В іракському місті Фаллуджа все більше дітей з вродженими вадами

1
Мечеть у Мінську. Початок ХХ століття
1
Робоча група при Держкомнацрелігій завершила попередню підготовку нової редакції Закону України “Про свободу совісті та релігійні організації” (Фото: irs.in.ua)
1
Місцеве населення звинувачує у тому, що відбувається, зброю, використану американськими солдатами під час придушення опору.
1
1
1
05.03.2010
Оцініть статтю: 
(320 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Розслідування Бі-бі-сі в Іраку виявило небезпечне зростання кількості дітей з вродженими вадами в місті Фаллуджа. За словами лікарів тільки однієї лікарні, у них щодня народжується дві-три дитини з дефектами.

Шість років тому, в 2004 році, американські війська придушили у Фаллуджі два повстання. У місті йшли запеклі бої.

І ось тепер лікар місцевої лікарні повідомив Бі-бі-сі, що в середньому в лікарні щодня народжується дві-три дитини з вродженими дефектами.

Місцеве населення звинувачує у тому, що відбувається, зброю, використану американськими солдатами під час придушення опору.

Ситуація дійшла до того, що місцева влада закликає жінок утриматися від народження дітей.

Однак американські військові заявили, що не мають в своєму розпорядженні офіційної інформації, яка підтверджує зростання кількості дітей з вродженими вадами в регіоні.

«На сьогоднішній день немає досліджень, що свідчать про те, що екологічні проблеми могли призвести до проблем зі здоров'ям людей», - заявив директор управління охорони здоров'я Міністерства оборони США Майкл Кілпатрік.

У нещодавно відбудованій на гроші США лікарні Фаллуджі важко знайти лікарів, які готові говорити про проблему.

«Жорстока епідемія»

Лікарі бояться говорити про це відкрито, тому що іракський уряд не хоче створювати проблем для американців.

Офіційна позиція влади полягає в тому, що насправді у Фаллуджі зараз лише на два-три випадки вроджених дефектів у рік більше, ніж було раніше.

Однак, у дитячому відділенні журналіст Бі-бі-сі поговорив з педіатром, який розповів, що він спостерігає по два-три випадки вроджених дефектів на день, в основному це вади серця.

Якщо це так, то в цьому місті середніх розмірів щороку народжується 1 тис. дітей з вродженими вадами.

Всі без винятку лікарі та батьки, з якими говорив журналіст, переконані, що коріння проблеми криється в просунутій і витонченій зброї, яку американські війська застосовували у Фаллуджі шість років тому.

Уламки зруйнованих будівель були скинуті за допомогою бульдозерів у річку, воду якої мешканці Фаллуджі завжди використовували для пиття.

Журналіст британської служби новин відвідав будинок, де всі троє маленьких дітей страждають або від паралічу, або від пошкоджень мозку.

Чоловік, що дізнався про його прибуття, приніс показати свою дочку - на обох руках і обох ногах у неї по шість пальців, вона страждає ще кількома серйозними захворюваннями.

Фаллуджа охоплена жорстокою епідемією, жертвами якої стали найбільш слабкі та вразливі її жителі.

За матеріалами Бі-бі-сі

Посилання на тему:

Новини

Після бійні у секторі Газа на світ почали з'являтися діти із вродженими вадами

Мусульманські вчені виступають за введення мусульманських миротворчих сил в Ірак

Четверта річниця вторгнення в Ірак була відзначена протестами у всьому світі

Статті

Християни в Іраку виявилися більшими патріотами, ніж мусульмани

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.