Столичні депутати відповіли мусульманам, як вправні єзуїти

21.01.2008
Оцініть статтю: 
(202 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Місце розташування соборної мечеті в кримській столиці стало причиною нового витка конфронтації між депутатами Сімферопольської міськради з одного боку, меджлісом і муфтіятом мусульман півострова - з іншого. Після довгих дебатів міськрада все-таки погодилася виділити землю під майбутній духовний центр мусульман, але не там, де обіцяла спочатку, а в зовсім іншому місці.

Нагадаємо, що вибір місця під майбутню соборну мечеть триває вже майже півтора десятка років і незабаром зможе відзначити перший сумний ювілей. Після довгої дискусії в червні 2004 року міськрада Сімферополя дала дозвіл на узгодження землевідводу під майбутню мечеть, давши добро на ділянку площею 2,7 га за адресою: вул. Ялтинська, 22. Але знадобилося ще кілька років, щоб зібрати візи численних дозвільних відомств. До осені минулого року муфтіят пройшов і цей етап, і в листопаді питання про землевідвід з усім пакетом необхідних документів знову було винесене на розгляд сесії міськради. Із цього моменту стало зрозуміло, що столичні депутати не схильні підтверджувати рішення своїх попередників. Проведене в середині листопада перше слухання по проекту закрили без обговорення, пославшись на те, що на сесії немає представників зацікавленої сторони, а це неповага до депутатського корпусу. Повторний розгляд відклали до кінця місяця, однак ні участь у депутатських зборах першого замголови меджлісу Р. Чубарова, ні глави Духовного управління мусульман Криму Е. Аблаєва, ні голови Рескому у справах релігій Володимира Маліборського не вплинули на прихильність депутатів. Питання знову завалили. При цьому аргументи проти будівництва коливалися від «не можна будувати, тому що ділянка знаходиться в санітарній зоні водоймища» до «це наша відповідь на ваші самозахоплення». Всі зусилля муфтіяту переконати міськраду виявилися марними. Не допомогли й докази мера Г. Бабенко, який переконував депутатів бути послідовними, і прохання замголови меджлісу Р. Ільясова зібратися в грудні на позачергову сесію і все-таки зробити мусульманам подарунок, прийнявши рішення напередодні свята Курбан-байрам.

Правда, «подарунок» мусульманам через деякий час депутати все-таки піднесли. Символічно, що третій підхід до питання відбувся 10 січня, коли Новий рік святкують за мусульманським календарем. Цього разу ділянку під мечеть все-таки виділили, але не на Ялтинській, 22, а на Луговій, 6. Байдуже, що це зовсім на іншому кінці міста, адже в іншому все сходиться і площа така ж - 2,7 га, об'їзна близько. І щоб ще раз не повертатися до теми, депутати одним махом заборонили передавати ділянку на Ялтинській кому б то не було. Меджліс і муфтіят це рішення обурило, і вони пообіцяли оскаржити його в суді. «Це верх цинізму, питання не було розглянуто по суті, а депутати прийняли абсурдне рішення», - повідомив «» перший замголови меджлісу Рефат Чубаров.

Крім того, у будівництва мечеті на новому місці є й інші супротивники. Ще 7 липня 2006 р. дозвіл на узгодження документів землевідводу за адресою: вул. Лугова, 6, було видано ТОВ «Будівельна компанія профспілок МВС» з метою спорудження житлового будинку для співробітників міліції. А ще раніше на ньому з'явилися намети самозахоплень. Для будівництва соборної мечеті муфтіят повинен відвоювати ділянку спочатку у своїх одновірців, а потім захистити від міліції. А в результаті може виявитися, що депутати знову передумали і після узгодження у всіх інстанціях запропонують новий, третій, четвертий і т.д. варіант розташування мечеті. Погодьтесь, щось витончено єзуїтське в цьому є.

Гліб СЕРГЄЄВ

За матеріалами

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.