Нужденних українців розбирали на органи для ізраїльтян

Нужденних українців розбирали на органи для ізраїльтян
10.08.2010
Оцініть статтю: 
(283 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Українськими правоохоронними органами викрито злочинне угрупування чорних трансплантологів на чолі з громадянином «Ізраїлю». Органи, що вилучалися з нужденних українців, призначалися для заможних ізраїльських реципієнтів.

Як повідомив УНІАН начальник Департаменту по боротьбі з кіберзлочинністю і торгівлею людьми МВС України Юрій Кучер, Департаментом у взаємодії з Держприкордонслужбою ліквідовано транснаціональне злочинне угрупування, яке займалося незаконною трансплантацією нирок. Керував злочинним угрупуванням з 12 чоловік громадянин «Ізраїлю».

За даними правоохоронних органів, серед чорних трансплантологів четверо провідних лікарів київської клініки ім. Шалімова.

Встановлено, що це організоване злочинне угрупування близько трьох років за допомогою мережі Інтернет вербувало і переміщало за кордон до Азербайджану і Еквадору громадян України, Росії, Молдови, Білорусі і Узбекистану з метою вилучення у них нирок для подальшої трансплантації заможним реципієнтам в «Ізраїлі», країнах Європи і Азії.

Операції з «чорної трансплантології» іноді проводилися українськими лікарями у Києві, а іноді вони виїжджали для надання «медичної допомоги» за кордон.

Бізнес на органах

Як правило, донорами ставали малозабезпечені громадяни, яким пропонували продати свою нирку за 10 тис. дол., при цьому найбільшим «попитом» користувалися донори-жінки у віці від 18 до 25 років, які мали хороший стан здоров'я.

За словами Ю.Кучера, за кожну операцію реципієнт платив організаторам від 100 до 200 тис. доларів. У свою чергу, зокрема, українські хірурги отримували за свої «послуги» від 10 до 20 тис. дол. А загальний оборот коштів від такого бізнесу складав приблизно 18 млн. дол. в рік.

Всього ж, як встановлено в даний час, члени угрупування за час своєї діяльності заробили більше 40 млн. дол.

Кримінальна справа, над якою оперативники працювали дев'ять місяців, спочатку була порушена по факту, але тепер перекваліфікована вже проти певних осіб. На першому етапі було встановлено 50 донорів, що проходять нині у справі як потерпілі. Але після вилучення бази трансплантологів їх число стрімко зросло.

Як стало відомо «Фактам» з достовірних джерел, в Національному інституті хірургії і трансплантології ім. Шалімова недавно проводилася серйозна перевірка. Були проведені обшуки й у лікарів вдома. При цьому столичними трансплантологам пояснили, що вони проходять у справі як свідки. Нікого з лікарів не заарештували.

Згідно інформації, обнародуваної у ЗМІ, в одного з українських лікарів під час обшуку були вилучені готівкою 200 тис. дол. і ще 300 тис. дол. було виявлено на банківському рахунку.

В інституті Шалімова звинувачення у проведенні операцій з незаконних пересадок органів спростовують. Медики готуються судитися з правоохоронцями за наклеп, повідомляє ТСН.

За словами юриста інституту Олександри Гусь, інформації про те, що когось підозрюють, у них немає.

«Ізраїль» у центрі скандалу

Відзначимо, це - не перший скандал міжнародного рівня у справі про чорну трансплантологію, в якому замішаний «Ізраїль».

Зокрема, у жовтні 2007 року в Донецьку був затриманий громадянин «Ізраїлю» Міхаель Зіс, якого правоохоронні органи Молдавії підозрювали у незаконній торгівлі людськими органами. Спочатку йому було пред'явлено звинувачення по ч. 2 ст. 149 КК («торгівля людьми або інша незаконна операція по передачі людини»), що передбачає позбавлення волі на строк до 12 років. Пізніше справу перекваліфіковували на ч. 1 ст. 143 («порушення встановленого законом порядку трансплантації органів або тканин людини»), що припускає штраф у розмірі до 50 неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян або обмеження свободи на строк до 3 років. У результаті пана Зіса амністувалий, а потім екстрадували до «Ізраїлю». Після прильоту туди його відпустили на свободу.

Також у грудні минулого року український письменник В’ячеслав Гудін заявив, що за два роки більше 25 тисяч українських дітей стали жертвами «полювання за органами» з боку «Ізраїлю».

За матеріалами ЗМІ

Посилання на тему:

25 тисяч українських дітей - жертви ізраїльського «полювання за органами»

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.