В Сімферополі підпалили медресе мусульманської громади «Баттал Челебі»

1
Протягом дня ще жевріли залишки теплоізоляції у приміщенні, яке після ремонту має стати навчальним класом.
30.04.2009
Оцініть статтю: 
(198 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

27 квітня у Сімферополі невідомі особи підпалили медресе мусульманської громади «Баттал Челебі». Про це повідомив голова даної мусульманської громади Тимур Челебієв на прес-конференції у Сімферополі 28 квітня, повідомляє Maidan.org.ua.

За словами Т. Челебієва, раніше на вивісці зазначеного медресе невстановлені особи намалювали свастику, однак міліція відмовилася порушувати справу через відсутність складу злочину.

«Наша держава не звертає уваги на подібні дії, але ж саме така бездіяльність стає причиною їхнього продовження. Ще не знайдені люди, що скоїли акт вандалізму у січні цього року, а вже з'явилися нові випадки, по яких необхідне розслідування», - відзначив Т. Челебієв в інтерв'ю QHA.

За словами голови мусульманської громади, ввечері 27 квітня він о 17.30 виїхав з території громади «Батал-Челебі», а о 18.40 вже викликали пожежну машину.

«Пожежа була фактично ліквідована, коли я приїхав. Пожежні висловили версію, що хтось кинув недопалок у люк. Однак, я повністю не згодний з цим припущенням», - заявив Т.Челебієв. Він додав: «Не можливим представляється мені, щоб яким-небудь чином міг туди потрапити недопалок. З першого разу недопалок точно не закинеш у закритий люк, у якому немає отворів».

За інформацією Т.Челебієва, замок на люку був зрізаний після прибуття пожежної бригади. Голова громади висловив думку, що дана подія – ні що інше , як підпал, і у люк навмисне налили горючу речовину.

«По даному факту був складений акт, але крім цього, ми хочемо подати заяву у райвідділ і звернутися у Прокуратуру автономії», - підкреслив Тимур Челебієв. За його словами, бездіяльність і потурання з боку влади приводить до таких результатів, а напередодні 18 травня схожі випадки частішають по всьому Криму.

«Можливо, даними діями хтось хотів продемонструвати свою незгоду з діяльністю «Намус». Днями проходили слухання закону про права депортованих, у яких я брав участь. Може це комусь не подобається. Я не можу зараз конкретно стверджувати», - висловив припущення голова громади.

Протягом дня ще жевріли залишки теплоізоляції у приміщенні, яке після ремонту має стати навчальним класом.

Нагадаємо, 21 січня вандали намалювали за допомогою аерозольного балончика з фарбою фашистську свастику на табличці з назвою мечеті «Баттал Челебі». 8 лютого була отримана постанова Центрального районного відділення СГУ ГУ МВС України в АР Крим про відмову у порушенні кримінальної справи.

19 лютого Прокуратурою Центрального району м.Сімферополя Постанову про відмову у порушенні кримінальної справи по ст. 296 КК України скасовано, а матеріали направлені на додаткову перевірку.

Довідка. 2 лютого цього року Організація Ісламська Конференція (ОІК) зробила офіційну заяву, у якій висловила стурбованість у зв'язку з тривожною ситуацією у міжрелігійній сфері в Автономній Республіці Крим, зокрема зростанням числа актів вандалізму стосовно святих місць і храмів мусульман у Криму. ОІК звернулася до уряду України з настійним проханням провести ретельне розслідування цих інцидентів та вжити заходів для їхнього запобігання.

За матеріалами QHA, Maidan.org.ua.

Посилання на тему:

Прокуратура АРК дала відповідь щодо акту вандалізму на «Баттал Челебі»

ОІК виступила на захист ісламських святинь на Кримському півострові

В Сімферополі сплюндрували мечеть

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.