Народження нового екстремізму на окупованих територіях України

1
Муфтій Духовного управління мусульман України "Умма" Саід Ісмагілов та керіник Депртаменту зовнішніх зв'язків УГКЦ в Україні Олекса Петрів
1
Прес-конференція «Новий екстремізм: віросповідання під тиском в Криму та на Донбасі»
1
1
25.11.2014
Оцініть статтю: 
(147 оцінки)
oleg
Зображення користувача oleg.

Таку тему обговорювали сьогодні, 25 листопада, на прес-конференції в Укрінформі. Учасники заходу, й серед них представники різних релігій і конфесій, розповіли про факти жорстокого поводження з вірними та лідерами всіх релігійних організацій, що мали проукраїнську позицію чи обстоювали цілісність України.

Організаторами прес-конференції «Новий екстремізм: віросповідання під тиском у Криму та на Донбасі» виступили Інформаційно-аналітичний центр РНБО спільно з Кримською польовою місією та Коаліцією з протидії дискримінації в Україні.


У вступному слові заступник директора Департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України Андрій Юраш дав загальний огляд негативних тендецій, що поширюються на окупованих територіях.


Присутні голови християнских організацій зауважили , що тиску, переслідування, катування, пограбування та пошкодження майна, за наказами лідерів сьогоднішньої влади Криму або ватажків так званих ДНР-ЛНР, зазнають віряни та священники всіх християнських громад — окрім православної церкви Московського патріархату.


Керівник Департаменту зовнішніх зв’язків УГКЦ в Україні Олекса Петрів засудив дії керівництва церкви «сусідньої держави», спрямовані на перекручування фактів та позиціонування цього конфлікту не як міждержавного, а як міжрелігійного.


«Коли релігію намагаються перетворити на політичну ідеологію та змушують усіх жити згідно з такими ідеологічними настановами, тоді починається екстремізм», — зазначив пан Петрів.


Муфтій Духовного управління мусульман України «Умма» Саід Ісмагілов у своєму виступі нагадав про підпали мечетей у Криму, викрадення кримських татар і заборону мусульманської літератури на окупованому півострові. Він наголосив на тому, що за межами Криму, на материковій Україні, ніколи не було фактів пошкодження мечетей чи арештів за етнічною чи релігійною ознакою. Так само він зазначив, що в Криму й на Донбасі були спроби створити альтернативні мусульманські організаціїї, котрі обстоюватимуть позиції Москви. Як нагадала, у свою чергу, Ольга Скрипник, заступник голови Кримської польової місії з прав людини в Криму, сьогодні вже існує одна з подібних структур — це «Таврійський муфтіят», який уже захопив мечеть Євпаторії, що належала ДУМ Криму.


Представник Київської міської єврейської громади Анатолій Шенгайт у своїй доповіді підкреслив, що головне завдання новообраних депутатів Верховної Ради України — це не кинути на призволяще тих людей, що залишились на окупованих територіях, передусім літніх людей, адже ті не завжди мають можливість виїхати звідти.


Загалом кажучи, становище релігійних громад Криму та Донбасу неоднакове. Нагальне питання, що постало сьогодні перед усіма релігійними організацями в Криму — переєстрація релігійних громад за нормами РФ та вихід з українського правового поля й відрив від духовного фундамента, що пов’язує їх із Україною. У той таки час на Донбасі служителі різних деномінацій намагаються продовжувати діяльність відкрито чи підпільно, за умов війни.


Учасники прес-конференції, представники різних релігійних організацій, оприлюднили факти утисків і переслідувань релігійних громад на окупованих територіях.


Власкор

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.