Швейцарії потрібні освічені імами

1
Юні мусульмани Швейцарії
27.07.2009
Оцініть статтю: 
(183 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Мусульманам Швейцарії потрібні кваліфіковані імами з вищою освітою. До такого висновку дійшли мусульманські співтовариства, вищі навчальні заклади і численні релігійні організації, серед яких було проведене опитування Національного Фонду Швейцарської Конфедерації, повідомляє сайт Релігія в Україні з посиланням на NashaGazeta.ch.

Соціологів Цюріхського університету цікавила думка представників мусульманських конфесій, політичних партій, вищих шкіл і юристів про можливості "Підготовки у Швейцарії імамів і викладачів мусульманської релігії". Більшість опитаних висловилося "за" і підкреслило нагальну потребу ісламської освіти.

Мусульманське співтовариство у Швейцарії нараховує 350 тис. чоловік, що становить близько 5% населення. За даними історичного словника Швейцарії, дві третини мусульманських громад, приписаних до мечеті, мали постійного імама у 2006 році. У швейцарському контексті, згідно визначення Національного дослідного фонду, імам відіграє ту ж роль, що й християнський священнослужитель. Імам - одночасно духовний наставник, фахівець із вирішення релігійних питань, соціальний працівник, посередник в інтеграції, моральний зразок і духівник. Крім того, імам у швейцарському суспільстві - представник мусульманської громади перед владою, іншими конфесіями, суспільством і пресою. На даний час у Швейцарії служать імами, які отримали освіту закордоном. Більшість мусульман вважає, що подібна ситуація залишає бажати кращого.

По-перше, дуже часто мовний бар'єр перешкоджає імамам, що приїхали у Швейцарію, повною мірою виконувати їхні обов'язки у громаді, а також представляти її інтереси перед місцевою владою. З тієї ж причини ускладнений контакт імамів з дітьми і підлітками, що негативно позначається на популярності релігійної освіти серед молоді. Мусульмани, що проживають у Швейцарії, хотіли б, щоб імами краще розбиралися у соціально-політичному і культурному контексті країни і могли б налагоджувати і підтримувати існуючі зв'язки між мусульманськими громадами і швейцарським суспільством.

Зі свого боку, численні державні і релігійні організації, які взяли участь в опитуванні, хотіли б бачити в імамі посередника між швейцарською владою і мусульманським співтовариством, здатного передати норми і цінності швейцарського суспільства своїм одновірцям. На думку більшості опитаних, Швейцарія повинна узаконити цикли вищої освіти для імамів на одній з національних мов. Швейцарські мусульмани вважають, що імамам необхідні знання не лише мови країни, а й її історії, правової системи, політики і економіки. Імами, що здобувають освіту у Швейцарії, повинні будуть пройти курс історії релігій і міжрелігійного діалогу.

З іншого боку, держава не повинна регламентувати навчальну програму для майбутніх імамів, щоб уникнути контролю над мусульманською релігійною освітою. Для розробки університетської програми, на думку представників конфесій, варто звернутися до досвіду вищих навчальних закладів за кордорном, де подібна модель уже існує. Ці університети могли б на якийсь час надати свої кадри для навчання імамів у Швейцарії.

Оскільки система освіти і релігійні питання входять у компетенцію кантонів, програма вищої освіти для імамів відрізнятиметься залежно від кантональних рішень. Що стосується фінансування, опитані вважають, що держава повинна фінансувати ісламську вищу освіту, як вона фінансує християнські кантональні церкви. В той же час представники мусульманських співтовариств висловили бажання знайти адекватне вирішення фінансових проблем. Або шляхом введення плати за навчання, або шляхом введення спеціального податку.

Політичні партії, як можна припустити, ставляться до ідеї позитивно. Зокрема, Ліберально-радикальна (PLR) і Демократично-християнська (PDC) партії підтримали ідею. Соціалістична партія (PS) утрималася від відповіді на питання соціологів, однак відомо, що наприкінці 2006 року на одному із засідань PS депутати проголосували за те, щоб вважати швейцарські університети відповідальними за формування імамів.

Федеральна рада поки що не поспішає з висновками і прийняттям рішень. На даний момент у деяких кантонах Швейцарії уже існують цикли вищої мусульманської освіти або проект перебуває на стадії розробки. У кантоні Фрібург із вересня 2009 року університет запропонує цикл "Іслам, мусульмани і суспільство".

За матеріалами Релігія в Україні

Посилання на тему:

Мусульмани вважають помилковою стратегію Блера щодо імамів

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.