Говорить і показує Аль-Азхар. Навчати Ісламу через супутник

1
«Азхарі» буде намагатися просувати належне розуміння релігії, доводячи усьому світу, що Іслам - це релігія миру, яка відкрита будь-якому діалогу і заперечує насильство.
04.06.2009
Оцініть статтю: 
(266 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Мусульмани все впевненіше продовжують освоювати медіа-простір. На цьому тижні у ЗМІ пройшла інформація про те, що всесвітньо відомий університет «Аль-Азхар» планує створити і запустити власний супутниковий телевізійний канал, якому вже підібрана звучна назва «Азхарі».

Даніял ІСАЄВ

Керівник нового каналу і автор ідеї його створення шейх Халід аль-Гінді сам є вченим «Аль-Азхару». Він охоче відгукується на будь-які запити з боку журналістів, залюбки коментує плани по запуску нового каналу і з захопленням розповідає про те, як сучасні технології можна поставити на службу Ісламу.

Аль-Гінді відомий тим, що у 2000 році запустив телефонну довідкову службу для мусульман, яким потрібні релігійні настанови і відповіді на свої питання щодо правильного дотримання Ісламу, і які хочуть звернутися за порадою до вченого щоб зробити правильний вибір у важкій ситуації. Ця служба сьогодні доступна на 12 мовах і недавно була запущена у Великобританії, повідомляє Іслам.ру.

Що стосується самого каналу, то планується, що його запустять у перший день місяця Рамадан, який цього року почнеться у середині серпня. Передбачається, що канал буде працювати 24 години на добу. Канал віщатиме з Єгипту, але буде доступний по усьому світі.

70 % його контенту складатиметься з арабомовних програм. Інший час планується відвести передачам англійською і французькою мовами. У перспективі є намір включити у віщання програми турецькою мовою та урду. Таким чином, канал «Азхарі» хоче крок за кроком охопити максимально можливу аудиторію з 1,5 мільярдів сучасних мусульман.

Свій початковий капітал у 15 мільйонів єгипетських фунтів канал отримав від лівійського бізнесмена і філантропа Хасана Татанакі. Аль-Гінді розповів, що ідея запуску «Азхарі» виникла саме в бесідах з Татанакі, коли сам Аль-Гінді укладав шлюбний договір на весіллі доньки підприємця.

«Батько нареченої і я, практично, забули про весілля і захоплено обговорювали, як найкраще представити цей новий канал решті світу», - ділиться Аль-Гінді. Він упевнений, що проект, який народився при настільки цікавих обставинах, має велике майбутнє.

Аль-Гінді сповнений надій, особливо з огляду на його переконаність у тому, що починається нова ера, яку він охрестив «ерою Обами». Він вважає, що зараз діалог між Ісламом і Заходом буде розвиватися особливо плідно, і що новий канал зіграє у цьому ключову роль.

Варто відзначити, що верховний імам «Аль-Азхару» шейх Саід Тантаві схвалив ідею запуску каналу. Після того, як аль-Гінді представив йому докладний опис місії і цілей нового проекту, той похвалив аль-Гінді за його зусилля, і сказав, що особисто готовий внести свій посильний вклад у розвиток каналу.

Що стосується редакційної політики нового каналу, то аль-Гінді стверджує, що «Азхарі» буде намагатися просувати належне розуміння релігії, доводячи усьому світу, що Іслам - це релігія миру, яка відкрита будь-якому діалогу і заперечує насильство. Проблема сьогодення, на думку аль-Гінді, полягає в тому, що не лише Захід погано розуміє Іслам, але й самі мусульмани неправильно його подають.

«Азхарі» планує готовити до ефіру щоденні проповіді Саіда Тантаві, документальні фільми про «Аль-Азхар» та його історію, ток-шоу і мультфільми за коранічними мотивами. Канал також приділятиме ключову увагу сучасним проблемам, що хвилюють людей на Сході і на Заході, наприклад, питанням глобалізації, клонування, пересадження людських органів.

Але при цьому канал з самого початку планує дистанціюватися від питань управління державою чи іншими політичними проблемами. Тут варто нагадати, що, крім того, що фігура верховного імама «Аль-Азхару» відбирається президентом Єгипту, так ще й сам університет отримує більшу частину свого фінансування з єгипетського державного бюджету.

Сьогодні у мережі вже доступний власний сайт нового каналу http://www.azhari.tv/. В ініціаторів створення «Азхарі» взагалі великі плани на майбутнє. До 2010 року телевізійний проект планується доповнити власною газетою, радіостанцією, блогами і мобільними сервісами.

Варто також відзначити, що «Аль-Азхар» не був першопрохідником у справі запуску каналу, який би задовольняв запити віруючих. На початку цього року стало відомо, що Ватикан отримає власний канал на відеообмінному порталі «YouTube», де католики всього світу і просто зацікавлені діяльністю Римської католицької церкви зможуть побачити Папу римського або події, що відбуваються у Ватикані. У результаті в останнього з'явиться державне радіо і телебачення.

Католицька церква також уклала з інтернет-компанією «Google» угоду, що передбачає використання і розміщення у мережі Інтернет фотографій, аудіо- і відеозаписів та іншої інформації про діяльність Папи римського. Крім того, «Google» зможе використовувати матеріали радіо і телебачення Ватикану (CTV) - Центрального телебачення Ватикану, трансляції якого здійснюються при певних подіях, а весь інший час віщає ефір з веб-камери, спрямованої на Собор св. Петра.

Офіційний інтернет-сайт http://www.vatican.va/ був запущений ще у 1995 році. При цьому варто визнати, що офіційний сайт Ватикану та інші мережеві католицькі ресурси дотепер викликали багато нарікань з боку журналістів і користувачів у зв'язку з важкою навігацією та запізнілим розміщенням інформації.

Крім католицького каналу, в ефір уже якийсь час виходить і православний суспільний канал «Спас». Обсяг його віщання становить 12 годин на день з 10.00 до 22.00 години. 60 % ефірного часу каналу відведено суспільному віщанню – документалістиці, просвітительським та освітнім програмам, а інші 40 % становить православна тематика.

За матеріалами Іслам.ру

Посилання на тему:

Новини

В Німеччині громадське телебачення розпочало трансляцію ісламських проповідей

Статті

Еволюція ісламського ТБ: від сірості до актуальності

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.