У Бахчисараї відкрився перший Всесвітній конгрес кримських татар

20.05.2009
Оцініть статтю: 
(378 оцінки)
nourdeen
Зображення користувача nourdeen.

Перший Всесвітній конгрес кримських татар урочисто відкрився сьогодні в Ханському палаці в Бахчисараї.

Форум, за даними організаторів, зібрав близько 750 учасників.

«410 чоловік представляють громадські організації України і Криму, і понад 320 чоловік приїхали із зарубіжжя: з Америки, Канади, Німеччини, Туреччини, Румунії, Болгарії, Франції, Польщі, Естонії», – повідомив у телефоній розмові з кореспондентом УНІАН керівник відділу зовнішніх зв`язків Меджлісу кримських татар Алі Хамзін.

Мета конгресу, як повідомив А.Хамзін, – консолідація кримських татар, чи, як їх називають у деяких країнах, кримських тюрків, для збереження своєї етнічної ідентичності, відродження кримськотатарської мови і культури.

Пленарні засідання конгресу пройдуть у Сімферополі, а секційні – в Білогірську, Євпаторії, Судаку і Старому Криму.

Сьогодні ж у Бахчисараї учасники конгресу братимуть участь у намазі, що пройде в Ханській мечеті. Вони відвідають місце пантеону видатних кримськотатарських діячів поблизу найстарішого у Східній Європі навчального закладу Зинджирли-медресе. Потім відбудеться святковий концерт.

У наступні дні делегати і гості знайомитимуться з тим, як облаштовуються кримські татари на батьківщині, з якими проблемами зіштовхуються, як відроджують систему кримськотатарської освіти, обговорюватимуть питання кримськотатарських мас-медіа, книгодрукування, освіти, науки, культури, соціально-економічного розвитку, відродження Ісламу.

Пленарні засідання конгресу проходитимуть в Криму до 22 травня включно. «Я думаю, що 22 травня ми дізнаємося про структуру, і, напевно, про першого президента і віце-президента Всесвітнього конгресу кримських татар», – сказав керівник відділу зовнішніх зв`язків Меджлісу.

«Цим конгресом ми хочемо дати імпульс до початку реанімації, до початку пробудження серед усіх масивів – хай це буде Туреччина, Болгарський регіон і так далі – які повинні збудити наших співвітчизників, які розмовляють сьогодні мовами тих народів, де вони проживають, щоб вони почали розуміти, що вони належать до кримськотатарської нації», – заявив секретар оргкомітету з підготовки і проведення Всесвітнього конгресу кримських татар.

А.Хамзін додав, що «конгрес не тільки реанімує, але й об`єднує» кримських татар. «І польськомовні, і російськомовні кримські татари, і всі інші говорять сьогодні про одне: що необхідно зробити для відродження кримськотатарського народу і відновлення його національних прав», – сказав секретар оргкомітету з підготовки і проведення конгресу.

Тим часом, як раніше повідомляли ЗМІ, кримськотатарська громадська організація «Міллі Фірка» назвала конгрес грандіозною міжнародною аферою. У зверненні організації наголошувалося, що конгрес скликається лише для «підкорення волі Меджлісу і його інтересам всієї світової кримськотатарської спільноти».

За матеріалами УНІАН, Радіо Свобода

Посилання на тему:

Перший Світовий конгрес кримських татар пройде аж у травні

Чи об’єднає кримських татар їхній перший Світовий конгрес?

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.