Побутовий расизм як основа великої політики

Побутовий расизм як основа великої політики
16.07.2009
Оцініть статтю: 
(203 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

В середу, 1-го липня у залі суду Дрездена (Німеччина) була вбита єгипетська громадянка Марва Аль-Шарбіні (Marwa Alsharbini). Вбивця Алекс В. (Alex W.), колишній російський громадянин, через ксенофобські почуття до потерпілої наніс їй 18 ножових поранень, які виявилися смертельними. Жінка була на 4-му місяці вагітності.

Як повідомляє Майдан, загибла була членом національної гандбольної команди Єгипту у 1992−1999 роках, вона приїхала до Дрездена разом з чоловіком у 2008 році. Чоловік проводив дослідження у галузі генетики у Дрезденському Інституті Макса Планка з молекулярної клітинної біології та генетики.

Попередня історія розвивалася наступним чином. У серпні 2008 року Алекс В. образив Марву Аль-Шарбіні на дитячому майданчику через гойдалку, на якій бавився 3-річний син загиблої, називаючи її «ісламською терористкою», «ісламісткою» та нецензурними словами. Мусульманка висунула проти нього звинувачення за образливу поведінку, і Алекс був оштрафований на 780 євро. Прокурор подав апеляцію з вимогою накласти більш високий штраф через відверто ксенофобський характер інциденту, оскільки Алекс В. заявив "Вона не має права тут жити" під час першого судового розгляду.

Розгляд апеляції почався вранці 1 липня. У залі суду були присутні 8 людей, серед яких судді, прокурор, Алекс В. як звинувачений, Марва Аль-Шербіні як представник обвинувачення, її чоловік та малолітній син. Жодних заходів безпеки задіяно не було, оскільки ніхто не перебував під арештом. Після показів мусульманки 28-річний ксенофоб кинувся на неї через всю залу суду та наніс їй 18 ножових поранень. Деякі свідки стверджували, що він кричав: «Вона не варта того, щоб жити». Чоловік потерпілої намагався захистити дружину, але поліцейський, який знаходився у приміщенні суду та з’явився на місце події, важко поранив його у ногу, прийнявши за нападника. За свідченнями брата загиблої, нині той перебуває у важкому стані у німецькому госпіталі. Алекс В. був затриманий на місці і взятий під варту, нині ведеться розслідування за звинуваченням у вбивстві. Нападник у минулому мав громадянство Росії, але у 2003 році емігрував у Німеччину.

Зазначені події викликали чималий резонанс у Єгипті. В понеділок, 6 липня, на похорони Марви Аль-Шербіні на її батьківщині у Александрії (Єгипет) прибули кілька тисяч співчуваючих. Її поховали як мученицю. Багато з присутніх були обурені нападом і вбачали у недостатньо активному резонансі у Німеччині приклад расизму та анти-мусульманських настроїв у країні.

Як повідомляє джерело, Kulturbüro Technische Universität Dresden запросив всіх небайдужих прийти на церемонію пам’яті, щоб підтримати родичів загиблої та засудити будь-які прояви расизму. Подія відбулася у центрі Дрездена поруч з Dresdner Rathaus у суботу, 11 липня. Організатори просили присутніх принести білі троянди на знак солідарності та співчуття.

За матеріалами Майдан

Посилання на тему:

Новини

На завершення сесії Парламент планує забезпечити невідворотність покарання за злочини з мотивів расової, національної чи релігійної нетерпимості

Карпачова: проблема ксенофобії найгостріше стоїть у Криму

Одна з головних проблем в Україні - безкарність у порушенні прав

Кримську владу навчатимуть, як запобігати міжетнічним конфліктам

Як криза впливає на расизм і нетерпимість до іноземців?

В українській міліції багато расистів

Українці стають більш нетерпимими

В Україні не працюють механізми покарання расистів і ксенофобів

Статті

Ігри ксенофобів

Мова ворожнечі: що це таке і як з цим боротися

Расизм та ксенофобія в Україні – нові виклики у сфері захисту прав людини

Погляд на причини і наслідки ксенофобії

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.