«Хайтарма» тепер і на українських телеканалах

1
Це перший художній фільм про депортацію кримських татар
1
Стрічка виборола російську кінопремію "Ніка" в номінації "Найкращий фільм країн СНД і Балтії" і створена на основі реальних подій.Фото: ТСН.юа
1
1
20.05.2014
Оцініть статтю: 
(135 оцінки)
oleg
Зображення користувача oleg.

Цієї суботи, 17 травня, о 23:50 на каналі «1+1» відбудеться прем’єра українського фільму «Хайтарма» режисера Ахтема Сейтаблаєва, присвячена 70-й річниці початку депортації кримськотатарського народу, повідомляє сайт ТСН.

Це перший художній фільм про депортацію кримських татар, з якого глядачі дізнаються про трагічну дату в історії кримськотатарського народу — 18 травня 1944 року, день початку сталінської депортації кримських татар. У центрі сюжету — льотчик, двічі герой Радянського Союзу Аметхан Султан. У травні 44-го після звільнення Севастополя Аметхан вирушає у відпустку до рідної Алупки. На його очах 18 травня і починається депортація народу. Головну роль зіграв режисер фільму Ахтем Сейтаблаєв.


«Про головного героя фільму, Амет-Хана Султана, чує змалку майже кожна кримськотатарська дитина. І, звичайно ж, я як актор хотів зіграти цього героя. Амет-Хан — майже легендарна особистість. Він справді звільняв Крим, воював біля Севастополя і одночасно став свідком депортації сво родини та народу», — розповідає Ахтем Сейтаблаєв. Знімали «Хайтарму» 23 дні. У масових сценах виселення задіяно більше тисячі людей з усього Криму. Багато з них — люди, які пережили цю страшну трагедію. Для них настільки важливо було взяти участь у зйомках «Хайтарми», котра розповідає про той жах і біль, який вони пережили, що на майданчик вони приводили навіть своїх онуків і разом з ними готові були зніматися по сім годин поспіль, стоячи під дощовими установками.


І ніякі вмовляння режисера піти на перерву й відпочити не могли зрушити цих людей з місця. «Я підвищував голос і просив їх піти, бо боявся: був жовтень, і нічні зйомки могли бути небезпечні для здоров’я. Але ніхто не пішов. Кілька разів людей забирала „швидка“ — їм було зле. Атмосфера на майданчику була настільки реалістичною, що не всі змогли впоратися з емоціями», — каже режисер.


Цікаво зазначити, що відразу після анексії Криму, картина «Хайтарма» отримала престижну російську кінопремію «Ніка». Хоча ще рік тому консул РФ у Криму Володимир Андреєв звинувачував цей фільм у недостовірному відображенні подій Великої Вітчизняної війни та фактично виправдав депортацію кримських татар.


А тепер ще історична драма "Хайтарма" отримала визнання і від союзу кінематографістів України. Перемогла відразу в двох номінаціях - Кращий ігровий фільм і Кращий фільм року.

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.