Людина, що знає Коран

1
Шейх Ассайід є частим гостем на єгипетських теле- і радіо- програмах, присвячених Корану
01.08.2013
Оцініть статтю: 
(204 оцінки)
oleg
Зображення користувача oleg.

Для збагачення знань українських мусульман ДУМУ «Умма» і ВАГО «Альраід» традиційно запрошують вчених-богословів з мусульманських країн провести священний Рамадан в ісламських культурних центрах нашої країни. Гості зазвичай очолюють колективні молитви, навчають віруючих виразного читання Корану, а також виступають з лекціями і проповідями. Хафіз з Єгипту, знавець Корану шейх Ассайід Ахмад Кірбаль люб'язно погодився відповісти на запитання газети «Арраід».

— Ассаляму алейкум, шановний шейх! Розкажіть трохи про себе, де народилися, вчилися Корану ...


— Ва алейкум Ассалям! Я народився в 1951 році в єгипетському селі Билар'ят. Почав вчити Коран з невеликих книжечок з сурами у нашого місцевого імама. Школярем відвідував уроки з вивчення Корану в медресе і до 13 років вже знав весь Коран напам'ять. Потім, закінчивши школу, став відвідувати уроки таджвіда, вже у іншого шейха. Спочатку переді мною стояла мета вивчити Коран напам'ять, тепер же необхідно було навчитися правильно і виразно його читати. У дитинстві всі вчать сури Корану просто на пам'ять, швидко повторюючи аяти, але для того щоб читати правильно, необхідно знати правила читання Корану — таджвід.


Пізніше я вступив до Інституту читання Корану в Каїрі. У той час цей навчальний заклад не був таким відомим, але його популярність в країні рік від року зростала, і сьогодні інститут має філії по всьому Єгипту. Ну, а вже після закінчення інституту я став навчатися в університеті Аль-Азгар.


Ви вперше в Україні? Де ще доводилося бувати на Рамадан?


— Так, в Україні я вперше. І, хвала Аллаху, завдяки читанню Корану, я вже 27 років кожен Рамадан виїжджаю в інші країни на запрошення мусульманських громад. Уявіть, де я тільки не був за цей час — майже всі країни Європи, Азії та Африки. Це незабутній досвід.


Відомо кілька видів (стилів) читання Корану ...


— В Інституті читання Корану крім таджвіда нам викладали різні стилі читання, навчали їх особливостям. Всього їх сім. У Єгипті, наприклад, найбільш поширеним є Хафс. Цим же стилем ми читали Коран в мечеті київського ісламського культурного центру на щоденних молитвах-таравіх.


— У Криму, за сприяння ВАГО «Альраід» і ДУМК функціонує школа хафізів. Розкажіть про роль подібних центрів в житті мусульман?


— Звичайно, роль таких закладів дуже важлива. Хафізи знають напам'ять Коран і цим оберігають Іслам, зміцнюючи у свідомості народу його релігійну приналежність. Важливо, щоб у таких школах працювали кваліфіковані фахівці з читання Корану, які не тільки знають Книгу Аллаха напам'ять, але відрізняються бездоганним читанням і відмінно знають правила тажвіда. Викладач повинен не просто уміти донести до розуміння учня те чи інше правило, а й бути здатним помічати і вчасно виправляти його помилки при читанні. Ну, а учні зобов'язані виявляти старанність у навчанні, адже вони вивчають Одкровення Господа.


Якими якостями повинна володіти людина, що вирішила вивчити священний Коран?


— Людина, яка вивчила Коран напам'ять, по суті, стає «Кораном у плоті»: його моральність, поведінка і манери — все має відповідати великій Книзі. Особливо це стосується викладачів. Така людина має бути прикладом для своїх учнів, його зовнішній вигляд і спосіб життя не можуть не відповідати цінностям, пропагованим Св'ященною Книгою.


Що б ви побажали українським мусульманам?


— Найголовніше — завжди зберігайте у своїх серцях слова свідоцтва (шахаду), прагніть осягнути Іслам та прислухайтеся до настанов ваших імамів.


Інтерв'ю провів Григорій Гришко

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.