Міліція вжила радикальних заходів

1
«Ми завжди виступали проти радикальних форм ісламу», - М. Джемільов
27.10.2009
Оцініть статтю: 
(255 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко у понеділок, 26 жовтня, повідомив про затримання у Криму двох активістів радикального руху « Ат-Такфір валь-Хіджра». За словами міністра, вони готовили замах на лідера меджлісу кримсько-татарського народу Мустафу Джемільова за те, що меджліс «сповідує традиційний іслам і виступає проти його радикальних форм». У той же день начальник ГУ МВС у Криму, народний депутат Геннадій Москаль зареєстрував законопроект, що передбачає кримінальну відповідальність за участь в екстремістських організаціях, серед яких була названа й «Ат-Такфір валь-Хіджра», повідомляє Коммерсантъ-Україна.

У понеділок, 26 жовтня, міністр внутрішніх справ Юрій Луценко на прес-конференції у Сімферополі повідомив, що у Криму були затримані «ідейний наставник і лідер руху «Ат-Такфір валь-Хіджра» Амет Еміралієв на прізвисько Ахмед-телемайстер, а також член цієї організації Ібрагім Ісмаїлов. За словами міністра, ці люди готовили замах на лідера меджлісу кримсько-татарського народу Мустафу Джемільова.

Відповідаючи на запитання видання Коммерсантъ-Україна, чому радикали з Такфіра винесли йому смертний вирок, Джемільов сказав: «Ми завжди виступали проти радикальних форм ісламу. Крім того, ми взагалі не вважаємо їх мусульманами, тому що їхні дії, заяви й ідеологія повністю суперечать фундаментальним ісламським принципам: іслам відкидає будь-який терор, а вони його проповідують. І, природно, ми розглядаємося ними як вороги».

Також він відзначив, що діяльність Меджлісу у Криму не влаштовує й багато інших організацій: «У нас є ваххабіти, Хизб ут-Тахрір, група салафітів, плюс ще група хабашитів - це прихильники Ахмеда Таміма, який вважається керівником Духовного управління мусульман України. І представники організації Такфір, які відкололися від Хизб ут-Тахрір, тому що вважають її недостатньо рішучою і ефективною організацією».

Джемільов вважає, що за радикалами стоять російські спецслужби

Лідер меджлісу в інтерв'ю УНІАН відзначив, що заарештованих навряд чи можна вважати ініціаторами замаху: «Це неадекватні люди, з тих, які не визнають владу і рвуть паспорти. Але ці люди лише знаряддя. Наскільки мені відомо з дипломатичних джерел, розробляла план заворушень російська спецслужба, а конкретно - ГРУ (Головне розвідувальне управління РФ), виконавцем у якійсь частині повинен був стати Рустам Кадиров, а ці люди - лише низові ланки».

Як відзначив Джемільов, для нього «очевидно, що до створення подібного роду організацій в Україні можуть бути причетні ті держави, які не хочуть зміцнення демократичної України. І ми, керівники кримськотатарського народу, перші заговорили про те, що українська держава не може так легковажно, без узгодження з Духовним управлінням мусульман Криму, реєструвати всі релігійні організації».

Він також не виключив, що сьогоднішня ситуація виникла ще й тому, що влада хотіла послабити монолітність кримськотатарського руху, роздробивши його такими угрупованнями. «Ми знаємо про те, що серед українських чиновників є й такі, що сприяють створенню у Криму «паралельного» Муфтіяту. Але, бажаючи послабити кримських татар, у результаті послабили державну безпеку. Зрозуміло, такі чиновники повинні бути покарані», - цитує слова Джемільова УНІАН.

Законопроект

Вчора ж начальник ГУ МВС у Криму, народний депутат Геннадій Москаль («Наша Україна-Народна самооборона») зареєстрував у Верховній раді законопроект «Про внесення змін у деякі законодавчі акти про протидію екстремізму». Документ передбачає введення кримінальної відповідальності за «керівництво і участь в екстремістських, фундаменталістських та інших заборонених організаціях» у вигляді позбавлення волі на термін від трьох до п'яти років. У пояснювальній записці до документа відзначається, що проект закону розроблений «з метою запобігання поширення в Україні екстремізму і фундаменталізму».

«В останні роки, особливо на території Криму, активно насаджується ідеологія партії «Хизб ут-Тахрір», що входить у список організацій, визнаних на запит генеральної прокуратури Росії Верховним судом РФ терористичними, і діяльність яких заборонена на території Російської Федерації»- вказує пан Москаль.

Крім «Хизб ут-Тахрір», у пояснювальній записці названі ще три організації, чия діяльність становить «загрозу національній безпеці України». Серед цих партій названа і « Ат-Такфір валь-Хіджра».

У Криму «немає і не було екстремізму»

Тим часом звістка про затримання членів цього руху викликала здивування у представника «Хизб ут-Тахрір» Абдуселяма Селяметова. «До вчорашнього дня я взагалі не чув про існування такої організації у Криму і не знаю жодного її члена»,– заявив Коммерсантъ-Україна пан Селяметов. Він запевнив, що у Криму «немає і не було екстремізму». «Геннадій Москаль розігрує небезпечну ісламську карту, придумуючи неіснуючих терористів. Наша організація бореться словом, а не зброєю»,- сказав А. Селяметов.

За матеріалами Коммерсантъ-Україна і УНІАН

Посилання на тему:

Україні потрібне законодавство, що перешкоджатиме легалізації екстремістських організацій - Ю. Луценко

Міліція Криму заявляє про ліквідацію банди, члени якої «готувалися до ведення збройного джихаду»

Очевидці конфлікту у кримській мечеті звинуватили міліцію у неправдивості

Заборона «Хизб-ут-Тахрір» не виправить ситуації, - експерт

Р. Чубаров за заборону «Хизб-ут-Тахрір» в Україні

Г. Москаль закликав СБУ порушити кримінальну справу проти керівництва «Хизб-ут-Тахрір»

Заяви про активізацію радикалів у Криму - це намагання отримати дивіденди напередодні виборів, вважає Р. Чубаров

Кримська міліція вважає, що місцева влада не перешкоджає поширенню радикальних релігійних течій

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.