У Сакській мечеті з‘явився 32-метровий мінарет

У Сакській мечеті з‘явився 32-метровий мінарет
У Сакській мечеті з‘явився 32-метровий мінарет
16.08.2013
Оцініть статтю: 
(392 оцінки)
oleg
Зображення користувача oleg.

У центральній мечеті міста Саки відбулося урочисте відкриття першого мінарету. У церемонії відкриття, котра відбулася 14 серпня, взяли участь Муфтій мусульман Криму хаджи Аміралі Аблаєв, Головний імам Сакського регіону та міста Кезлев (Євпаторія) Емірасан Умєров, голова мусульманських релігійних громад Сакського району та міста Кезлев Сайтасан Асанов, в.о. Голови Сакського регіонального меджлісу Ескандер Білялов, головний спонсор зведення мінарету Нариман Каракаш та прихожани мечеті. Урочиста частина заходу розпочалася після проведення кримським Муфтієм обідньої молитви та дуа-молебену

«Ми стаємо свідками того, як серед нашого народу щорічно з‘являютсья меценати, котрі не забувають про народну культуру й духовність та за наявності можливості надають матеріальну та іншу допомогу. Ми розуміємо, що лише ми самі взмозі відродити свою культуру. релігію, побут, архітектуру, і ніхто цю роботу за нас не зробить. Певен, що у майбутньому наші підприємці та меценати будуть не лише допомогати відроджувати культові об‘єкти, але й спонсуватимуть освіту наших дітей. Адже ми знаємо, що наші діти — наше майбутнє, тому ми повинні виростити їх гідними синами й доньками кримськотатарського народу», — відзначив муфтій Криму.


Після вступної промови Муфтій подякував підприємцеві Нариманові Каракашу, що проспонсував будівництво першого мінарету, та вручив йому подяку від імені Духовного управління мусульман Криму, та священну для мусульмн книгу — Коран.


Оскільки мечеть є не лише культовим об‘єктом, але й визначним місцем міста, подяку спонсорові виказали від імені сакських мусульман та усіх мешканців міста голова релігійних общин регіону Сайтасан Асанов та в.о. голови Сакського регіонального меджлісу Ескендер Білялов.


32-метровий мінарет було зведено за місяць, використовуючи старі технології. що застосовувались за часів Османської Імперії та Кримського Ханства. Історичні аналоги цього мінарету можна побачити у мечеті Хан-Сараю (Ханський палац, Бахчисарай) та Джума Джамі в Кезлеві. Вартість мінарету становить близько $20 000.


Центральну мечеть міста саки було зведено у 1999 році, і дотепер вона не мала мінарету. За проектом мечеті передбачено будівництво двох мінаретів.
Члени міської мусульманської громади «Янъы джами» («Нова мечеть») розпочали пошук спонсорів для зведення другого мінарету.


Джерело: qirimmuftiyat.org.ua


Схожі матеріали:


Мечеть Орта-Джамі відкриється у Бахчисараї після реконструкції


Кримський муфтіят видав серію книг

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.