Суд виніс вирок у справі кримськотатарської сім’ї, що постраждала у результаті нападу «Беркута»

1
Внаслідок непрофесійних дій правоохоронців Мустафа Хаіров втратив кисть правої руки
03.02.2010
Оцініть статтю: 
(167 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Залізничний районний суд Сімферополя виніс вирок двом працівникам органів внутрішніх справ Автономної Республіки Крим, які керували «штурмом будинку» у с. Мирне, у результаті якого постраждали чотири члени родини Мустафи Хаірова.

Як повідомляє QHA, 1 лютого суд виніс вирок, відповідно до якого обвинувачувані дільничний інспектор Сімферопольського райвідділу ГУ МВС у Криму Максим Пищик і пенсіонер МВС Василь Ваулін, який у період проведення операції командував підрозділом «Беркут», одержали 5 років позбавлення волі умовно, з випробувальним терміном 3 роки.

Крім цього, суд зобов'язав ГУ МВС України в АРК виплатити родині потерпілих грошову компенсацію у розмірі 94,5 тис. грн. У цю суму входять 50 тис. грн. - як компенсація за основну моральну шкоду голові сімейства - Мустафі Хаірову, 18 тис. грн. йому ж як компенсація за втрачену заробітну плату і 1,5 тис. грн. - за лікування. Синові і дружині Мустафи Хаірова суд присудив виплатити по 10 тис. грн., дочці - 5 тис. грн.

У свою чергу, родина потерпілих не задоволена рішенням суду. В інтерв’ю пресі після судового засідання Мустафа Хаіров завив, що вважає засуджених «простими виконавцями, які виконували наказ зверху».

Крім того, Хаірові не згодні з вироком суду, тому що встановленої компенсації не вистачить на проведення протезування для батька сімейства. «У зв'язку з цим, ми будемо подавати заяву в апеляційний суд», - заявив син потерпілого Ейваз Хаіров.

Непрофесійні дії правоохоронців

Нагадаємо, що 22 лютого 2009 р. у будинок, де проживає сім’я Хаірових, перевіряючи інформацію про місцезнаходження підозрюваного у викраденні людини, увірвалися 12 озброєних співробітників підрозділу МВС «Беркут» у повному екіпіруванні й у масках. Правоохоронці застосували спецзасоби, що привело до поранення членів сім’ї.

В будинку у момент нападу «Беркута» знаходилися Мустафа Хаіров, його дружина і син. Після нападу Мустафі Хаірову ампутували кисть лівої руки, а його син пройшов лікування у відділенні нейрохірургії. У результаті завданої серйозної шкоди здоров’ю М. Хаіров був звільнений з роботи.

Відразу після нападу, МВС заявило, що причиною інциденту стали «недостатньо професійні дії працівників міліції», які неадекватно оцінили ситуацію і помилково застосували спецзасоби.

Керівництво ГУ МВС України у Криму принесло свої вибачення потерпілому і членам його родини, а також надало допомогу у лікуванні і компенсувало матеріальний збиток.

У зв'язку з інцидентом у с. Мирне, прокуратура Сімферопольського району порушила кримінальну справу. Дії спецназу кваліфікували як «перевищення службових повноважень, що призвело до тяжких наслідків».

За результатами проведеного розслідування покарані 23 правоохоронці. Двоє з них звільнені з органів внутрішніх справ, п'ятеро зняті із займаних посад, а вісім чоловік попереджені про неповну посадову відповідність. Решті оголошені догани і суворі догани.

За матеріалами QHA

Посилання на тему:

Справа про збройний напад на родину кримських татар передана до суду

За інцидент у селищі Мирне покарали 23 міліціонери

Інцидент з "Беркутом" вивчає РНБО

«Беркут» вибачився за збройний напад на родину кримських татар

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.