Іслам тільки у колективі

1
Саід Ісмагілов, муфтій ДУМУ "Умма". Фото Андрія Шавиріна
03.04.2009
Оцініть статтю: 
(231 оцінка)
oksana
Зображення користувача oksana.

Газета «Арраід», 3 (118) 2009

25 січня на I з'їзді Духовного управління мусульман України «Умма» його муфтієм був обраний випускник Московського ісламського університету, імам-хатиб донецької мусульманської громади «Дуслик» («Співдружність») , який люб'язно погодився дати інтерв'ю газеті «Арраід».

Інтерв’ю провів Григорій ГРИШКО

Ассаляму алейкум, шейх Саід!

Ва алейкум ассалям, ва рахматуллагі ва баракятугу!

Розкажіть, будь ласка, про себе: де ви народилися, навчалися, працювали?

Народився я в 1978 році у Донецьку. Я з татарського роду: мій батько - казанський татарин, мати - пензенська татарка. Звичайно, ми знали про те, що ми мусульмани, але, як і більшість у Радянському Союзі, не усвідомлювали повною мірою важливості нашої приналежності до Ісламу.

Як і всі діти, пішов у школу у віці семи років. Закінчивши 9 класів середньої школи №60, у 1993 році вступив до Донецького політехнічного технікуму на спеціальність «технік-механік».

Відучившись чотири роки у цьому навчальному закладі, я прийшов до парадоксального висновку: машини, техніка, взагалі, робота з якимись агрегатами - не моє покликання. Мене приваблювали гуманітарні науки, і на той момент я вже знав, що хочу присвятити своє життя Ісламу і його відродженню. Твердо вирішив вступити до мусульманського вищого навчального закладу.

Вибирав з кількох варіантів, але найбільш підходящим тоді здався Московський вищий духовний ісламський коледж, який згодом одержав статус Московського ісламського університету. Я зібрав речі і поїхав у Москву, наївно думаючи, що вступлю без жодних проблем. Дійсно, так і вийшло: я, громадянин України, іногородній, все-таки став студентом цього духовного навчального закладу.

У 2001 році з відзнакою закінчив теологічний факультет на той час уже Московського ісламського університету, і, здобувши спеціальність імама-хатиба, повернувся у Донецьк.

По приїзду додому мене відразу ж взяли на роботу в Донецький ісламський університет, який у той час тільки відкрився у столиці Донбасу. Я став асистентом професора шаріатських наук шейха Джамаля ат-Табійді з Судану, який викладав блок теологічних дисциплін.

Через рік вступив до Донецького державного інституту інформатики і штучного інтелекту на факультет філософії і релігієзнавства. В принципі, філософський, релігієзнавчий напрямок мені близький, до того ж, розумів, що державна вища освіта не буде зайвою у моїй діяльності: хотілося поповнити свої знання щодо інших конфесій, розібратися у багатьох питаннях філософії, ідеології. Мусульмани повинні знати цінності, які панують у конкретному суспільстві, культурний, ідеологічний базис тієї чи іншої культури (у даному випадку - української), менталітет її носіїв, якщо хочуть успішно проповідувати і закликати до Ісламу.

Сьогодні продовжую освіту в аспірантурі тепер уже Державного університету інформатики і штучного інтелекту.

Розкажіть, будь ласка, про нове духовне управління. Чому з'явилася «Умма»?

Процес ісламського відродження у нашій країні цілком логічний. У багатьох містах не перший рік існують мусульманські громади, але не було єдиного мусульманського духовного центру, так склалося історично, тому ідея об'єднання визрівала давно. Мусульмани усвідомлюють, що настав час спільно будувати своє майбутнє. «Іслам тільки у колективі», - говорив пророк Мухаммад (мир йому і благословення).

Багато громад акцентують свою увагу на роботі з певними етнічними групами - Духовне управління мусульман України «Умма» опирається у своїй діяльності на принципи ісламської рівності і братерства і відкрите для всіх мусульман, незалежно від національності.

Хто був ініціатором утворення «Умми»?

Співзасновниками ДУМУ «Умма» виступили мусульманські громади Києва, Донецька, Запоріжжя, Одеси, Харкова, Вінниці, Чернівців, Полтави і Стаханова. На першому установчому з'їзді до нас приєдналися ще чотири громади.

Що стосується наших цілей, то перша і найголовніша - сповідувати і проповідувати Іслам. Ми ставимо перед собою широкий спектр завдань: від вирішення проблем мусульман в Україні і заклику до організації заходів, які б сприяли цьому.

Яка робота входить у плани ДУМУ «Умма» на початковому етапі його існування?

Ми зараз як немовля, поки що триває процес активного формування нашого духовного управління. На початковому етапі плануємо відвідати всі громади, що ввійшли до складу ДУМУ «Умма». Хочемо зустрітися, познайомитися, вислухати їхні пропозиції й побажання і пізніше розробити програму дій, спрямованих на вирішення насущних потреб мусульман України.

По-друге, звичайно, духовне управління буде шукати шляхи консолідації українських мусульман. Ми охоче вступаємо у діалог, пропонуємо дружбу і співробітництво всім мусульманам нашої країни та їхнім об'єднанням.

Плануючи шляхи і перспективи нашого розвитку, ДУМУ «Умма» відкрита й для контактів на основі взаємоповаги з іншими конфесіями, оскільки це повністю узгоджується з приписами шаріату.

Скажіть, скільки релігійних організацій входять сьогодні до складу ДУМУ «Умма»?

На даний момент - чотирнадцять релігійних громад з одинадцяти регіонів країни. Найбільше з Донецької області: Сніжне, Константинівка, Донецьк; дві громади з Луганської області (Луганськ і Стаханов) і ще з дев'яти регіонів по одній громаді.

Чи співпрацює «Умма» з іншими управліннями мусульман або організаціями?

Ми відкриті для співробітництва і взаємних проектів з усіма, кому не байдужна доля мусульман України. У нас склалися хороші стосунки з ДУМ Криму – найстарішим і найбільшим з мусульманських об'єднань країни, корені якого сягають ще часів династії Гіреїв, коли Іслам був визнаний у Кримському ханстві офіційною релігією. Ми підтримуємо зв'язки з Духовним центром мусульман України (ДЦМУ) і Київським муфтіятом. Особливо тісно співпрацюємо зі Всеукраїнською асоціацією «Альраід», яка має серйозний досвід у розвитку міжконфесійних відносин. Саме з цими духовними управліннями і центрами ми й плануємо, у першу чергу, взаємодіяти.

Як ви вважаєте, чи можна говорити про відродження Ісламу в Україні?

Про це не просто можна говорити - це вже загальновизнаний факт. Справа в тому, що відродження Ісламу в Україні почалося з того моменту, коли мусульмани здобули право вільно сповідувати свою релігію. На мою думку, сьогодні вже пройдений початковий етап, і мусульмани вже усвідомили, що вони належать до великої всесвітньої ісламського умми.

Чому ви вважаєте, що перший етап уже пройдений?

Тому що практично у всіх регіонах, де є мусульмани, виникли релігійні громади, що консолідуються навколо певних духовних центрів; тому що мусульмани вже досить багато знають про Іслам.

Багато громад побудували мечеті, обладнали молитовні будинки, у яких здійснюють обряди поклоніння; видаються газети, виходять книги, відкриваються медресе і недільні школи. На жаль, ще не так багато кваліфікованих імамів, але вони вже є.

Сьогодні ми спостерігаємо не просто відродження Ісламу в Україні, ми переходимо до наступного етапу: повним ходом іде процес становлення і осмислення свого майбутнього.

Звичайно ж, ми зобов'язані бути патріотами своєї країни, не лише тому, що є її громадянами і народилися на цій землі, але й тому, що закони України, на відміну від деяких держав, досить толерантні, що дозволяє безперешкодно розвиватися всім конфесіям. Ми маємо в Україні рівні можливості, тільки потрібно цими можливостями скористатися.

Чому назва «Умма»?

Одне з головних завдань нашого духовного управління відповідає коранічному аяту з приписом Всевишнього: «Закликайте до шляху Господа вашого з мудрістю і найкращим умовлянням» (Коран, 16:125). В іншому ж аяті ми зустрічаємо повеління: «Нехай буде серед вас умма, яка велить благе, закликає до схвалюваного і застерігає від ганебного — вони й будуть тими, хто досягне успіху» (Коран, 3:104).

Ми повинні прагнути бути тією уммою, про яку Господь згадує у Корані, тому ми й вирішили саме так назвати духовне управління.

Що, на ваш погляд, необхідно зробити, щоб громадяни України довідалися про істинний Іслам, без перекручувань і стереотипів?

Однієї міри, як панацеї немає. По-перше, самі мусульмани повинні на власному прикладі демонструвати достоїнства Ісламу. Можна написати томи книг, розповідати у передачах і газетах про те, які ми гарні, але доти, поки ми самі не почнемо у всій повноті втілювати у нашому житті закони шаріату, встановлені Всевишнім, показуючи, який він, Іслам, які високоморальні особистості він виховує, яку високу культуру він несе і яку систему цінностей пропонує,- до цього все марно.

Наступний наш крок - ознайомлення громадськості з тим, чому вчить Іслам. Для цього нам необхідно мати серйозні знання, відповідну освіту. На жаль, навколо Ісламу зараз дуже багато домислів і забобонів, необ'єктивних думок, і наше завдання це виправити. Ми хочемо донести до людей істину, і для цього всі дозволені способи хороші: від бесіди, безпосереднього особистого прикладу до інформування широких кіл про те, чому ж насправді вчить і до чого закликає Іслам. Але перше, звичайно, з чого потрібно почати - із себе: так починав пророк Мухаммад (мир йому і благословення), і це шлях Ісламу.

Що б хотіли побажати мусульманам України?

Неможливо сказати краще, ніж сказав пророк Мухаммад (мир йому і благословення). Залишаючи напуття мусульманам на все часи, він заповів дотримуватися Корана і своєї Сунни, відповідно до веління Аллага, яке ми читаємо в аяті: «Міцно тримайтеся за верв Аллага і не розділяйтеся» (Коран, 3:103).

Для того, щоб втілити у життя ці вищі цінності, необхідно, як лідерам мусульман, так і всім іншим віруючим, пам'ятати про важливість єдності і відмовитися від амбіцій, які руйнують згуртованість мусульманської умми.

Бажаю миру, милості Всевишнього Аллаха і Його благословення!

За матеріалами газети «Арраід»

Посилання на тему:

В Україні зареєстровано нове Духовне управління мусульман “Умма”

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.