У Сімферополі відзначили татарське національне свято

1
Сабантуй тісно пов'язаний з працею. Після вдалої сівби хлібороби влаштовують собі відпочинок, збираються разом і відзначають закінчення одних робіт і початок інших
15.06.2012
Оцініть статтю: 
(126 оцінки)
nourdeen
Зображення користувача nourdeen.

У Сімферополі в парку Салгірка 9 червня пройшло святкування татарського національного свята Сабантуй, організоване Кримською республіканською асоціацією татар Поволжя «Ідель» за підтримки Республіканського комітету АРК у справах міжнаціональних відносин і депортованих громадян.

Сабантуй - це народне весняне свято у татар і башкир, присвячене закінченню весняних польових робіт. Його ще іноді називають святом плуга (сабан татарською мовою - плуг і туй - свято). Сабантуй тісно пов'язаний з працею. Після вдалої сівби хлібороби влаштовують собі відпочинок, збираються разом і відзначають закінчення одних робіт і початок інших.

У цьому святі переплітається багато що: і радість від вдалої праці, і надія на добрий врожай, і спілкування з розквітаючою природою, молодецтво джигітів і мудрість старих аксакалів. Підготовка сабантуя починається задовго до самого свята. У минулі часи дівчата збиралися вечорами на посиденьки і рукодільничали: в'язали, вишивали, шили. Перед сабантуєм виокремлювались збирачі подарунків, які на підводах об'їжджали будинки, в першу чергу ті, де були наречені. Звідти збирачі виносили гарні розшиті рушники, хустки, домоткані килими. Різнокольорові легкі подарунки прив'язували до довгих жердин, а великі речі укладали на вози, і, оточена шумним веселим натовпом, процесія з жартами і сміхом обходила аул, створюючи в усіх святковий настрій. Веселі сабантуї проводяться і зараз.

Зазвичай для свята обирається широкий майдан, найчастіше це велике поле, де готують майданчики для змагань. З ранку з усієї округи на майдан приходять святково одягнені люди. Вони несуть і везуть із собою смачну їжу, і розсаджуються групами в уподобаних місцях: у тіні дерев або на сонячних галявинах. Свято триває цілий день, але головне в сабантуї — змагання. Тут молоді джигіти показують свою завзятість, силу і спритність. Сабантуя не буває без боротьби. Кожна національна боротьба має свої особливості. Глядачі, звичайно, «уболівають» кожен за свого учасника, дають поради, підбадьорюють, роблять зауваження. За перемогу борцям вручають подарунки. Особливо цікавими є забавні ігри. Сядуть, скажімо, двоє на перекладину і починають лупцювати один одного мішками, набитими травою. Хто не ухилиться від удару — падає. Раніше Сабантуй святкували на честь початку весняних польових робіт — у кінці квітня, тепер — з нагоди їх закінчення — в червні. Татари і башкіри складають близько 0,5% чисельності населення Криму.

Відкриваючи сьогоднішній захід, голова асоціації Ільмір Теміргалієв зачитав привітання від президента Татарстану Рустама Мінніханова і голови Національно-культурного центру Києва. На святі виступили професійні колективи й артисти з Татарстану, колективи художньої самодіяльності Ялти і Сімферополя, були проведені національні і спортивні ігри - перетягування канату, стрибки в мішках, боротьба Куреш, дитячі розважальні програми, різні конкурси. Головним призом змагань був живий баран, який дістався переможцеві в національній боротьбі «Куреш».

Як повідомив журналістам Ільмір Теміргалієв, Сабантуй – свято, якому більше тисячі років, в Криму проводиться вже п'ятнадцятий рік. Він розповів, що в Криму мешкає більше 11 тис. татар Поволжя. «Ми живемо в дружбі, у нас немає протиріч на національній основі. Держава в міру можливості нам допомагає і не чинить перешкод у питанні вивчення і спілкування рідною мовою», – зробив висновок голова асоціації. Завершилося свято обідом, на якому кожен мав можливість покуштувати свіжоприготований плов.

За матеріалами е-Крым

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.