Обама: США не воюють з мусульманським світом

1
Візит Обами супроводжувався масовими акціями протесту. Кадр каналу "Інтер"
07.04.2009
Оцініть статтю: 
(208 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Президент США Барак Обама, який прибув у Туреччину з офіційним візитом, виступив у місцевому парламенті з 25-хвилинною промовою, у якій спробував завірити турецьких парламентаріїв, а також весь мусульманський світ у тому, що зовнішня політика США на Близькому Сході не зводиться до війни з ісламом.

Відразу два арабських телеканали, Al Jazeera та Al Arabia, транслювали виступ американського лідера у прямому ефірі.

"Взаємини Америки з мусульманами не повинні і не будуть зводитися до протистояння з Аль-Каїдою", - заявив 44-й хазяїн Білого дому, додавши, що США "не перебувають і ніколи не будуть перебувати у стані війни з ісламом". "Ми шукаємо нові точки дотику, які б ґрунтувалися на взаємних інтересах і взаємоповазі", - резюмував Обама.

"У США дуже багато американців мусульманського походження. Багато інших американців мають мусульман у своїх родинах, або проживали у країнах, більшість жителів яких мусульмани. Я знаю, тому що я - один із них", - додав президент США.

Хоча американський президент і визнав наявність напруженості, викликаної у мусульманському світі вторгненням в Ірак (Туреччина, зокрема, виступала проти початку війни і не дозволила американським військам атакувати Ірак зі своєї території) і триваючою окупацією цієї держави, він заявив, що у мусульман по всьому світу мало спільного з терористами з "Аль-Каїди". На думку президента США, чий батько був вихідцем з Кенії - країни з великою ісламською громадою, - мусульманський світ міг би багато досягти, якби протистояв радикалам.

Як повідомляє Утро.ру, у ході виступу президент не поскупився на похвали приймаючій його країні: "Велич Туреччини полягає у тому, що вона знаходиться у центрі. Схід і Захід тут не розходяться, а, навпаки, поєднуються". Слова Обами про те, що він підтримує Туреччину у її прагненні стати першою мусульманською країною, що входить у Євросоюз, турецькі депутати зустріли оплесками.

На думку спостерігачів, поїздка американського лідера в Анкару говорить про його наміри зміцнювати діалог з мусульманським світом, проте турки зустріли прибуття Обами масовими акціями протесту.

Як повідомляють Подробності, маніфестанти, що вийшли на вулиці Анкари, Стамбула і Анталії, переконані, що з приходом Обами характер американської політики не змінився, а "новий президент відрізняється від Джорджа Буша лише кольором шкіри", відзначає Анатолійське агентство.

Акції протесту, організовані громадсько-політичними рухами, прокотилися по Туреччині ще до початку візиту президента США. Мітингуючі викрикували гасла "Обама, іди додому", а також демонстрували плакати з вимогами до Вашингтона зупинити воєнні операції в Іраку і Афганістані. На думку більшості маніфестантів, візит Обами ставить за мету "втягти Туреччину у нові військові плани" і "переконати направити в Афганістан ще більше військових і допомоги".

Зустріч із релігійними лідерами

Перед поверненням до Вашингтона Барак Обама зустрівся у Стамбулі з релігійними лідерами, що є учасниками форуму "Альянс цивілізацій".

Як повідомляє Радіо Свобода, у зустрічі брали участь представники ісламу, іудаїзму та різних християнських конфесій.

Сьогодні - останній день візиту Обами в Туреччину, яким завершується восьмиденна поїздка президента США по Європі.

За матеріалами Утро.ру, Подробності, Радіо Свобода

Посилання на тему:

Б. Обама обіцяє почати відносини з ісламським світом із чистого листа

Б. Обама хоче реабілітувати образ США в очах мусульман усього світу

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.