Крупний м'ясокомбінат починає виробництво яловичини «халяль»

Крупний м'ясокомбінат починає виробництво яловичини «халяль»
18.03.2013
Оцініть статтю: 
(310 оцінки)
nourdeen
Зображення користувача nourdeen.

Нарешті у мусульман України з'являється можливість купувати м'ясо «халяль» виробництва місцевого м'ясокомбінату. Раніше виробництвом м'яса займалися лише приватні підприємці, в основному з самих мусульман.

Поки тільки кияни зможуть купувати яловичину виробництва ПАТ «Козятинського м'ясокомбінату» в мережі гіпермаркетів МЕТRО. Дане виробництво почалося з 7 березня 2013 року. ПАТ «Козятинський м'ясокомбінат», найбільший в Україні виробник яловичини, ініціював випуск м'яса, виробленого згідно з нормами шаріату, щоб залучити до списку своїх клієнтів мусульман України і забезпечення доступності халяльної яловичини.


Продукцію «халяль» буде розміщено на окремій вітрині, щоб споживачам було легко її знайти. Надалі халяльна яловичина виробництва ПАТ «Козятинський м’ясокомбінат» продаватиметься в гіпермаркетах МЕТRО на всій території України.


Крім того, приватні підприємці та юридичні особи зможуть придбати яловичину «халяль» для свого бізнесу безпосередньо у виробника.


Рівень санітарних умов перевірено комісієй Шаріатского комітету


«Представники ПАТ «Козятинський м'ясокомбінат» зустрічалися зі мною ще восени 2012 року», — повідав керівник Центру досліджень і сертифікації «халяль» асоціації «Альраїд» Ваіль Алямі. — «Ми розповіли їм про вимоги, яким повинна відповідати м'ясна продукція «халяль», і вони запросили нашу комісію до себе на виробництво. Чесно зізнаюся — я був вражений чистотою і високим рівнем санітарних умов».


Комісія вивчила процес виробництва і дала свої рекомендації з усунення декількох моментів, що заважають м'ясокомбінату здійснювати виготовлення халяльної продукції. Ці рекомендації було враховано у найкоротші терміни, і сторони дійшли згоди у процедурних питаннях сертифікації і експертного обслуговування виробничої лінії «халяль».


Про цей проект свого підприємства розповів заступник голови правління і директор по закупівлях ПАТ «Козятинский м'ясокомбінат» Віктор Козловский.


Пане Козловский, що стало причиною інтересу Вашої компанії до виробництва м'яса відповідно до норм шаріату?


— Безумовно, в першу чергу це пошук нових ринків. Ми орієнтовані в основному на внутрішній ринок, хоча, звичайно, певна частина нашої халяльной продукції піде на експорт. Зокрема, з нами вже зв'язалися представники однієї російської компанії з питання постачань яловичих туш «халяль».


Поки що ми вивчаємо реакцію споживачів на нашу пропозицію, тому м'ясо «халяль» продаватиметься тільки в замороженому вигляді. У майбутній ми розраховуємо більше за 90% нашої халяльної яловичини продавати охолодженою.


Крім того, ми плануємо виготовляти ковбасу, сосиски, фарш і напівфабрикати, якість яких відповідає нормам шаріату. Найближчим часом ми надамо панові Алямі для вивчення технічні умови виробництва і рецептуру для узгодження і надання рекомендацій.


Коли Ви плануєте розпочати виробництво яловичини «халяль», і де її можна буде придбати?


— Поки що забій худоби відповідно до норм шаріату робитиметься раз на тиждень, і саме з цією періодичністю наша продукція надходитиме у продаж. Якщо яловичина «халяль» матиме більший попит, ніж ми розраховували, — ми із задоволенням збільшуватимемо кількість її виробництва.


Нашу продукцію «халяль» можна буде придбати в гіпермаркетах МЕТRО. Вони пообіцяли виділити окрему вітрину для халяльної продукції, щоб покупцям не доводилося шукати її серед нехаляльного м'яса.
Перша поставка очікується 18 — 19 березня.


У той же час, ми відкриті для співпраці з приватними підприємцями і юридичними особами, що бажають придбати наше м'ясо «халяль» для свого бізнесу.


Якщо партнер придбаває від 1 до 3 тонн — доставка здійснюється самовивезенням. Якщо більше 3 тонн — доставка буде здійснена на нашому автотранспорті.


Звичайно, усіх цікавлять умови оплати. У нас їх небагато: ми надаємо перевагу безготівковій формі розрахунку, а також на початку співпраці працюємо тільки за умови внесення попередньої оплати. Якщо людина або організація співпрацює з нами тривалий час і зарекомендувала себе як добросовісний партнер, у нас діють різні програми відтермінування платежів за взаємною згодою обох сторін.


Випуск продукції "халяль" передбачає додатковий контроль на виробництві. Вас не лякає така перспектива?


— Ні, що Ви! Контроль за якістю у нас здійснюється на дуже високому рівні, і нам нічого приховувати.
Наш м'ясокомбінат працює вже більше 80 років — він заснований у 1927 році. Проте за 5 останніх років здійснено капітальне переобладнання, і тепер технічне оснащення відповідає найвищим європейським вимогам. За неофіційною статистикою, ми виробляємо близько 70% яловичини в Україні.


Наша продукція проходить декілька стадій контролю, при чому перевіряють нас європейські експерти, не українські. Контроль розпочинається вже на стадії відбору тварин, що вирощуються на забій. Уся придбана велика рогата худоба — українського походження, у тому числі ми співпрацюємо і з фермерами-мусульманами.


Біографія кожної тварини відстежується з моменту народження. Їй надається персональний номер і паспорт, у який вноситься уся інформація: характеристики батьків, перенесені хвороби, вакцинація, аналіз кишкової мікрофлори. Є своя шкала і періодика здійснення контролю.


Одна з них, наприклад, НАССР («Hazard Analysis and Critical Control Points», «Аналіз ризиків і критичні контрольні точки»). Санітарні умови відповідають європейським стандартам, які перевищують рівень критеріїв і вимог в системі американської стандартизації.


Ми виробляємо кістки, філе, м'ясо на кістці, фарш, напівфабрикати. Усе це вміщується в сучасну вакуумну упаковку з термоусадкою (МАР-упаковка). МАР (Modified Atmosphere Package) — упаковка з модифікованою атмосферою, особливістю якої є те, що викачується усе повітря і закачується газ, що відрізняється від повітря тільки відсутністю кисню. Це дозволяє зберігати зовнішній вигляд, текстуру і колір продуктів харчування з мінімальною обробкою. При цьому забезпечується більш тривалий термін зберігання продукції без додавання хімічних консервантів і стабілізаторів. Відсутність кисню унеможливлює окислення м'яса і подовжує термін його зберігання в охолодженому вигляді до двох тижнів.


Таким чином дане виробництво не залишає сумнівів у дотриманні технології халяльної продукції і стане полегшенням для мусульман України у питанні придбання м'яса.


Джерело: Альраїд

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.