Польські студенти вивчають пам'ять кримськотатарської молоді про депортацію

1
Центральним питанням проекту є вивчення пам'яті молодого покоління кримських татар про депортацію 1944 року
29.07.2010
Оцініть статтю: 
(164 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

У рамках проекту «Geschichtswerkstatt Europa», за сприяння німецького фонду «EVZ - Erinnerung, Verantwortung und Zukunft» («Пам'ять, відповідальність і майбутнє»), група студентів Варшавського державного університету, факультету соціології, почали реалізацію проекту «Кримські татари: молоде покоління і пам'ять про депортацію».

Спонсор проекту - Фонд «Remembrance, Responsibility and Future» в рамках фінансування програми «Geschichtswerkstatt Europa».

Виконавці проекту поставили перед собою завдання вивчити, наскільки добре кримськотатарська молодь проінформована про депортацію 1944 року, що забрала життя сотень тисяч ні в чому не винних співвітчизників, як відбилася пам'ять про трагічну подію в житті кожного представника молодого покоління і як вони передадуть цю історичну пам'ять майбутньому поколінню.

Також даний проект ставить перед собою завдання наочно (у вигляді брошур) представити більш широкому колу депортацію 1944 року очима кримськотатарської молоді та її ставлення до цього історичного потрясіння.

«Проект складається з серії інтерв'ю з представниками кримськотатарської молоді. За допомогою цих інтерв'ю ми спробуємо зрозуміти, які саме факти про депортацію закріпилися в пам'яті молодого покоління, який вплив на їх самосвідомість мають спогади про цю подію, яким чином старші покоління розповідають своїм дітям і онукам про своє життя в Середній Азії. Також за допомогою інтерв'ю ми збираємося записати сімейні історії про період депортації, розказані кримською молоддю», - пояснив один із дослідників Олександр Олешко.

З цими завданнями молоді вчені побували вже в Судаку, Бахчисараї, в с. Тувак' (Рибаче) Алуштинського регіону, Акмесджиті (Сімферополь) і наступним у списку міст, які вони збираються відвідати, стане Кезлев (Євпаторія).

Як розповів агентству QHA Олександр Олешко, результати проекту будуть представлені до кінця 2010 року у вигляді брошури, в якій будуть опубліковані тексти проведених інтерв'ю російською та англійською мовами. Також планується презентація результатів проекту студентам з України, Білорусі та Польщі, які «більш-менш зацікавлені в питаннях Криму».

Для довідки

Фонд «Пам'ять, відповідальність і майбутнє» постійно підтримує міжнародні проекти, засновані на партнерстві між Німеччиною та країнами, що особливо постраждали від націонал-соціалізму. Одним із проектів фонду є вивчення пам'яті про насильницькі депортації та переселення під час 2-ої Світової війни і після неї.

За матеріалами QHA

Посилання на тему:

Новини

В столиці України кримськотатарська молодь запалила свічки на згадку про жертв депортації

Наукові роботи

Депортація кримських татар як ще один геноцид в СРСР

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.