В Україні завершився Перший міжнародний конкурс читців Корану

1
Конкурс об'єднав практично кращих читців Корану з пост радянського простору, тому членам жюрі довелося неабияк потрудитися при визначенні переможців у кожній із номінацій.
27.10.2010
Оцініть статтю: 
(266 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Вчора у Сімферополі завершився Перший Міжнародний конкурс читців Корану, який проходив протягом трьох минулих днів (24-26 жовтня) в місцевому Ісламському культурному центрі. Учасниками стали 34 конкурсанти з країн пострадянського простору віком від 10 до 33 років. У конкурсі, який складався з чотирьох номінацій, взяли також участь й дівчата.

Захід проходив за ініціативою Всеукраїнської асоціації громадських організацій «Альраїд» спільно із Всесвітньою ісламською благодійною організацією (Кувейт), Всесвітньою організацією з вивчення Корану (Саудівська Аравія), а також Духовним Управлінням мусульман Криму.

Спонсором Першого українського міжнародного конкурсу читців Корану виступила кувейтська принцеса Суад аль-Субах, вдова шейха Абдуллаха Аль-Мубарака аль-Субаха ім'ям якого названий даний конкурс.

Для участі в конкурсі до України прибули 34 учасники з країн СНД, Таджикистану, Азербайджану, Білорусії, Дагестану, Казахстану, Киргизії, Молдови, Росії, Узбекистану і України.

Серед офіційних гостей з-за кордону був представник Всесвітньої організації з вивчення Корану Аль-Сенан Абдуллах і голова комітету Азії Всесвітньої благодійної ісламської організації Алавахді Абдульрахман.

Також гостями були заст. голови ради міністрів АРК Умрихіна Тетяна, перший заст. постійного представника Президента України в АРК Казарін Володимир, а також голова Меджлісу Мустафа Джамільов, його заступник Рефат Чубаров і заст. голови Комітету у справах релігій при Раді міністрів АРК Булатов Айдер.

До складу жюрі увійшли аль-Хатиб Мухаммад — керівник учбового відділу Всесвітньої організації з вивчення Корану (Ємен), Аль Сенан Хамад — знавець Корану, автор десятка книг із вивчення Корану (Кувейт), Саїд Алі — магістр ісламських наук, фахівець з вивчення Корану (Саудівська Аравія).

Конкурс об'єднав практично кращих читців Корану з пост радянського простору, тому членам жюрі довелося неабияк потрудитися при визначенні переможців у кожній із номінацій.

Переможцями по номінаціях стали:

Весь Коран: 1-е місце - Шріпов Ікбал (Таджикистан), 2-е місце – Равшанов Яхуб (Киргизстан), 3-е місце – Газімагомедов Джабраїл (Дагистан).

Половина Корану: 1-е місце – Нуріддіні Шаміддін (Таджикистан), 2-е місце - Аміре Ерсин (Казахстан), 3-і место-Юнусов Юнус (Дагистан).

Чверть Корану: 1-е місце – Шаріпзода Абумуслім (Таджикистан), 2-е місце – Мустапаєв Усман (Дагистан), 3-е місце – Бекишов Манас (Киргизстан).

Три джузи з Корану: 1-е місце – Дервішев Расим (Україна), 2-е місце – Ахтемов Айдер (Україна), 3-е місце – Куртнезіров Емір (Україна).

Додатково виступили наймолодші переможці конкурсу з Таджикистану, яким по 10 років, Шаріпзода Абумуслім і Нуріддіні Шаміддін.

Судді відзначили унікальність голосу Шаріпзода Абумусліма, назвавши його «золотим голосом», під час виступів якого були слухачі в залі, які не змогли стримати сліз захоплення і чекали кожен його виступ.

Нуріддіні Шаміддін, учасник численних міжнародних конкурсів з Корану, який крім прекрасного читання Корану має феноменальну пам'ять, знає послідовність всіх аятів (віршів) з Корану і може по уривку вказати його точне місце розташування в Корані – номер сури, вірш і сторінку.

Варто зазначити, що серед учасників виступили також і дівчата – Таква Абурруб (12 років), Аніса Асзаль (10 років) і Віра Фриндак, але через високий рівень підготовки конкурсантів їм не вдалося вирватися у лідери у своїх номінаціях.

У триденній програмі були відвідини державного історико-культурного заповідника Бахчисараю, основною визначною пам'яткою якого є Палац кримських ханів - єдиний у світі зразок кримськотатарської палацової архітектури.

В останній день в урочистій обстановці переможцям і учасникам конкурсу були вручені цінні призи і пам'ятні подарунки.

За матеріалами «Іслам для всіх»

Посилання на тему:

Україна вперше приймає Міжнародний конкурс знавців Корану

Вперше в Україні буде проведений міжнародний конкурс читців Священного Корану

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.