Е. Аблаєв: рішення Муфтіяту направлене на застереження мусульман від впливу різних релігійних течій

1
Муфтій мусульман Криму Еміралі Аблаєв.
02.10.2009
Оцініть статтю: 
(219 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Рішення про заборону проведення релігійних та інших заходів на території мусульманських святинь Криму без дозволу Муфтіяту видане не для того, щоб обмежити свободу мусульман, а щоб застерегти праведних мусульман від негативного впливу з боку різних релігійних течій. Так духовний лідер мусульман Криму хаджі Еміралі Аблаєв прокоментував QHA заяву громадської організації «Міллі Фірка» («Національна партія») про те, що «Муфтій, як людина, покликана об'єднувати, останнім часом займається різними заборонами».

Як повідомив Еміралі Аблаєв, завдання Муфтіяту - розвинути і захистити мусульман. «Але ті події, які відбуваються останніми днями у Криму, не відповідають нашій цілі. Збільшення кількості різних релігійних партій і течій хвилює наш народ. Діти, які попадають під їх вплив, перестають визнавати своїх батьків. А також бійки, які відбувалися під час місяця Рамазан, підтверджують, що розділення мусульман Криму до добра не приведе», - відзначив він.

«Саме тому, з боку Муфтіяту було прийняте рішення про заборону проведення релігійних та інших заходів на території, навколо і всередині мечетей, а також у мусульманських святинях без дозволу Духовного управління мусульман Криму. Наша діяльність направлена не на обмеження свобод кримських мусульман, а на їх застереження від попадання під вплив різних партій», - підкреслив муфтій.

«Муфтіят ніколи не направляв свою діяльність на розділення народу. Якщо я, як муфтій, дотримуватимуся такої позиції (має на увазі розділення мусульман), то Рада ДУМКу зробить все, щоб не дозволити мені продовжувати вести збиткову для народу діяльність», - пояснив він.

Е. Аблаєв відзначив, що відмовляється від участі у Загальнонаціональних зборах кримських татар, які організовує партія «Міллі Фірка», що діє окремо від представницького органу кримських татар Міллі Меджліс, тому що вказана партія «ділить народ», і додав, що Муфтіят лише проти проведення даного заходу на території мусульманських святинь.

Нагадаємо, що 8 вересня Рада Духовного управління мусульман Криму прийняла рішення, яке забороняє проводити у кримських мечетях, на цвинтарях і мусульманських святинях будь-які релігійні заходи без попереднього узгодження з управлінням. Вказане рішення не стосується обов'язкових релігійних заходів, як намаз, дженазе (похорони), дуа (молебень) та ін., а «спрямоване на ті заходи, які не приписані в ісламі як обов'язкові, вони можуть бути соціального характеру, тобто такі, як збори, сходи і т.п.», - пояснив заступник Муфтія Криму Айдер Ісмаілов.

За матеріалами QHA

Посилання на тему:

Рішення ДУМК не стосується обов'язкових релігійних заходів, - А. Ісмаілов

Віднині для проведення релігійних заходів у Криму потрібно отримати дозвіл ДУМК

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.