Національний суфійський рух Сомалі виступив проти войовничого угруповання «Аль-Шабаб»

1
«Ахлу Сунна валь-Джамаа» - загальнонаціональний суфійський рух, що недавно почав війну проти «Аль-Шабаб».
09.11.2009
Оцініть статтю: 
(175 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Загальнонаціональний суфійський рух Сомалі вирішив взятися до зброї у боротьбі з войовничим крилом «Аль-Каїди» у Сомалі - організацією «Аль-Шабаб», що воює з тимчасовим урядом і африканськими миротворцями.

«Учасники «Аль-Шабаб» - заблудлі люди, що неправильно тлумачать справжні цінності ісламу», сказав голова «Ахлу Сунна валь-Джамаа» шейх Шаріф Шейх Мухиєддін.

«Зараз «Шабаб» вбиває сомалійців через те, що вони не хочуть його підтримати».

Напередодні десятки лідерів мирного у звичайних умовах релігійного руху, прибули із Сомалі і західних країн у Найробі на «військову раду», збираючись ще тісніше згуртувати ряди проти існуючої загрози.

«Ахлу Сунна валь-Джамаа» є загальнонаціональним суфійським рухом Сомалі, який раніше не брав участі у збройних діях, повідомляє «Іслам для всіх» з посиланням на «ІсламОнлайн».

Однак їм довелося відмовитися від своїх мирних позицій після того, як «Аль-Шабаб» почав переслідувати суфіїв і їхні святині, вбивши багатьох суфійських учених і зруйнувавши ряд мечетей.

Суфії стали до зброї рік назад, коли «Аль-Шабаб» почав загрожувати послідовникам суфізму і опоганювати їхні святині, насамперед, у районі міста Кисмаю на півдні країни.

«Бійці «Ахлу Сунна валь-Джамаа» захищають себе і життя інших сомалійців, які можуть стати жертвами божевілля «Аль-Шабаб», сказав шейх Мухиєддін.

Сомалійське крило «Аль-Каїди» контролює південні райони Сомалі, ведучи нескінченні бої проти перехідного уряду, що підтримується ООН.

Якщо військова міць суфійського руху поки що невідома, можна впевнено говорити про те, що він користується широкою підтримкою серед населення, якою не може похвалитися більше жодна сомалійська фракція.

Лідери «Ахлу Сунна валь-Джамаа» і більшість жителів країни вважають рух позапартійним релігійним об'єднанням, що бореться винятково проти екстремістів за збереження ісламської ідентичності країни.

«У моєму регіоні, наприклад, «Ахлу Сунна валь-Джамаа» ніколи не вважалася політичною організацією», говорить Мохамед Ахмед Алін, недавно призначений суфійським рухом президентом напівавтономного центрального штату Гальмудуг.

Рух «Ахлу Сунна валь-Джамаа» був створений у 1991 році для захисту інтересів місцевих послідовників суфізму.

Борючись разом з урядовими військами у ряді центральних і південних регіонів Сомалі, він завдав «Аль-Шабаб» ряд серйозних поразок і проявив себе як одна із самих надійних військових сил у країні, що давно забула про закон і порядок.

Лідери групи стверджують, що вона не переслідує ніяких подальших цілей.

«Ми не боремося за владу», сказав один із лідерів руху у Могадішо Абдулькадир Мохамед Сомоу. «Наш рух воює з анархістськими силами «Аль-Шабаб», але ми збираємося скласти зброю як тільки вони будуть переможені».

За матеріалами «Іслам для всіх»

Посилання на тему:

Новини

Індійські мусульмани оголосили джихад тероризму

Мусульмани Нігерії одностайно засудили дії угруповання «Боко харам»

Учасники акції насильства проти християн у Пакистані підривають імідж Ісламу, - генсек ОІК

Далай-лама переконаний, що концепцію джихаду у всьому світі неправильно розуміють

Мусульмани Індії створили Рух проти тероризму

Статті

Коранічне тлумачення питань миру, ненасильства і міжнародної безпеки

Цілі і способи джигаду

Ознаки псевдоісламського екстремізму

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.