Спільне між нами і вами. Лист-заклик до християнських релігійних лідерів світу

Спільне між нами і вами. Лист-заклик до християнських релігійних лідерів світу
Спільне між нами і вами. Лист-заклик до християнських релігійних лідерів світу
24.12.2007
Оцініть статтю: 
(178 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

З нагоди Свята закінчення посту (13 жовтня 2007) і в річницю опублікування Відкритого листа 38 ісламських діячів Папі Римському Бенедиктові XVI провідні улеми, керівники мусульманських організацій і мислителі оприлюднили Звернення до духовних лідерів християн світу. Лист викликав величезний резонанс та інтерес в багатьох країнах. Представляємо вашій увазі скорочений текст цього історичного документа.

Любов до ближнього в Біблії

Ми вже цитували слова Месії Ісуса Христа про першочергову важливість любові до ближнього. Це друга заповідь після заповіді любові до Бога: «Ця є перша й найбільша заповідь; друга ж подібна їй: возлюби ближнього твого, як самого себе; на цих двох заповідях основується весь закон і пророки» (Матф: 22: 38-40).

Залишається тільки знайти схожу заповідь у Старому Завіті: «Не ворогуй на брата твого в серці твоєму; викрий ближнього твого, і не понесеш за нього гріха. Не мсти і не май злості на синів народу твого, але люби ближнього твого, як самого себе» (Левіт 19:17-18).

Така друга заповідь, яка, так само як і перша, вимагає від людини щедрості і самопожертви. І на цих заповідях ґрунтується божий закон, з них виходили всі пророки.

Незважаючи на очевидність того, що Іслам і Християнство - різні релігії, без зменшення деяких формальних розбіжностей цілком очевидно, що дві найголовніші їхні заповіді - це спільний ґрунт і зв’язуюча ланка між Кораном, Торою і Новим Завітом.

Ми, мусульмани, закликаємо християн згадати слова Ісуса: «Ісус відповідав йому: перша із всіх заповідей: слухай, Ізраїль! Господь Бог наш є Господь єдиний; і возлюби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всім розумінням твоїм, і всією крепостію твоєю,- от перша заповідь! Друга подібна їй: возлюби ближнього твого, як самого себе. Іншої більшої цих заповіді немає» (Марко: 12.29-31).

Ми, мусульмани, говоримо християнам, що ми нічого не маємо проти них, що Іслам нічого не має проти них, до тих пір, поки вони не розв'яжуть війну проти мусульман на ґрунті релігії, доти, поки вони не почнуть пригноблювати нас і виганяти нас із наших осель. Крім того, Господь говорить у Священному Корані: «Не всі вони однакові. Серед людей Писання є праведні люди, які читають аяти Аллаха ночами, падаючи ниць. Вони вірують в Аллаха і в Останній день, велять творити схвалюване, забороняють ганебне і квапляться робити добрі справи. Вони є одними із праведників. Який би добрий вчинок вони не зробили, ніщо не буде відкинуте від них. Аллах знає богобоязливих» (3:113-115).

Чи виступає Християнство проти мусульман?

У своїй проповіді Ісус Христос (мир йому) говорить: «Хто не зі Мною, той проти Мене; і хто не збирає зі Мною, той марнує (Матф 12:30); «Тому що, хто не проти вас, той за вас» (Марко 9:40); «Ісус сказав йому: не забороняйте, тому що хто не проти вас, той за вас» (Лука 9:50).

Відповідно до тлумачення Блаженного Феофілакта, ці твердження не суперечать одне одному. У першому твердженні мова йде про демонів, а в другому і в третьому - про людей, які визнають Ісуса (мир йому), але не є християнами. Мусульмани ж шанують Ісуса Христа (мир йому) як Месію, але інакше, ніж християни (хоча навіть самі християни до цього часу не можуть дійти згоди про природу Христа).

«Месія Іса (Ісус), син Мар’ям (Марії), є посланником Аллаха, Його Словом, яке Він послав Мар’ям (Марії), і духом від Нього» (Коран, 4: 171). Тому ми говоримо християнам: мусульмани нічого не мають проти вас у відповідності зі словами Ісуса Христа.

І на завершення, ми, як мусульмани, дотримуючись Священного Корану, закликаємо християн до співпраці, ґрунтуючись на найважливіших спільних принципах.

«Скажи: «О люди Писання! Давайте прийдемо до єдиного слова для нас і для вас, про те, що ми не будемо поклонятися нікому, крім Бога, не будемо прилучати до Нього ніяких співтоваришів і не будемо вважати один одного панами поряд з Богом» (3:64).

І нехай цей спільний ґрунт у нас під ногами (на якому «затверджується весь закон і пророки») стане міцною основою для діалогу між нами.

Професор Екмеледдін Іхсаноглу, Генеральний секретар Організації Ісламська конференція

Шейх доктор Мухаммад Салім аль-Авва, Генеральний секретар Міжнародної асоціації улемів, глава Єгипетської асоціації культури і діалогу

Доктор Абд Аль-Азіз бін Усман аль-Тведжірі, Глава Ісламської освітньої наукової і культурної організації (ІСЕСКО)

Професор, шейх Мухаммад Саїд Рамадан аль-Бути, декан Факультету порівняльного вивчення релігій Дамаського університету (Сирія)

Шейх професор доктор Алі Гумуа, Верховний муфтій Єгипту

Аятолла Мухаммад Алі Тасхірі, Глава Всесвітньої асамблеї зближення мазхабів (Іран)

Професор шейх Вахба аз-Зухейли, завідувач Кафедрою мусульманського права Дамаського університету (Сирія)

Шейх доктор Ікріма Сабрі, колишній муфтій Єрусалима, імам Священної Мечеті Аль-Акса, президент Вищої ісламської ради Палестини

Амр Халід, Ісламський місіонер, телепроповідник (Єгипет), засновник і голова Міжнародного фонду «Right Start»

Доктор Іссам Аль-Башир, Генеральний секретар Міжнародного центру помірності в Ісламі (Кувейт), колишній міністр у справах релігії Судану

Професор Саід Кямілєв, Директор Інституту ісламської цивілізації (Москва)

Равіль Гайнутдін, Голова Ради муфтіїв Росії

Аллахшукюр Паші-Заді, Глава управління мусульман Кавказу

Султан Мухаммад Саад Абабакар, Двадцятий султан Сокото, лідер мусульман Нігерії

Доктор Шейх Абд аль-Куддус Абу Салах, Президент Міжнародної ліги ісламської етики, редактор журналу «Ісламська етика» (Ер-Ріяд, Саудівська Аравія)

Доктор Анвар Ібрагім, колишній віце-прем'єр уряду Малайзії

Ніхад Авад, Виконавчий директор і співзасновник Ради з американсько-ісламських відносин

Професор доктор Аль-Хаді аль-Баккуш, колишній прем'єр-міністр Тунісу

Шейх, доктор Мустафа Церич, Верховний муфтій Боснії і Герцеговини

Професор доктор Бу Абдуллах бін аль-Хадж Мухаммад аль-Гуламаллах, Міністр у справах релігії Алжиру

Доктор Мурад Хоффман, Публіцист, мислитель, колишній посол Німеччини в Алжирі (Німеччина)

Шейх доктор Іззеддін Ібрахім, Радник з культури президента ОАЕ

Інгрід Меттсон, Професор ісламознавства і християнсько-мусульманських відносин, президент Ісламського товариства Північної Америки

Шейх доктор Тарік Свейдан, Генеральний директор супутникового каналу «Рісаля», проповідник (Кувейт) та ін.

Всього 138 підписантів

Повний текст звернення і список підписантів розміщені на сайті «A Common World»

За матеріалами Іслам.ру

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.