У Німеччині стурбовані становищем кримських татар

1
Учасники зустрічі хочуть обговорити з українською стороною питання участі Німеччини у наданні всебічної допомоги кримськотатарському народу.
09.09.2009
Оцініть статтю: 
(220 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Днями активісти кримськотатарських і татарських громадських організацій Німеччини у МЗС ФРН висловили стурбованість долею своїх співвітчизників у Криму і Татарстані. Про це інформагентству QHA повідомили у Відділі зовнішніх зв'язків (ВЗЗ) Меджлісу кримськотатарського народу.

Зокрема, як уточнили у відділі, ініціатори заклику «Ми стурбовані!» були запрошені у Берлін, у МЗС Німеччині, на зустріч із референтом з проведення політики у сфері прав людини і гуманітарної допомоги, доктором Петером Кеттнером, керівником відділу Ради Європи Яном Канторчиком і співробітницею МЗС, що курирує Україну.

До складу запрошених увійшли голова земляцтва кримських татар у Німеччині Джелі Осман, співголова правління союзу татар Німеччини «Татарлар Дойчланд» і головний редактор журналу «АлТаБаш» Венера Вагізова, президент Товариства сприяння Східній Європі Ільдар Харісов, голова правління міжкультурного товариства «Тамга» Місте Хотопп-Ріке, а також голова татарсько-башкирського культурного центру Раїс Халілов.

Під час бесіди Джелі Осман і Місте Хотопп-Ріке виступили з побажаннями організації зустрічі делегації Меджлісу кримськотатарського народу на чолі з його головою Мустафою Джемільовим, а також офіційних представників Української держави з повноважними представниками уряду Німеччини. На такій зустрічі, на думку співрозмовників, могли б бути обговорені питання участі Німеччини у наданні всебічної допомоги кримськотатарському народу у його облаштуванні й відродженні на своїй Батьківщині.

Активісти підкреслили, що вони - не політики, але їх турбує доля своїх співвітчизників у Криму й Татарстані, і вони хотіли б сприяти налагодженню контактів, взаєморозуміння й інформаційного забезпечення про становище своїх співвітчизників.

У свою чергу, представники германського МЗС акцентували увагу своїх співрозмовників на важливості й ролі європейських інституцій, спеціально уповноважених для розв’язання проблем у сфері забезпечення прав національних меншин і самобутніх народів.

«Учасники зустрічі домовилися про подальше співробітництво у питаннях прав людини і прав народів», - підсумували у ВЗЗ Міллі Меджлісу.

Як повідомляє QHA, раніше активісти ряду громадських організацій, що поєднують кримських татар і татар, що проживають у Німеччині, виступили з ініціативами, покликаними звернути увагу офіційної влади Німеччини і німецької громадськості на порушення прав людини в Росії і Україні.

Приводом для таких ініціатив послужили тривала акція протесту кримських татар біля стін Кабінету Міністрів України і голодування її учасників, а також дискримінаційні дії російської влади у сфері освіти на рідних мовах, спрямовані, по суті, на повну асиміляцію «малих» народів».

За матеріалами QHA

Посилання на тему:

На час Рамадану кримські татари припиняють акцію протесту

Представники тюркської молоді різних віросповідань підтримують кримських татар-мусульман

ОБСЄ працює у сфері вирішення проблем кримськотатарського народу

ЄС зацікавився проблемами кримських татар

Учасники кримськотатарської акції у Києві звернуться до Європейського співтовариства

Репатріанти закликали ООН і ЄС сприяти у відновленні їхніх прав

Пройшла зустріч Голови Меджлісу з Верховним комісаром ОБСЄ у справах національних меншин

Відкрите звернення народів Криму до світової громадськості

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.