Міськрада Білої Церкви заборонила будувати мечеть на території міста

1
Імам Білої Церкви Салман Садаєв вбачає у рішенні депутатів політичні причини
24.08.2011
Оцініть статтю: 
(220 оцінки)
nourdeen
Зображення користувача nourdeen.

Міська рада Білої Церкви на своїй сьогоднішній сесії прийняла рішення про заборону будівництва мечеті в місті. Депутати відмінили дозвіл на розробку проектної документації по будівництву мечеті, яке попередній склад міськради видав мусульманській общині усього лише рік тому.

Депутати винесли відповідне рішення, посилаючись на результати громадських слухань, на яких нібито проти будівництва висловилися обурені жителі міста.

Імам Білої Церкви Салман Садаєв вважає, що ніяких законних підстав для відміни дозволу на будівництво мечеті у депутатів не було: «Мені здається, що це ініціатива окремих депутатів, які з якихось їм одним відомих політичних причин ініціювали це питання і провели його сьогодні в життя».

У городян немає причин заперечувати проти будівництва мечеті. Тим паче, що конфліктів на релігійному грунті у місті не було. «Я 27 років живу в Білій Церкві, у мене тут виросли діти і ростуть онуки. До сьогоднішнього дня у нас з місцевим населенням (а я сам вже вважаю себе частиною місцевого населення) не було ніяких сперечань», розповів Салман Садаєв.

Мусульманська община у Білій Церкві була зареєстрована ще в 1993 році. Питання про будівництво мечеті почало підніматися ще з 2005 року, але тільки минулого року з декількох запропонованих мусульманською общиною ділянок місцева влада вибрала одну майже на околиці міста, поряд із покинутою школою, фактично пустир. Община розробила ескізний проект мечеті і затвердила його на архітектурній раді міста. І усе йшло добре, поки депутат міськради Людмила Дригало не почала виступати проти будівництва мечеті. Якої «мусульманської загрози» злякалися народні обранці - незрозуміло: зараз община мусульман налічує близько 1 тис. чоловік, і це при тому, що усе населення Білої Церкви - понад 200 тис.

У коментарі інформаційному агентству «Умма» Людмила Дригало не приховувала радості від того, що їй вдалося ввести фактичну заборону на будівництво мечеті. Вона навіть пообіцяла провести ціле розслідування і з'ясувати, як саме ухвалювалося рішення попереднім складом місцевого «парламенту»: «У нас є підозра, що була в цьому якась особиста зацікавленість». Проте яка саме і чия депутат уточнювати відмовилася.

Міський голова Василь Савчук, який сам брав участь у виборі ділянки для мечеті минулого року, сьогодні, коментуючи рішення депутатського корпусу, послався на результати громадських слухань, у результатах яких він «не сумнівається». Він погодився, що мусульмани мають право на будівництво мечеті, але вважає, що тепер доведеться шукати нову компромісну ділянку. Скільки це часу може зайняти? Явно, не один рік, враховуючи, скільки часу мусульмани домагалися виділення ділянки.

Слід зазначити, що виданий минулого року дозвіл ні у кого не викликав жодних заперечень до останнього, коли проти будівництва мечеті була розгорнута ціла інформаційна кампанія.

Навіть перед сьогоднішньою сесією депутатам активно роздавали місцеву газету, у якій у передовій статті нібито жителі міста «Роз'яснюють і підказують» депутатам, чому потрібно заборонити мусульманам будувати у місті мечеть. При цьому газета цитує абсолютно недружні висловлювання на адресу мусульман нібито від жителів Білої Церкви, які чомусь не захотіли називати своїх імен. Окрім цього, саме питання про заборону будівництва мечеті було глибоко заховане до порядку денного, та так, що депутати навіть не стали його обговорювати, майже одноголосно піднявши руки «за» заборону будівництва.
Зараз мусульманська община Білої Церкви змушена проводити п'ятничні намази (молитви) у приміщенні, яке орендує. Коли у свята збирається трохи більше вірян ніж зазвичай, приміщення вже не може всіх вмістити.

Салман Садаєв не полишає надій, що дозвіл на будівництво мечеті все ж буде отримано: «Ми доводитимемо депутатам і громадськості, що мусульмани гідні того, щоб побудувати мечеть».

За матеріалами ІА «Умма»

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.