Влада Сімферополя іде на поступки в питанні будівництва Соборної мечеті

25.01.2008
Оцініть статтю: 
(190 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Сімферопольська міськрада має намір почати перегляд власного рішення про відмову мусульманам Криму надати земельну ділянку під Соборну мечеть на вулиці Ялтинській 22, документи на яку вони готували 2,5 роки.

Про це в ефірі Державної телерадіокомпанії "Крим" повідомив секретар міськради Володимир Блінов.

За його словами, причиною для проведення повторного розгляду міськрадою питання про місце розташування Соборної мечеті стала проведена в Сімферополі на передбачуваному місці розташування Соборної мечеті інформаційна акція кримських татар про незгоду з рішенням міськради.

Крім цього, Володимир Блінов повідомив, що повторно питання про місце розташування мечеті пройде в депутатських комісіях, причому включення даного питання до порядку денного сесії відбудеться у випадку, якщо депутатські комісії порахують це необхідним. Передбачається також провести опитування кримськотатарського населення про те, де повинна розташовуватися і якою повинна бути Соборна мечеть.

Разом з тим, секретар міськради відзначив, що всі ці міри можуть і не мати ефекту, оскільки "депутати мають право приймати будь-які рішення".

23 січня в Сімферополі пройшла акція кримських татар - інформаційний пікет, учасники якої висловили протест "у зв'язку з цинізмом і непослідовністю дій Сімферопольської міськради", яка спочатку затвердила місцем будівництва Соборної мечеті ділянку землі на Ялтинській 22, а після надання всіх необхідних документів і узгоджень, на що пішло 2,5 роки, прийняла рішення про розташування майбутньої культової споруди на Луговій 6.

За словами першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова, міськрада порушила права кримських татар, не погодивши з Меджлісом розташування майбутньої мечеті. На думку Чубарова, ділянка на Луговій віддалена від транспортної розв'язки і буде незручною для віруючих.

Крім того, її використання проблематично, оскільки раніше ця ділянка була обіцяна профспілкам МВС і до того ж зайнята людьми з метою будівництва житла. Учасники безстрокової акції протесту направили листа на адресу Президента України Віктора Ющенко, у якому звертають увагу на те, що дискримінація, яка чиниться в Криму за релігійною і етнічною ознаками, не повинна залишатися безкарною в суспільстві, яке сповідує демократію і справедливість.

В документі говориться, що учасники акції протесту, багато з яких пройшли через радянські табори і пережили політичні репресії за участь у боротьбі кримських татар за повернення на батьківщину, не мають наміру терпіти знущання кримської влади.

За матеріалами ПАРТІНФОРМ

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.