Європейська Медина і абдулли ібн салами наших днів

Європейська Медина і абдулли ібн салами наших днів
15.02.2008
Оцініть статтю: 
(226 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Минулий тиждень сколихнув інформаційну рутину сенсаційною новиною: голова Англіканської церкви виступив за введення в країні Шаріату! Цій новині виділили свої смуги практично всі друковані ЗМІ, Інтернет-ресурси і навіть присвятили ефірний час провідні телеканали. Мусульманам буде дуже корисно проаналізувати не тільки мотиви, що підштовхнули християнського священика до виступу на підтримку Шаріату, але й реакцію на даний несподіваний крок з боку так званого «освіченого» британського співтовариства.

Епізод четвертий. Абдулла ібн Салам та іудейська громада

В сірі (опис життя і діяльності) Посланника Аллаха (мир йому і благословіння) є дуже цікавіша розповідь про його сподвижника Абдуллу ібн Саламу (хай буде задоволений ним Аллах). Цього чоловіка спочатку звали Хусайн ібн Салам. Він був одним з іудейських учених в Йасрибі - домусульманській Медині. Його поважали не лише одновірці-іудеї, але й інші жителі міста, незалежно від племені, віри чи походження. Серед людей він був відомий своєю праведністю, прямотою і правдивістю.

Ім'я «Абдулла» дав йому сам Посланник Аллаха (мир йому), коли Ібн Салам, який знав із Тори про появу нового пророка, прийшов до Мухаммада (мир йому) і проголосив про своє прийняття Ісламу. Потім Посланник Аллаха (мир йому) за порадою Абдулли влаштував перевірку його одноплемінникам.

Він сховав Абдуллу в одній зі своїх кімнат, після чого запросив до себе іудейських вождів і старійшин, закликав прийняти Іслам, а після їхньої відмови запитав: «А яке місце у вас займає Хусайн ібн Салам?» Вони йому відповіли: «Це наш духовний керівник і син нашого вождя. Він наш духовний наставник і вчений-богослов, а також син наставника і вченого».

Після цього Посланник Аллаха (мир йому) запитав: «А якщо ви довідаєтеся, що він прийняв нашу віру, то тоді самі перейдете в Іслам?» На що йому іудейські старійшини відповіли: «Не приведи Боже! Не міг він прийняти Іслам... Господь уберіг його від того, щоб стати мусульманином».

Однак, коли ібн Салам вийшов зі своєї схованки і оголосив своїм одноплемінникам про своє прийняття Ісламу, вони закричали: «Так ти брехун! Клянемося Богом, що ти - наше зло і син зла! Ти - наш невіглас і син невігласа!» А потім вони почали звинувачувати його у всіх гріхах.

Через цей приклад Аллах показав Своєму Посланникові (мир йому), а також всім наступним поколінням мусульман, що невіруючі і вперті у своєму невір'ї готові будуть вдатися до будь-якого обману, неправди, фальші чи лицемірства, аби тільки не визнати істинність Ісламу.

Епізод п'ятий. Архієпископ Вільямс і британська громадськість

До чого оповідання про Абдуллу ібн Саламу в статті про пропозиції архієпископа Вільямса? А до того, що він, навіть не прийнявши Іслам, а просто запропонувавши піти назустріч мусульманам, заслужив таке ж відношення до себе з боку своїх одноплемінників.

Роуен Вільямс у британському суспільстві до останнього часу був досить відомим і шановним лідером християнської громади. В 1986 році у свої 36 років він став наймолодшим професором Оксфордського університету. В 1989 році Вільямс визнаний гідним звання доктора богослов'я, в 2003 році посвячений у сан 104-го архієпископа Кентерберійського.

Він володар багатьох почесних звань і стипендій найпрестижніших університетів Британії, таких як Кент, Кембридж, Оксфорд і Роемптон. В 2006 році Кембриджський університет вручив йому почесний ступінь доктора богослов'я. Тим же самим ступенем його нагородили навесні 2007-го Трініті Коледж і Вікліффе Коледж при Університеті Торонто в Канаді.

Доктор Вільямс широко займається добродійністю. Крім усього іншого, він прекрасний поет і перекладач віршів. Збірки його віршів удостоювалися літературних премій. Критики відзначають, що його поезія має глибокий емоційний вплив на читача і зачіпає глибокі духовні струни. На додачу, він говорить і читає вісьмома мовами, включаючи російську і грецьку.

Але як тільки він виступив на захист мусульман, Аллах показав йому і всім мусульманам лицемірство і впертість у невір'ї його одноплемінників. Пропозиції архієпископа британський уряд зустрів у штики відразу ж, без жодної спроби побачити в них раціональне зерно.

Багато політиків і державних діячів поспішили дистанціюватися від висловлювань Вільямса. Заступник міністра внутрішніх справ Тоні Макналті, приміром, заявив, що «ні в якому вигляді норми шаріатського права не можуть використовуватися ні як виправдання порушень британського закону, ні для прийняття судових рішень».

Архієпископ і сам, напевно, не очікував того шквалу критики, який на нього обрушився через його заяву. Щонайменше два члени Верховного Синоду Англіканської церкви закликали Вільямса скласти свої повноваження.

Марно на своєму сайті архієпископ заявляв, що в жодному разі не закликав до того, щоб визнати закони Шаріату якоюсь системою правосуддя, що діє паралельно із британськими законами. Що він хотів просто «виділити деякі більш широкі питання, що стосуються правих релігійних груп у світській державі», і закони Шаріату, в даному випадку, були використані як приклад. Верхівка Англіканської церкви відмовилася навіть вислухати пояснення архієпископа.

Член Синоду Едвард Армістед висловився про Вільямса в інтерв'ю газеті Daily Telegraph так: «Я не думаю, що ця людина підходить для такої роботи». Елісон Руофф, який представляє в Синоді Лондон, заявив, що багато з людей здихнуть з полегшенням, якщо Вільямс залишить свій пост. «Нам зараз потрібний сильний, християнський, біблійний лідер, а не той, хто коливається від одного до іншого, - сказав Руофф. - Вільямс - обдарований вчений, але як лідер християнської громади він -катастрофа».

Епізод шостий. Аллах попереджав...

У всій цій історії є дуже багато над чим задуматися мусульманам. Ці міркування не можуть обмежуватися тільки перерахованими епізодами і рамками однієї статті. Істинність слів Всевишнього і настанов Його Посланника (мир йому) щодо справжньої природи тих, хто вперто не бажає визнавати за Ісламом ніяких прав, підтверджується на кожному історичному етапі.

На жаль, і сучасні релігійні діячі й політики часто вибирають шлях протистояння Ісламу і мусульманам, як це мало місце в середньовіччі. Їхніми вчинками часто рухає не бажання діалогу і спільного з мусульманами розв’язання проблем, що постали перед суспільством, а постійного відштовхування від себе всіх тих, хто сповідує Іслам.

Їхня ворожість до мусульман часто буває настільки сильна, що вони готові опорочити найкращих своїх представників тільки за один рух назустріч мусульманам. Вони, самі того не усвідомлюючи, говорять словами старійшин племені Абдулли ібн Салами: «Мухаммаду повірили і пішли за ним лише найгірші з нас...».

Однак про тих з них, які, незважаючи на переслідування й зневагу своїх одноплемінників, визнали Істину і прийняли Іслам, Всевишній сказав: «Не всі вони однакові. Серед людей Писання є праведні люди, які читають аяти Аллаха ночами, падаючи ниць. Вони вірують в Аллаха і в Останній день, велять творити схвалюване, забороняють негоже і поспішають робити добрі справи. Вони є одними з праведників» (Коран, 3:113-114).

Тимур ЮСУПОВ

За матеріалами Іслам.ру

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.