Мусульманки Києва провели круглий стіл на тему «Іслам без кордонів»

1
У спектаклі акцент робиться на вигідних взаєминах між українським і кримськотатарським народами
1
Факти, пред'явлені доповідачками, свідчили про те, що іслам поширювався мирним шляхом, із проявом толерантності й терпимості до народів, що входили в Ісламську державу.
1
1
24.03.2010
Оцініть статтю: 
(299 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

У неділю в Ісламському культурному центрі м. Києва пройшов культурно-пізнавальний круглий стіл «Іслам без кордонів» за участю студенток вузів. Захід організували й провели члени жіночого комітету Всеукраїнської асоціації громадських організацій «Альраід».

Для того щоб проаналізувати повну картину утвердження ісламу в різних кінцях світу, тема була розділена на 3 частини: іслам в Азії, Африці і Європі. Кожна із трьох доповідачок подала матеріал таким чином, що за допомогою презентацій і обіграних сценок, слухачі подумки мали можливість побувати у тому часі, коли іслам тільки зароджувався на тому чи іншому континенті.

Присутні пізнали багато нових і цікавих фактів, про які не мали поняття. Багато з них навіть не підозрювали, що іслам у південно-східній частині Азії, в Індонезії й Малайзії поширився через мусульманських купців, які чесно вели торгівлю, дотримувалися всіх договорів, відповідно до норм ісламу й відзначалися високою моральністю.

Факти, пред'явлені доповідачками, свідчили про те, що іслам поширювався мирним шляхом, із проявом толерантності й терпимості до народів, що входили в Ісламську державу. А той, хто сповідував іншу релігію, міг перебувати в цілковитій безпеці, будучи впевненим у тому, що ніхто не заподіє йому шкоди. Приміром, у Єрусалимі жили представники іудаїзму й християнства. Коли халіфові Омарові ібн аль-Хаттабу вручили ключі від священного міста, він відразу ж розпорядився охороняти всі святині, що належали представникам інших конфесій.

До європейців іслам прийшов через їхній інтерес до науки. У ранній період середньовіччя в Ісламському халіфаті жили відомі вчені, мислителі й першовідкривачі. Особливо розвинені були точні науки – алгебра (від араб. «аль-джабр‎‎» - возз'єднання), хімія, астрономія. Багато заможних європейців відправляли своїх дітей на навчання до відомих мусульманських учених. Пізніше в Андалусії, на території сучасної Іспанії, відкривалися медресе й університети, де європейці навчалися письму, пізнавали наукові відкриття й досягнення. Саме це й сприяло проникненню ісламу на територію старого континенту.

З огляду на величезний інтерес до історії ісламу, його культури й традицій з боку присутніх, організатори прийшли до спільної думки зробити подібні зустрічі традиційними, вибираючи щоразу нову тему для обговорення.

За матеріалами arraid.org

Посилання на тему:

У Києві пройде традиційна весняна конференція «Під покровом шляхетності й краси...»

У Києві відбувся сімейний семінар «Квітучий сад благої сім’ї»

У Києві відбувся семінар-тренінг для українських мусульманок

В ІКЦ м. Києва відбувся семінар для викладачів недільних шкіл

«Коранічі історії» в ІКЦ

Культурно-просвітницький жіночий семінар в Ірпіні

IX жіноча конференція в Криму

Історія Палестини як частина історії ісламу» - лекція для жінок м. Києва

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.