Спроби обмежити релігійні свободи зустрінуть серйозний опір, - Ю.Решетніков

1
У Держкомнацрелігій сподіваються, що нинішня політика української держави відносно церков і релігійних спільнот збережеться.
24.02.2010
Оцініть статтю: 
(187 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Зміна політичної ситуації в Україні викликає побоювання перед можливим обмеженням релігійних свобод. Однак, на думку голови Державного комітету України у справах національностей та релігій Юрія Решетнікова, «спроби обмежити свободу совісті, якщо вони будуть, отримають досить рішучу відсіч з боку релігійних і громадських організацій, а також ряду політичних партій».

Про це голова Держкомнацрелігій повідомив у ексклюзивному інтерв'ю «Міжнародній християнській газеті», в якому розповів про те, чи зміняться після виборів стосунки влади і віруючих в Україні.

У Держкомнацрелігій сподіваються, що нинішня політика української держави відносно церков і релігійних спільнот збережеться. Разом з тим є моменти, які викликають тривогу. Так, у грудні минулого року представники Партії регіонів зареєстрували у Верховній Раді проект закону про заборону тоталітарних сект. При цьому саме поняття «тоталітарні секти» трактується в цьому документі дуже широко. І хоча законопроект не схвалений профільним комітетом, тим не менше він знаходиться на розгляді у ВР України.

На думку Ю. Решетнікова, спроби обмежити релігійну свободу пояснюються, з одного боку, розумінням ситуації окремими депутатами, їх баченням, як має виглядати релігійна карта України, хто повинен бути присутнім в Україні, а хто - ні, тобто мова йде про певні конфесійні уподобання і негативне ставлення до інших релігійних громад. Інша причина в тому, що для України як демократичної країни, у якій забезпечена свобода віросповідання, є певні виклики. Сама демократія, зокрема релігійна свобода, містить у собі виклики. Звідси у деяких людей з'являються побоювання того, що в країні можуть отримати розвиток ті релігійні організації, діяльність яких суперечить національним інтересам та інтересам громадян України.

Європейська вседозволеність

Занепокоєння віруючих також викликає устремління України до Європи, де все більше узаконюється толерантність до гріха на державному рівні, і це виставляється умовою присутності країн в Євросоюзі. Однак, у Держкомнацрелігій вважають, що тривоги з цього приводу перебільшені.

«Ми не покликані до того, щоб сліпо копіювати все, що робиться в Європі. Інтеграція в європейське співтовариство - це дорога з двостороннім рухом, і тут нам є що запропонувати Європі, особливо, якщо говорити про підтримку традиційних цінностей, зокрема християнських. І якщо на Заході виправдовують відступ від них правами людини, то ми не підемо цим шляхом. Жоден з наших політиків, якщо він серйозно думає про своє майбутнє, не підтримає того, що суперечить християнським моральним цінностям. Нагадаю, що 85% населення України, так чи інакше вважають себе віруючими, в переважній більшості це християни, іудеї і мусульмани, які мають близькі погляди з питань моральних цінностей. Тому тривоги з приводу «осквернення» від Європи, думаю, перебільшені», - розповів Ю.Решетніков.

Обмеження свобод

І все-таки політична ситуація в Україні змінюється, і слідом за цим може змінитися політика по відношенню до віруючих. Чи вистачить у політичної сили, яка виграла президентські вибори, здорового глузду не створювати зайвих труднощів для українського суспільства, намагаючись обмежити свободу совісті і можливості для діяльності релігійних організацій?

Нагадаємо, що в 2002-2003 роках в Україні вже були спроби переписати закон «Про свободу совісті та релігійні організації». Тоді релігійні організації хотіли зробити підконтрольними державним органам в контексті президентських виборів 2004 року, але ці спроби не були реалізовані саме завдяки активній протидії з боку релігійних громад та деяких політичних сил, які підтримали церкви в їх прагненні до свободи. Це, за словами Ю.Решетнікова, був перший в історії України випадок, коли різні церкви виступали єдиним фронтом по відношенню до держави. За наступні сім років релігійне співтовариство істотно наростило досвід спільного позиціонування.

Крім того, в Україні сформована досить потужна релігійна мережа. Є також громадські організації, діяльність яких спрямована на захист свободи совісті. До того ж, укріпились і політичні сили, які чітко виступають за підтримку свободи совісті в Україні. Питання свободи совісті є близькими та важливими для ряду політичних партій, зокрема БЮТ і Християнсько-Демократичного Союзу. Тому голова Держкомнацрелігій припускає, що спроби обмежити свободу совісті, якщо вони будуть, отримають досить рішучу відсіч з боку релігійних і громадських організацій, а також ряду політичних партій.

За матеріалами Invictory.org

Посилання на тему:

ПАРЄ не вдалося легалізувати содомію через опозицію Церков і релігійних організацій, у тому числі українських

Представники Уряду, Парламенту та громадськості проаналізували стан та тенденції державно-конфесійних відносин в Україні у 2009 році

Уряд спростив для релігійних організацій умови будівництва культових споруд

Стан релігійної свободи в Україні - на високому рівні

Розпочала роботу Комісія з питань забезпечення реалізації прав релігійних організацій

Уряд знизив тарифи на природний газ для релігійних організацій до рівня, як для населення

Підготовлена нова редакція Закону України “Про свободу совісті та релігійні організації”

Парламент ухвалив низку законопроектів, які стосуються питань свободи совісті та віросповідання

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.