Найкрасивіший європейський мінарет знаходиться в Британії

1
Мінарети мечеті «Мадні» у Бредфорді найкрасивіші у Європі
22.04.2010
Оцініть статтю: 
(304 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Мінарети мечеті «Мадні» у Бредфорді, на півночі Англії, були визнані «найкрасивішими в Європі», повідомили вчора в Європейському парламенті. Всього у конкурсі брали участь більше 50 мінаретів мечетей.

У Бредфорді проживає досить багато мусульман, і мечеть вже удостоювалася престижних нагород. Однак чотири мінарети до неї були прибудовані тільки в 2008 році. Вони були визнані кращими в списку фіналістів, до якого увійшли також мечеті в Стокгольмі, Римі, Осло та іспанській провінції Гренада, розповіли організатори конкурсу - молодіжна благодійна організація COJEP international, заснована турецькими іммігрантами у Франції і яка співпрацює з ОБСЄ та Європейською радою.

Багатоконфесійне і мульти-етнічне журі, до складу якого увійшли іудейський рабин, протестантський теолог зі Швейцарії та англіканський священик, обирало найкращий з 53 мінаретів в 13 європейських країнах. До участі в конкурсі допускалися лише «молоді» споруди, не старші 50 років.

«Ми не розглядали різні «історичні» мінарети, як, наприклад, в Андалусії, Боснії чи Парижі, бо хотіли, аби простежувався зв'язок з ісламською імміграцією останніх часів», - говорить представник COJEP Вейсель Філіз.

У своєму рішенні журі керувалося не тільки чисто естетичними міркуваннями, але і тим, наскільки добре мінарет вписується в міське оточення, передає «Аль-Арабія».

«Основна ідея конкурсу полягає в тому, що мінарети не повинні сприяти розпаленню страхів і забобонів», - пояснює Філіз.

При цьому мечеті повинні бути помітні здалеку, тому що «іслам у Європі не слід приховувати і мечеті повинні бути відкриті для суспільства». «Якщо намагатися заховати іслам подалі, ми ніяк не дізнаємося, що там говориться з мінбарів», - підкреслив Філіз.

За матеріалами «ІсламНьюз»

Посилання на тему:

У Європі оголошено конкурс на найкрасивіший мінарет

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.