Не вщухає конфлікт навколо місця під будівництво Cоборної мечеті в Сімферополі

30.07.2008
Оцініть статтю: 
(229 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Сімферопольська міська рада 24 липня ухвалила рішення щодо створення лісопарку "Ювілейний" на земельній ділянці по вулиці Ялтинська, 22 у Сімферополі, де кримські мусульмани вимагають і мають намір побудувати Cоборну мечеть. Таке рішення в Меджлісі кримсько-татарського народу назвали незаконним і цинічним, повідомляє РІСУ з посиланням на Інтерфакс-Україна.

"Хочу відзначити особливий цинізм депутатів Сімферопольської міської ради. Дане рішення є не просто незаконним, а демонстративно незаконним. Знаючи прекрасно про рішення судів, депутати міськради прийняли рішення, за яке вони повинні нести відповідальність", - заявив перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров у четвер на прес-конференції в Сімферополі.

Він нагадав, що Духовне управління мусульман Криму вже виграло три суди за позовом до Сімферопольської міськради. За словами заступника голови Меджлісу, міськрада раніше узгодила з Духовним управлінням мусульман місце розташування мечеті на вулиці Ялтинська, 22, але потім відмовилася приймати остаточне рішення з надання земельної ділянки.

Р.Чубаров нагадав, що, зокрема правоту Духовного управління мусульман Криму підтвердив Господарський суд Криму, а потім двічі й Севастопольський апеляційний суд, куди звертався виконком Сімферопольської міськради.

За словами Р.Чубарова, Севастопольський апеляційний суд розглянув матеріали справи, залишив без розгляду позов міськради і підтвердив рішення про право Духовного управління мусульман Криму будувати на вулиці Ялтинська, 22 Соборну мечеть.

Незважаючи на це, відзначив заступник голови Меджлісу, "сьогодні депутати Сімферопольської міськради проголосували за рішення, що розвиває їхній намір не надавати цю територію для будівництва Соборної мечеті".

"Всі ці дії депутатів міськради дозволяють нам говорити про те, що частина з них систематично здійснює свою діяльність, спрямовану на дестабілізацію ситуації в Криму. Ми бачимо, що інтереси мера Сімферополя Геннадія Бабенко повністю збігаються з інтересами ксенофобськи налаштованих депутатів", - підкреслив Р.Чубаров.

Він відзначив, що кримські татари мають намір довести інформацію про ситуацію, що склалася, до вищих органів державної влади України, а також провідних політичних сил.

"Ми будемо чекати реакції як органів державної влади України на ці незаконні дії, так і політичних лідерів Партії регіонів на дії їхнього однопартійця Бабенко", - сказав Р.Чубаров.

"Немає ніякого сумніву в тому, що це рішення Сімферопольської міської ради і всі його попередні незаконно ухвалені рішення відносно земельної ділянки по вулиці Ялтинській, 22 обов'язково будуть в кінці кінців опротестовані. Але ми ще постараємося зробити все для того, щоб ті, хто свідомо сприяв їхньому прийняттю, тобто свідомо порушував законодавство України і цим намагався підспудно впливати на ситуацію в Криму, щоб вони були покарані", - підкреслив заступник голови Меджлісу.

При цьому він підкреслив, що в будь-якому випадку, "як ми й раніше говорили, восени 2008 року на цьому місці почнеться будівництво Соборної мечеті і ці роботи будуть опиратися на норми чинного законодавства України, дотримуючись якого ми, мусульмани Криму, спершу одержали дозвіл Сімферопольської міської ради на проведення всіх робіт по підготовці до будівництва, а потім, коли депутати передумали, ми своє право підтвердили рішенням українських судів".

Як повідомлялося, в 2004 році спочатку виконком, а потім і Сімферопольська міська рада погодили місце розташування Соборної мечеті на Ялтинській, 22, і дали дозвіл на підготовку документів для проекту відводу даної земельної ділянки під будівництво. Духовне управління мусульман Криму протягом трьох років пройшло всі необхідні узгодження і подало їх уже в 2007 році на остаточне затвердження в Сімферопольську міську раду, яка тричі розглядала це питання і відмовила у виділенні землі. 10 січня 2008 року Сімферопольська міськрада без узгодження з Духовним управлінням мусульман Криму ухвалила рішення щодо виділення іншої земельної ділянки для будівництва Соборної мечеті на вулиці Луговій, 6. При цьому ця ж ділянка вже раніше міськрадою була погоджена із профспілкою Міністерства внутрішніх справ для будівництва житла.

За матеріалами РІСУ

Читайте також:

Держкомнацрелігій просить міськраду Сімферополя прийняти «виважене рішення» щодо Соборної мечеті

Меджліс хоче до осені почати будівництво Соборної мечеті

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.