У Запоріжжі у православному храмі стався вибух

У Запоріжжі у православному храмі стався вибух
30.07.2010
Оцініть статтю: 
(284 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

28 липня у Свято-Покровському храмі УПЦ (МП), що в Жовтневому районі Запоріжжя, стався вибух. У результаті трагедії одна черниця загинула, ще 8 чоловік постраждали.

Вибух пролунав у день Хрещення Русі після четвертої години дня. 80-річна черниця Людмила, що знаходилася поблизу від місця вибуху, померла від численних травм на операційному столі. За даними МНС України, за станом на ранок четверга, в лікарнях залишаються п'ятеро постраждалих, їх стан оцінюється як середній і легкий.

Причиною вибуху за попередніми даними оперативників став саморобний вибуховий пристрій з потужністю 300-400 грамів у тротиловому еквіваленті. Були вибиті шибки і рами в декількох віконних отворах та пошкоджена штукатурка. На момент вибуху у приміщенні знаходилося близько 15 чоловік, служба не проходила.

Розслідування вибуху у Свято-Покровському храмі взяв під особистий контроль президент Віктор Янукович. Вчора у Криму він провів екстрену нараду з керівниками Служби безпеки, Міністерства внутрішніх справ і Генпрокуратури, на якій поставив завдання розкрити злочин у найкоротший термін. «Ми повинні негайно розкрити цей злочин. І що дуже важливо, суспільство чекає відповідей на питання: який мотив цього злочину, і що бандити хотіли сказати цим вибухом», - заявив Янукович.

Версії слідства

Нині слідство у справі про вибух веде обласне управління міліції, порушені три кримінальні справи. Називаються дві версії, що відпрацьовуються слідством: перша – причиною трагедії стали дії неврівноваженої людини, яку до скоєння злочину підштовхнули «проблеми побутового характеру»; друга – міжособові відносини або господарська суперечка з настоятелем храму. Слідство припускає, що саме ця версія є основною, оскільки Свято-Покровський храм розташований у центрі міста, а буквально за ним знаходиться ринок. Втім, настоятель храму заперечує факт конфлікту з торговцями.

Політичну версію у запорізькій прокуратурі поки що абсолютно виключають, оскільки ніяких заяв про взяття на себе відповідальності за цей злочин ні від приватних осіб, ні від громадських або політичних груп, партій або об'єднань у правоохоронні органи не надходило.

За інформацією «Ъ», у слідства вже є підозрювана. Як повідомило джерело у Жовтневому районному відділенні міліції Запоріжжя, слідчі «розробляють одну жінку, яка стоїть на обліку у психоневрологічному диспансері».

Думки

Реакцією на підтримку владою однієї з десятків існуючих в Україні конфесій назвав те, що сталося екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко. Крім того, на його думку не «можна відкидати й версію штучно організованого зацікавленими особами, зокрема зарубіжними, вибуху для нагнітання міжконфесійної істерії в Україні».

У свою чергу, Українська народна партія назвала вибух у Свято-Покровському храмі «терактом проти єдності України», спрямованим на дестабілізацію ситуації у країні.

У партії закликають «не допустити використання релігійних почуттів людини у розпалюванні політичного протистояння в Україні» і висловлюють сподівання «на зваженість і мудрість українського народу, яка не дозволить використовувати подібні події для розколу українського суспільства».

В даний час всі церкви у Запоріжжі взяті під посилену охорону міліції.

За матеріалами ЗМІ

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.