Міллі Фірка пропонує відродити у Криму ісламські суди

1
У минулі часи у Криму існував цілком ефективний інститут національного судочинства – Кадіят, рішення якого були обов'язковими для представників всіх станів і рангів
03.06.2010
Оцініть статтю: 
(274 оцінки)
Теги: 
oksana
Зображення користувача oksana.

Кримсько-татарська громадська організація «Міллі Фірка» пропонує створити у Криму інститут національного судочинства – Кадіят. Про це повідомляє сайт організації з посиланням на резолюцію, прийняту делегатами IV конференції «Міллі Фірка».

«У минулі часи у Криму існував цілком ефективний інститут національного судочинства – Кадіят, рішення якого були обов'язковими для представників всіх станів і рангів», – мовиться у повідомленні.

У «Міллі Фірка» впевнені, що в нинішніх умовах можливо відродити «національний інститут суспільного осуду». Так, в організації пропонують створити Кадіят для вирішення цивільних суперечок на основі Третейських судів. «Законодавство України сьогодні дозволяє це зробити», – повідомили агентству «Новий регіон - Крим» в організації.

На думку керівництва «Міллі Фірка», до складу Третейського суду – Кадіята повинні входити юрист, голова ради старійшин та голова мусульманської громади (імам).

«У таких судах можна було б вирішувати всі суперечки і конфлікти, що відбуваються усередині співтовариства, (без звернення до судів загальної юрисдикції) оперативно, без додаткових витрат, а найголовніше – відповідно до традиційного розуміння Добра і Зла, Віри і національних звичаїв», – вважають у «Міллі Фірка».

За матеріалами «Новий регіон - Крим»

Посилання на тему:

Наукові роботи

Мусульманське право

Порівняльний аналіз правового статусу жінок в Україні і мусульманських країнах: загальносоціальний і кримінально-правовий аспекти (рос. мовою)

Відродження ісламу в Криму (Політологічний аналіз процесу) (рос. мовою)

Порівняльно-правовий аналіз кримінально-правових норм України і мусульманського кримінального права (рос. мовою)

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.