Ізраїльські вчені розкритикували створення університету на окупованих палестинських землях

1
На думку іспанських організаторів, коледж не мав права на участь в академічному конкурсі, оскільки він побудований на окупованій палестинській землі.
15.02.2010
Оцініть статтю: 
(346 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Сотні професорів та викладачів провідних ізраїльських університетів засудили рішення влади офіційно визнати перший університет, збудований на території окупованого Західного берега. Вони застерегли, що міжнародне академічне співтовариство може влаштувати бойкот ізраїльських ВНЗ.

«З самого початку було помилкою допустити створення коледжу за межами держави «Ізраїль», написали вони у листі владі, який було опубліковано газетою Haaretz.

Нещодавно міністр оборони «Ізраїлю» Ехуд Барак прийняв рішення про підвищення рівня акредитації Коледжу Юдеї та Самарії, розташованого в поселенні Аріель на окупованому Західному березі, до університетського центру. Статус ВНЗу спричинить значне збільшення фінансування, а отже, збільшення студентської аудиторії.

Коледж Юдеї та Самарії є найбільшим ізраїльським державним коледжем, що значно виріс з 1982 року, коли його було відкрито як філію університету Бар-Ілан, розташованого неподалік Тель-Авіва.

У 2007 році коледж оголосив себе «університетським центром», однак його статус не був визнаний ані Міністерством освіти, ані Радою з питань вищої освіти. У 2008 році Рада оголосила, що не буде визнавати дипломи, видані коледжем.

Бойкот

250 професорів і викладачів, які підписали листа, закликали Раду з питань вищої освіти порекомендувати ізраїльським ВНЗ утриматися від співпраці з коледжем в Аріель.

«Однозначна опозиція визнанню коледжу в Аріель університетом продемонструє, що академічні установи Ізраїлю не причетні до погіршення ситуації на Західному березі».

В даний час на Західному березі розташовано більше 164 незаконних поселень, що займають більше 40% окупованої території.

Ізраїльські професори вважають, що відмова від підвищення рівня акредитації коледжу дозволить уникнути міжнародного бойкоту ізраїльських університетів.

У минулому році коледж в Аріель опинився в центрі дипломатичного скандалу, що виник в результаті того, що Іспанія дискваліфікувала представників коледжу на фінальному етапі конкурсу на кращий проект сонячної електростанції.

На думку іспанських організаторів, коледж не мав права на участь в академічному конкурсі, оскільки він побудований на окупованій палестинській землі.

За матеріалами «Іслам для всіх»

Посилання на тему:

Євреї проти ізраїльської агресії

Голландські євреї виступили проти блюзнірського фільму Вілдерса

Ю. аль-Карадаві закликав до об'єднання з іудеями в боротьбі проти атеїзму, розпусти і сіонізму

Федерація єврейських спільнот України висловила співчуття мусульманам Криму

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.