Мусульмани Криму оскаржать у суді рішення Сімферопольської міськради щодо місця будівництва cоборної мечеті

Мусульмани Криму оскаржать у суді рішення Сімферопольської міськради щодо місця будівництва cоборної мечеті
14.01.2008
Оцініть статтю: 
(152 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Духовне управління мусульман Криму (ДУМК) ставить під сумнів законність рішення Сімферопольської міської ради виділити під будівництво Соборної мечеті земельну ділянку на вулиці Луговій, 6, а не на вулиці Ялтинській, 22, як це було узгоджено раніше.

Як повідомив УНІАН, ДУМК у найближчі дні звернеться до суду і прокуратури з метою перевірки законності рішення Сімферопольської міськради про зміну адреси майбутньої мечеті.

За словами заступника голови Меджлісу кримсько-татарського народу Ремзі Ільясова, історія з виділенням землі під мечеть - це «уже історія "з бородою"».

«Духовне управління мусульман Криму не просило виділяти ділянку по вулиці Луговій», - говорить Ільясов. За його словами щодо будівництва Соборної мечеті по вулиці Ялтинській було попередньо пройдено вже близько 40 узгоджень. «Депутати ж говорять: ні, ми не хочемо, давайте в іншому місці. Якими будуть наші дії? Духовне управління мусульман Криму завтра звернеться до суду і прокуратури», - заявив заступник голови Меджлісу.

Ремзі Ільясов також додав: «Може, хтось не хоче, щоб при виїзді з міста, по дорозі на Південний берег Криму, була мечеть? Може, у цьому вся справа?»

В прес-центрі Сімферопольської міськради повідомили, що місце розташування мечеті змінили «у зв'язку із численними зверненнями громадян, які виступали проти будівництва мечеті на березі водоймища». На ділянці по вулиці Ялтинській, 22 планують створити територію «ландшафтної лісопаркової зони».

В 2007 році міськрада Сімферополя вже кілька разів розглядала проект постанови про виділення трьох гектарів землі для будівництва соборної мечеті, але проект жодного разу не набрав необхідної кількості голосів.

Депутати, що голосували проти виділення землі, пояснювали свою позицію тим, що запитувана муфтіятом ділянка розміщена в охоронній зоні Сімферопольського водоймища, яке постачає місто водою.

На самому початку ДУМ Криму запропонувало побудувати головний храм мусульман міста в парку «Салгірка», пізніше було знайдено альтернативне рішення - спорудити мечеть на пустирі, розташованому на трасі по вул. Ялтинській, 22. І в липні 2004 року Сімферопольська міськрада погодила з ДУМК місце розташування земельної ділянки площею 2,7 га. Міськрада видала дозвіл на розробку техдокументації з надання цієї ділянки в оренду.

Однак, у зв'язку з тим, що в березні 2006 року набув чинності новий Лісовий кодекс, виникла необхідність у повторному узгодженні цього питання Сімферопольською міськрадою, а також Радою міністрів і Верховною Радою АРК.

Наприкінці грудня 2007 року президент України Віктор Ющенко звернувся до керівництва Криму з вимогою виділити земельну ділянку для будівництва соборної мечеті. За словами глави держави, виділення землі під будівництво мечеті перетворилося в конфлікт між національними меншинами і деякими політичними силами. За даними РІА Новини більшість у міськраді столиці Криму становлять депутати від виборчого блоку «За Януковича».

За матеріалами Іслам для всіх

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.