Охоронець Гуатанамо з великим інтересом слухав в'язнів

1
Ночами Террі Холдбрукс з великим інтересом слухав розповіді в'язнів Гуантанамо. Ці люди аж ніяк не здавалися йому страшними чи небезпечними.
17.04.2009
Оцініть статтю: 
(133 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

"Не існує чітких правил, які б регламенували шлях до віри". Такими словами починається стаття журналіста відомого французького видання Le Monde Ремі Ордана про першого американського службовця Гуантанамо, який прийняв іслам.

Історія Мустафи Абдалли (у минулому Террі Холдбрукса) багато в чому примітна. До служби у Гуантанамо він фактично не мав уявлення про іслам і мусульман.

Зі слів героя статті, вперше прибувши на американську базу, він пережив сильний шок, побачивши, у яких нестерпних умовах утримують ув'язнених. "Невже ці люди настільки небезпечні, що заслуговують такого жахливого ставлення?" - задався питанням Мустафа.

Згодом він почав прислухатися до розмов ув'язнених, які часто розмовляли про іслам, ситуацію на Близькому Сході, у Палестині і в Афганістані. Завдяки цьому у нього й виник інтерес до мусульманського світу, який в кінці кінців привів його до ісламу. Ночами Мустафа з великим інтересом слухав розповіді в'язнів Гуантанамо. Ці люди аж ніяк не здавалися йому страшними чи небезпечними.

На питання журналіста Le Monde, чому замість звичайних забав і розваг він зволів проводити свій час із ув'язненими, звинувачуваними у тероризмі, слухаючи їхні розмови, Мустафа відповів: "Заняття моїх колег обмежувалися грою в карти та іншими розвагами, які не приваблювали мене. З ними не можна було поговорити на серйозні теми, на відміну від ув'язнених, принаймні тих, які розмовляли англійською мовою".

Згодом Мустафа усвідомив, що між ним і тими, кого утримували під вартою, виникла особлива взаємоповага. Найяскравіше це проявлялося у відносинах з марокканцем Ахмадом ар-Рашіді, з яким Мустафа підтримує контакт до цього часу.

Не будучи на той момент віруючою людиною, Мустафа, проте, був вражений тим, що ув'язнені у настільки складних умовах ні на мить не засумнівалися у своїй вірі і не втратили надію на майбутнє. "Я зрозумів, що іслам - це істинна віра, і все життя, що залишилося, я присвячу Аллахові", - говорить він.

Після прийняття ісламу Мустафі довелося приховувати цей факт від оточуючих. Коли його таємниця була розкрита, його звинуватили у пособництві тероризму і зраді батьківщині. Однак уже ніщо не могло похитнути його віру.

На закінчення Мустафа розповів французькому журналістові, що на даний момент він займається виданням книги, що розповідає про те, як змінилося його життя після Гуантанамо. На виручені від її реалізації гроші він сподівається створити фонд допомоги родинам ув'язнених.

За матеріалами ІсламНьюз

Посилання на тему:

ОБСЄ закликає закрити в'язницю на Гуантанамо

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.