Кримськотатарський народ декларує своє право на самовизначення виключно в межах незалежної України

«Згуртувати Афганістан - завдання дуже складне»
«Згуртувати Афганістан - завдання дуже складне»
Кримськотатарський народ декларує своє право на самовизначення виключно в межах незалежної України
«Згуртувати Афганістан - завдання дуже складне»
19.02.2008
Оцініть статтю: 
(210 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Про це заявив народний депутат від блоку “Наша Україна – Народна Самооборона”, голова Меджлісу кримськотатарського народу, член комітету ВРУ з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Мустафа Джемільов, повідомляє Crimean.org з посиланням на QHA.

Коментуючи питання, чи спостерігається у кримськотатарського народу бажання повторити шлях Косово в отриманні незалежності, політик відзначив: "У кримських татар немає такого бажання, і не може такого бути. Найвищий представницький орган нації – Курултай кримськотатарського народу – ще 17 років тому на першій своїй сесії проголосив, що майбутнє своє бачить у складі України у вигляді національної територіальної автономії. В тому статусі, яким він був до депортації кримських татар 1944 року".

На запитання, чи вважає він можливим варіант одержання незалежності Криму, Мустафа Джемільов відповів так: «Державної політики стосовно кримських татар, можна сказати, майже ніякої не існує. Я б не сказав, що вона дискримінаційна. Немає продуманої політики. Ось у чому проблема. А те, що творяться тут якісь беззаконня, грубі порушення прав людини, то це санкціонується не з Києва, а місцевими шовіністично проросійськи налаштованими елементами».

«І в нас якихось настроїв проти України не спостерігається. Звичайно, те, що до цього часу гальмується прийняття закону про відновлення прав депортованих, свавілля в земельному питанні, позиція Києва, який щось говорить, але нічого не робить - це, звичайно, обурює і дратує. Але, загалом, ми знаємо, що про Україну не можна говорити позитивно чи негативно тільки тому, що в країні є різні люди, в тому числі й державні чиновники, є і друзі, і байдужі, є й супротивники. Але в стратегічному плані майбутнє нації ми бачимо саме в складі незалежної демократичної української держави», - додав він.

За матерілами Crimean.org

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.