Під Бахчисараєм розгорілася суперечка між мусульманами й православними через хрест, установлений до Великодня

Під Бахчисараєм розгорілася суперечка між мусульманами й православними через хрест, установлений до Великодня
07.04.2010
Оцініть статтю: 
(297 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

В селі Віліно Бахчисарайського району кримські татари зажадали демонтувати поклінний хрест, що був установлений на в'їзді в населений пункт напередодні Великодня. Вимога мусульман викликала обурення православних жителів регіону.

Шестиметровый металевий поклінний хрест був установлений 2 квітня на в'їзді у Віліно неподалік від воєнно-історичного меморіалу «Поле Альмінського бою» громадською організацією «Місцеві Ініціативи Розвитку». В неділю, 4 квітня, планувалося провести його освячення.

Як повідомили «Кримському інформаційному агентству» в організації, в суботу у Віліно приїхали депутат і голова меджлісу села Кутове, які зажадали знести хрест, уважаючи його «прецедентом для міжконфесійної ворожнечі». Після цього на місце події приїхали ще 15 чоловік на чолі з керівництвом вілінського меджлісу, які заявили, що хрест, установлений на дорозі біля окраїни села, принижує віру мусульман, оскільки створює враження, що жителі села Віліно є тільки християнами.

У конфлікт втрутилися місцеві правоохоронні органи й голова Вілінської сільради. При цьому було вирішено провести позачергову сесію сільради, на якій розглянути зазначену проблему.

Керівництво селищної ради наполягає на збереженні спокою й заявило про свою готовність піти на поступки – перенести хрест на територію православного храму, тим більше, що земля, на якій він установлений, не належить сільраді. Проте, активісти організації мають намір на цьому тижні за будь-яких обставин завершити роботи з оздоблення й фарбування хреста.

У той же час, кримські козацькі громади виступили з ініціативою охороняти встановлений хрест від можливих, за їхніми твердженнями, спроб кримських татар знести релігійний символ.

Більше того, на проведеному сьогодні з ініціативи козаків мітингу, російські громадські організації й козачі громади Криму склали звернення до президента України Віктора Януковича з проханням дозволити установку православного поклінного хреста. Автори звернення заявили, що при установці поклінного хреста місцеві жителі «зіткнулися з загрозою зносу й наруги з боку мусульманських громад Віліно й Кутове».

Слід зазначити, що подібні «хрестові походи» на Кримському півострові, де проживає найчисленніша мусульманська громада України, відбувалися й раніше. За даними газети «Голос Криму», в 2008 році при в'їзді із Сімферополя в селище Зуя був установлений, а потім і демонтований хрест. Тоді незаконну інсталяцію намагалася встановити група козаків на чолі з Валерієм Костюком, а не вдалася вона через втручання активістів Меджлісу на чолі з Рефатом Чубаровим. Хрест не був ні освячений церквою, ні дозволений депутатами сільради або райради. У той же час козаки виявилися зі станиці Усть-Лабінськ Краснодарського краю Росії. Меджліс і Рух назвали «хрестовий похід» провокацією, спрямованою на розпалення міжнаціональної й міжрелігійної ворожнечі.

За матеріалами ЗМІ

Посилання на тему:

Акт вандалізму на мусульманському кладовищі вчинили козаки?

Мінарет розбрату - в українському місті назріває конфлікт між місцевими католиками і мусульманами

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.