Вище медресе Хафізів відроджує традицію вивчення Корану в Криму

Вище медресе Хафізів відроджує традицію вивчення Корану в Криму
02.04.2010
Оцініть статтю: 
(453 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Коран - найцінніше, що є у мусульман. Це книга їх Творця, світло, напучення і закон, виховання, моральність і знання. Коран - основа мусульманської культури і фундамент ісламської цивілізації.

Пророк Мухаммед, мир йому, говорив: «Кращим з вас є той, хто вивчив Коран і навчив йому інших».

Усвідомлюючи важливість вивчення та навчання Корану, Духовне управління мусульман Криму і Всеукраїнська асоціація громадських організацій «Альраїд» у 2003 році відкрили Вище медресе Хафізів.

Айдер Османов, заступник директора школи хафізів, розповідає, що у медресе прагнуть не тільки навчити дітей Корану, але і сприяти підвищенню моральності в суспільстві, відродженню правильного розуміння Ісламу.

Незважаючи на те, що на сьогоднішній день Кримське Вище медресе Хафізів - це єдиний в Україні мусульманський навчальний заклад подібного профілю, його досягнення важко переоцінити.

Вивченням Священного Корану тут займаються учні у віці від 13 до 16 років. Відбір проходить ретельно, адже вибирають на навчання кращих з кращих.

«Природно, у нас є якийсь відбір, тому що це не просте медресе. Тут потрібна така людина, яка зможе вчити Коран. У нас, наприклад, мінімальна норма - це сторінка в день», - розповідає А. Османов.

Для відбору учні проходять двомісячний випробувальний період. Цього часу достатньо, щоб оцінити здібності юних мусульман.

Ібрагім Умеров пишається тим, що в цьому році вступив до школи Хафізів. Він для себе вже давно визначив, що хотів би вивчити напам'ять Коран, адже для мусульманина це велика честь і нагорода від Всевишнього.

Найбільше студентові 3 курсу журналістики і 2 економіки подобається організованість роботи школи і насиченість денного розпорядку.

«У центрі до Фаджр (ранкової молитви) трохи урок, потім Фаджр, знову урок. І діти вже в школу, потім вони повертається зі школи. В обід трошечки відпочинуть, і знову потім уроки, потім домашнє завдання їм робити», - розповідає І. Умеров.

Учні школи привчені самостійно доглядати за собою, у школі слід перебувати доглянутими і випрасуваними. У кожного по господарству свої обов'язки, Ібрагім, як журналіст, відповідальний за щотижневу стінгазету.

За два випуски школи, медресе є чому пишатися. Багато її випускників взяли участь у міжнародних конкурсах читців Корану.

«Наші учні, наші Хафізи виступали на міжнародних конкурсах у різних країнах - в Дубаях, в Єгипті, в Саудівській Аравії», - відзначає А. Османов.

Тим, хто успішно закінчив медресе надається робота. Також для випускників-відмінників передбачена можливість навчання у ВНЗ України або за її кордоном. І не слід забувати, що ось уже століття, як в Криму не було Хафізів, які вивчили б Коран в мусульманському навчальному закладі, і честь відродити цю традицію належить Вищому медресе Хафізів.



За матеріалами arraid.org

Посилання на тему:

Новини

Пішов з життя Аля аль-Мухтасиб, викладач школи Хафізів у Криму

Українські хафізи представлять країну відразу на декількох міжнародних конкурсах із читання Корану

В українській школі хафізів відбувся другий випуск знавців Священного Корану

Сімферопольська школа хафізів випустила перших в історії України читців Корану

Статті

Надія ісламського відродження в Україні

Хафізи України

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.