителя Казахстану Талгата Киркимбая, звільненого за те, що носіння бороди заважало йому користуватися необхідним на підприємстві протигазом.

Про це повідомляє Глас з посиланням на "Інтерфакс".

Киркимбай проробив майстром цеху автоматизації виробництва у нафтогазовидобувному управлінні (НГВУ) "Октябрьськнафта" АТ "СНПС-Актобемунайгаз" більше десяти років. У 2006 році він прийняв іслам і відростив бороду. Начальство відмовило йому у придбанні спеціального протигаза для бородатих чоловіків, у той час як на підприємстві носіння протигаза було необхідно. У липні 2008 року за розпорядженням начальника НГВУ були внесені зміни в інструкцію про застосування промислового протигаза. Відповідно до нових правил, працівники, що знаходяться у промисловій зоні, повинні бути чисто виголені.

У листопаді 2008 року Киркимбай був відсторонений від роботи, оскільки не виконував положення інструкції. Він звернувся до суду з вимогою поновлення на колишній роботі, виплати заробітної плати за час вимушеного прогулу і відшкодування морального збитку.

Суд прийняв рішення не лише відновити його на роботі, але й стягнути з підприємства на його користь заробітну плату від дня звільнення, а також виплатити 100 тисяч тенге (665 доларів) як компенсацію за моральний збиток. Підприємство повинне буде відшкодувати судові витрати і витрати на сплату держмита. Крім того, Киркимбаю повинні видати протигаз "відповідного розміру з урахуванням розміру голови і волосяного покриву".

За словами Киркимбая, раніше через бороду звільнився чоловік, який п'ять років пропрацював у "СНПС-Актобемунайгаз".

За матеріалами Глас

Посилання на тему:

Суд не задовольнив позов російської мусульманки, звільненої через хіджаб

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.