Рамадан в Україні: місяць посту і молитви

1
Мечеть Муфті-джамі у Феодосії
27.08.2009
Оцініть статтю: 
(226 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

В Україні регіоном, де найбільш поширений іслам, є Крим. Тут Рамадан розпочався для тисяч мусульман. Протягом тридцяти днів вони за допомогою посту будуть зміцнювати свою духовність і зв'язок з Богом.

У мусульман розпочався священний місяць Рамадан. Згідно мусульманських релігійних канонів, упродовж місяця віруючі зобов'язані протягом світлового дня відмовитись від їжі, води та інтимних стосунків задля духовного очищення.

В Україні регіоном, де найбільш поширений іслам, є Крим. Тут Рамадан розпочався для тисяч мусульман. Протягом тридцяти днів вони за допомогою посту будуть зміцнювати свою духовність і зв'язок з Богом.

Рамадан і його приписи

Рамадан або з турецької Рамазан є дев'ятим месяцем мусульманського календаря. І вважається найпочеснішим у мусульман. Від п'ятниці і впродовж 30 днів триватиме мусульманський піст або ураза.

Згідно з релігійними канонами, в цей час віруючі не повинні у світлий добовий час вживати їжу, напої та утримуватимуться від інтимних стосунків.

У Криму більшістю мусульман є кримські татари. За офіційною статистикою меджлісу кримських татар, лише 25% з них дотримується суворого посту. Загальна частина кримських мусульман або просто постять, але без п'ятиразового намазу (молитви). Або ввечері годують тих, хто постить, святковою вечерею, що також є невід'ємною частиною урази.

Такий невеликий відсоток суворих шанувальників урази пояснюється тим, що зараз більшість кримських татарів віддають перевагу так званому «світському ісламу».

Рамадан по-європейськи

Більш ортодоксальних мусульман у Криму дуже мало. Переважно вони живуть у Туреччині та країнах Азії, розповідає представник меджлісу кримськотатарського народу і депутат кримського парламенту Шевкет Кайбуллаєв. Сам він близько 12-ти років дотримується урази. Однак не завжди при цьому виконує намази.

Шевкет Кайбуллаєв: «Ми - за світський іслам. Який не змушує, не регулює усі хвилини твого життя. Приміром, п'ять разів на день здійснювати намаз. Я не роблю цього п'ять разів. Тобто для нас це більше, ніж просто механічне виконання цих ось ритуалів. Ми сприймаємо Аллаха у душі і орієнтуємося на той іслам, який розвивається у Туреччині, у Європі».

Прожити день без води та їжі не так складно, як здається, стверждує Шевкет Кайбуллаєв. Головне, каже він, не піддаватися спокусам у вигляді сигарети чи кави.

«Якщо ви правильно розрахували свої фізичні можливості - нічого страшного немає. Просто ближче до четвертої години відчуваєш втому. Особливо якщо ти працюєш. Бо зазвичай палиш, каву п'єш - і день проходить нормально. А тут звичних речей немає, відчувається потяг до сигарети, до кави. Але - уявіть - десь за годину, як цей світловий день завершується, дуже цікаво, але ці бажання зникають».

Самі члени меджлісу, за словами Шевкета Кайбулаєва, у більшості своїй дотримуються урази. Однак ще кілька років тому цей відсоток був дуже не значним. «Цей процес у нас повільний. Я пам'ятаю, ще у 90-х роках, коли ми сюди повернулися, обрали меджліс. І із понад 300 членів меджлісу посту, здається, лише двоє дотримувалося. Потім четверо. І досі у нас таких свідомих - небагато. Десь 16 осіб».

Рамадан - повернення до витоків?

Серед кримськотатарської молоді відсоток тих, хто дотримується суворих канонів Рамадану, також невеликий. І це у меджлісі знов таки пояснюють слідуванням «світському ісламу».

Проте у молоді на це - своя точка зору. Молодий підприємець Ельдар Адаманов стверджує, що і сам 15 років дотримується посту, і молодших родичів навчає. Він стверджує, що кількість молодих людей, які поважають традиції мусульманства, поступово збільшується. Каже, віра дає сенс життя. І наводить приклад - своїх друзів.

Ельдар Адаманов: «Я справді бачу, наприклад, як проста людина, що кримські татари відходять від дезорієнтованого стану пострадянського періоду. Тобто, життя починає набувати якогось сенсу... »

Під час святкових вечерь молодь, за словами Ельдара Адаманова, активно обговорює релігійні теми. І головний плюс урази полягає у єдності людей. Навіть ті, хто не бачився багато років, у ці дні обов'язково зустрічаються. «Ми відчуваємо руку інших мусульман і їхню співучасть у нашому святі. Багато знайомих, приміром, у Туреччині, багато знайомих в інших країнах, і саме у цей період ми більше спілкуємося, постійно ведемо розмови. Саме у Рамазан. Кожного дня вітаємо один одного. Згуртування відбувається».

«Гендерний» Рамадан

Місяць Рамадан є особливим і для жінок-мусульманок. Іноді у цей період вони навіть мають право упродовж місяця не братися до хатньої роботи, розповідає помічниця головного редактора кримськотатарської газети «Авдет» Лейля Сеіт-Аріф:

«Чоловік під час посту не має права вимагати від жінки виконання усіх хатніх обов'язків. І це прописано саме у наших книгах. Під час посту ми абсолютно усі рівні. Я взагалі не готую їжу під час урази. І лише увечері ми з мамою можемо щось приготувати на вечерю».

А от роботи подібна лояльність не стосується, каже Лейля Саіт-Аріф. Робочий графік під час урази не відрізняється від звичного.

Лише доводиться відмовитися від обідів та кави. Присвячувати Рамадан, каже вона, треба особисто собі. Щоб переосмислити сенс свого існування і наблизитися до Аллаха. І вона знайшла деякі істини.

Лейля Сеіт-Аріф: «Ти встаєш рано, встаєш разом із сонцем ... саме відчуття таке .. мабуть, людський організм так влаштований, як і природа: природа пробуджується рано, і людині це властиво, разом із сонцем. Мабуть, у цьому є якесь божественне одкровення, коли ти починаєш жити у тому ж ритмі, що і природа. І починаєш щось відчувати і розуміти нове для себе».

Ураза, згідно з мусульманськими традиціями, завершується святом Рамаданом-байрамом, який починається із заходом сонця в останній день Рамадану. Його святкують три дні. Мусульмани готують багату трапезу і пригощають нею родичів, сусідів та знайомих, не зважаючи на віросповідання. А також роздають милостиню і відвідують могили померлих.

За матеріалами BBC Ukrainian

Посилання на тему:

Новости

На Рамадан у Кебір джамі встановлений намет для проведення іфтарів

В. Ющенко привітав мусульман України зі святом священного місяця Рамадан

Голова Держкомнацрелігій побажав мусульманам України у час Рамадану бути сповненими оптимізму та надії

Мусульмани України зустрічають Рамадан

ДУМУ «Умма» вітає мусульман із початком Священного місяця Рамадан

Більшість мечетей у Криму залишаються юридично не оформленими

На час Рамадану кримські татари припиняють акцію протесту

Влада Сімферополя відтягує будівництво Соборної мечеті, - Р. Чубаров

Статті

Коли відчиняються ворота Раю

Україна наша мусульманська

Перспективи Ісламу в Україні

Іслам в Україні: Основні етапи історії

Надія ісламського відродження в Україні

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.