Богословська пропонує припинити репатріацію кримських татар

1
Ніч Бараат згадується у Корані як «священна». У цю ніч праведникам даруєтся нагорода, а грішникам - покарання
1
«Давайте приймемо чесне рішення, що ми, умовно, на три роки припиняємо репатріацію, і за ці три роки наводиться порядок», - Інна Богословська
1
1
14.07.2009
Оцініть статтю: 
(226 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Народний депутат України Інна Богословська, яка має намір балотуватися у президенти, пропонує на деякий час припинити процес повернення кримських татар до Криму для розв’язання існуючих проблем цього та інших народів.

«Давайте приймемо чесне рішення, що ми, умовно, на три роки припиняємо репатріацію, і за ці три роки наводиться порядок», – сказала вона 11 липня на прес-конференції у Сімферополі.

Як передає УНІАН, І. Богословська висловилась за «повну інвентаризацію» реального проживання кримськотатарського населення в Україні. «Ми не знаємо ні чисельності, ні ареалу проживання, ні умов, у яких живуть ці люди, ні того, що держава зробила для них і чого не зробила», – сказала вона.

І. Богословська наголосила, що якщо проблеми не вирішувати, то вони нагромаджуватимуться і, зрештою, призведуть до вибуху ситуації у Криму. «Замість того, щоб розв’язувати проблему, ми їх нагромаджуємо, посилюємо, і з тих проблем, які нормально, елементарно можуть бути розв’язані, ми створюємо конфліктне поле, яке зрештою вибухне», – заявила народний депутат.

І. Богословська додала, що влада України має захищати має права і розв’язувати проблеми не лише кримських татар, а й жителів автономії інших національностей. «Якщо тоді (у 1944 році) кримських татар звідси виселили і людьми не вважали, то зараз не мають за людей решту всієї частини населення, намагаючись розв’язати проблему окремо взятої групи. Так не можна! Треба вирішувати всі проблеми разом», – наголосила вона.

«Історія фашистських режимів»

У свою чергу перший заступник Голови Міллі Меджлісу Рефат Чубаров вважає, що призупинення повернення кримських татар на свою Батьківщину - «те ж саме, що заборонити Інні Богословській дихати, розмовляти зі своїми дітьми рідною мовою і жити в Україні».

«Якщо пані Богословська вважає, що таке можливо, то в неї антилюдські погляди», - сказав Р. Чубаров кореспондентові QHA.

На думку Р. Чубарова, І. Богословська вступила у президентську кампанію і думає, що, догодивши населенню, сповідуючому ксенофобські погляди, зможе набрати голоси. «Розігрування міжнаціональних і міжрелігійних питань під час виборчих кампаній використаються уже протягом 15 років», - підкреслив він.

Із приводу думки І. Богословської про інвентаризацію кримськотатарського населення в Україні, Р. Чубаров відзначив, що таким політикам, як І. Богословська, потрібно нагадати історію фашистських режимів, які завжди прагнули максимально переписати число населення, яке вороже ставиться до даних режимів.

Р. Чубаров також додав, що повернення кримських татар ніяк не ущемляє права російського населення. «Практично всі школи у Криму - російською мовою, ЗМІ - російською мовою, ми між собою спілкуємося російською мовою, влада працює російською мовою, а зв'язки з Росією - максимально широкі. У чому росіян можна вважати не за людей?», - задався питанням замголови Меджлісу.

Довідка УНІАН. У травні 1944 року Йосиф Сталін підписав постанову про виселення кримських татар з півострова. Їх звинуватили в масовому дезертирстві і співпраці з фашистами.

За різними даними, було депортовано до 190 тисяч кримських татар. Більшу частину виселили до Узбекистану.

Масове повернення депортованих розпочалося наприкінці 1980-х – початку 1990-х років.

Зараз населення Криму становить трохи менше двох мільйонів осіб, з них 260-280 тисяч – кримські татари. Ще близько 150 тисяч кримських татар, які живуть за межами автономії, хочуть повернутися на півострів.

За матеріалами УНІАН і QHA

Посилання на тему:

Новини

Невирішеність проблем кримських мусульман сприяє їх радикалізації, вважає експерт

У Тимошенко заявили про достатню турботу про кримських татар

СБУ розпочала слідство у справі незаконного виселення кримськотатарського народу

Президент доручив СБУ порушити справу за фактом депортації кримськотатарського народу

Кримські татари США вимагають від України вирішити проблеми своїх співвітчизників

97,8% кримських татар вважають себе мусульманами

Учасники пікету у Києві намагаються достукатися до Кабміну

СБУ закликає ФСБ розсекретити архівні документи про депортації кримських татар

СБУ створює підрозділ по розслідуванню репресій проти кримських татар

Репатріанти закликали ООН і ЄС сприяти у відновленні їхніх прав

Статті

Кримські татари: і через 65 років депортація триває?

Дім для кримських татар усе ще не гостинний

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.