У Рескомрелігій Криму вважають, що Хизб-ут-Тахрір проводить роботу серед випускників Азовського медресе

1
Хизб ут-Тахрір публічно заперечує насилля і військову діяльність для своїх членів і заявляє, що в немусульманських країнах «не працює для зміни системи правління і діє в межах чинного законодавства, спонукаючи мусульманське суспільство бути вірним ісламу»
20.08.2009
Оцініть статтю: 
(161 оцінка)
oksana
Зображення користувача oksana.

Голова Республіканського комітету АРК у справах релігій Володимир Маліборський заявив, що випускники медресе селища Азовське Джанкойського району найчастіше беруть участь у діяльності мусульманської партії Хизб-ут-Тахрір. Як повідомляє інформагентство QHA, про це він розповів журналістам 18 серпня на прес-конференції у Сімферополі.

Так, останнім часом, при проведенні цією організацією ряду конференцій у Сімферополі духовну частину виконували випускники азовського медресе, «про що гордо заявляли ведучі». У зв'язку з цим можна зробити висновок, що організація Хизб-ут-Тахрір проводить певну діяльність, направлену на вербування послідовників у цьому духовному закладі, відзначає В. Маліборський.

«Випускники Азовського медресе - це вже матеріал, з яким можна працювати. Вони мають базові знання і це дозволяє більш поглиблено працювати з ними», - відзначив голова Рескомрелігій.

«Однак це відбувається вже після закінчення медресе, коли випускники виїжджають у країни зарубіжжя, де продовжують навчання. У зв'язку з цим не варто звинувачувати медресе у селищі Азовське у підготовці кадрів Хизб-ут-Тахрір», - відзначив він.

Нагадаємо, що у травні поточного року на нараді з питань міжнаціональних і міжконфесійних відносин у прокуратурі АРК В. Маліборський звинуватив Азовське медресе у «підготовці радикальних ісламістів».

Тоді ж ДУМК спростувало заяву голови Рескомрелігій, назвавши її «безпідставною». У прес-службі духовного управління відзначили, що «азовське медресе у міру своїх можливостей завжди припиняло прояв серед учнів думки радикального характеру. Крім цього, учні при виявленні у них радикально-екстремістських думок виключалися з навчального закладу. Тому багато носіїв подібних думок, намагаючись завоювати довіру, заявляють свою причетність до медресе, у той час як насправді випускниками не являються».

Муфтій ДУМК Еміралі Аблаєв в інтерв’ю журналу «Український тиждень» заявив, що «у Криму немає ніякого ісламського радикалізму, - і підкреслив, - Крим - це хворе суспільство. Люди, які тут живуть, не знають своєї релігії, а чиновники цим користуються».

ДОВІДКА. Хизб-ут-Тахрір аль-Ісламі (араб. حزب التحرير - «Партія (ісламського) звільнення») - організація, заснована у 1953 році в Єрусалимі суддею місцевого шаріатського апеляційного суду Такіуддіном ан-Набхані як філія єгипетського руху «Брати-мусульмани».

У ряді держав Середньої Азії і у Росії Хизб ут-Тахрір аль-Ісламі вважається терористичною організацією. У той же час, ні США, ні більшість європейських держав не відносять Хизб ут-Тахрір до числа структур, що підтримують тероризм.

Організація декларує своєю метою роботу з «повернення мусульман до ісламського способу життя шляхом встановлення ісламської держави – Халіфату», акцентуючи на «виключно політичних методах» цієї роботи. Хизб ут-Тахрір публічно заперечує насилля і військову діяльність для своїх членів і заявляє, що в немусульманських країнах «не працює для зміни системи правління і діє в межах чинного законодавства, спонукаючи мусульманське суспільство бути вірним ісламу».

За матеріалами QHA

Посилання на тему:

СБУ заблокувала доступ до сайтів «Хізб ут-Тахрір»

У Криму Хізб-ут-Тахрір провела конференцію «Від утисків і несправедливості капіталізму до світла Ісламу»

ДУМК: Заяви Маліборського щодо Азовського медресе безпідставні

Ісламська партія Хизб ут-Тахрір назвала абсурдною заяву СБУ

СБУ попередила спробу створення організації «Хізб ут-Тахрір» на території України

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.