Затягти в Іслам весь світ. Чи є це метою мусульман?

Затягти в Іслам весь світ. Чи є це метою мусульман?
24.10.2008
Оцініть статтю: 
(287 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Страхи людей, погано знаючих ісламську релігію, змушують їх думати, що метою мусульман є за будь-яку ціну привести весь світ в Іслам. Причому не просто привести, але силою, вогнем і мечем змусити відмовитися від своїх колишніх переконань. І щоб при цьому обов'язково - весь світ, до останньої людини. Саме в цьому їм бачиться претензія Ісламу на універсальність і всеоб’ємність. На жаль, у пастку подібних переконань потрапляють і деякі мусульмани.

Саліх ІБРАХІМ

Але Іслам не такий, яким собі його уявляють багато людей з їхніми страхами й невіглаством. Насправді перед мусульманами не стоїть мета за будь-яку ціну, чого б це не коштувало, привести весь світ в Іслам. Їхнім основним обов'язком є донесення до решти світу змісту ісламського послання і його роз'яснення.

Після того, як мусульмани донесли до людей зміст своєї релігії і продемонстрували істинний, неспотворений образ Ісламу на словах і на ділі, мусульмани повинні надати кожній людині вибір - увірувати чи ні, прийняти Іслам чи ні.

Універсальність Ісламу полягає не в нав'язуванні цієї релігії усьому світу, а в тому, що він здатний задовольнити запити всього світу, як мусульман, так і немусульман. Старший викладач Ісламського інституту в Торонто канадського штату Онтаріо, шейх Ахмад Кутті підкреслює, що обов'язок мусульман аж ніяк не полягає в тому, щоб нав'язати свої переконання усьому світу. Але він полягає в тому, щоб свідчити істину перед рештою людства.

Це свідчення повинне здійснюватися закликом до Ісламу, роз'ясненням його суті і щоденним поводженням кожного мусульманина. Аллах Всевишній говорить про цей обов'язок: «Ми зробили вас громадою, що дотримується середини, щоб ви свідчили про все людство, а Посланник свідчив про вас самих» (2:143).

Як тільки мусульмани, таким чином, донесли до інших людей зміст і розуміння Ісламу, їхній обов'язок вважається виконаним. Ми не маємо права виходити за рамки цього обов'язку і претендувати на подальше нав'язування Ісламу іншим людям, оскільки це буде явно суперечити наказу Аллаха: «Немає примусу в релігії. Прямий шлях уже відрізнився від омани» (2:256).

Дане обмеження в нав'язуванні мусульманами Ісламу всьому світу ґрунтується на тому, що Аллахом дарована людині свобода вибору. А на цій свободі вибору основана вся суть воздаяння Всевишнім людині за обраний нею спосіб життя й діяння. Тобто саме від свободи волі людини, від вільно й усвідомлено зробленого нею вибору залежить, чи буде вона нагороджена Раєм чи покарана Пеклом.

А позбавлення їх можливості зробити свій власний, вільний вибір повністю суперечить Божественному задуму створення людини. Крім того, спроби нав'язати силою Іслам всьому людству й насильно зробити все населення світу мусульманами суперечить свідченням Аллаха і Його Посланника (мир йому) про те, що весь світ ніколи й не прийме Ісламу.

Аллах Всевишній гранично чітко висловився із цього приводу: «Більша частина людей не ввірує, навіть якщо ти палко будеш бажати цього» (12:103). Про те, що невіруючі в Іслам будуть існувати завжди, свідчить і величезна кількість хадисів. Більш того, це будуть не просто окремі люди, що не прийняли Іслам, але й цілі громади, як християни та іудеї, які збережуться до Кінця Світу.

Мусульмани, таким чином, повинні пам'ятати про ці речі при поширенні свого вчення, про ці попередження Самого Всевишнього. Нам не треба ні на крок відступати від методології ісламського заклику і свідчення Істини перед рештою людства, проголошеної в Корані.

А в чому суть цієї методології, Аллах Всевишній чітко сказав: «Закликай на шлях Господа мудрістю і добрим умовлянням і веди суперечку з ними найкращим чином. Воістину, твій Господь краще знає тих, хто зійшов з Його шляху, і краще знає тих, хто слідує прямим шляхом» (16:125).

За матеріалами Іслам.ру

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.